Home » Ultimul cuvânt » Las-o Tokes

Las-o Tokes

744px-Star-of-Romania-Order-Collar Probabil că cele mai la zi subiecte sunt din nou cele legate de țigănia dintre cele două Palate, Cotroceni și Victoria, pe teme de importanță națională, cum ar fi Bugetul de Stat pe anul 2014 și ședința CSAT în legătură cu bugetele ministerelor de care depinde securitatea statului. Convocată la o oră la care prim ministrul are programate întâlniri cu premieri ai țărilor care participă la forumul China – Europa Centrală și de Est. Însă mizerii de genul ăsta au devenit atât de multe, și au fost împinse atât de departe, încât sunt tot mai greu de comentat. În România e haos. Președintelui Traian Băsescu parcă îi face o plăcere sadică să vadă cum țara este blocată, cum se clatină pe picioare în drumul către o lume civilizată. Deocamdată suntem înțepeniți într-o mlaștină de care vreau să fac abstracție.

Laszlo Tokes. Acest nufăr al maghiarimii, episcop reformat și înainte mergător al nostru pe calea libertății și democrației. Până la urmă omul acesta poate lăsa impresia că el chiar iubește țara care l-a făcut europarlamentar, dar a cărei limbă nu o vorbește decât arareori și atunci o face stricat. Acum, în mâinile „celui mai cumpănit și echilibrat politician din România”, același care a tras sforile pentru ca el să devină vicepreședinte al Parlamentului European, stă înalta sa decorație. Traian Băsescu trebuie să decidă dacă îi va retrage, sau nu, Ordinul Steaua României. În consecință actualul lider de la Cotroceni tace. Traian Băsescu am impresia că a descoperit o nouă metodă, aceea de a amâna, de a trage de timp. Președintele jucător nu mai atacă decisiv, vrea să distrugă construcția adversarului și să ajungă la fluierul final.

Cu Bugetul de Stat aplică aceeași metodă, cu legea referendumului idem, la fel cu acordul cu Petrom, exemplele pot continua. Dar cu Ordinul Steaua României e ciudat. Pentru că însuși Traian Băsescu, atunci când Tokes a cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, a declarat că e de neconceput ca un cetățean român – simplu, vorba aia, nedecorat – să declare așa ceva. Atunci, ce justificări mai așteaptă de membrii consiliului de onoare al Ordinului? Ar trebui să fie o simplă formalitate, nu-i așa? Doar știe și președintele republicii despre ce e vorba în propoziție! Spune că îi e frică să nu pățească ce a pățit cu Vadim Tudor care și-a recâștigat decorația în instanță.

Haida-de, să fim serioși. CVT e un naționalist extremist și șovin, care se bălăcește într-un limbaj spurcat, poate fi acuzat de foarte multe lucruri, dar nu de lipsă de patriotism. Or despre exact așa ceva este vorba în cazul Laszlo Tokes. Omului ăsta îi e silă de țara care l-a decorat cu cel mai înalt Ordin. Nu-i place, neam, aici. Ia uitați ce zice MAE ungar, cum că retragerea decorației ar fi „o acțiune extrem de preocupantă” și o „acțiune de umilire a comunității maghiare”. Au intrat românii în Parlamentul de la Budapesta? Au făcut reprezentanții acestora, „in corpore”, vreodată, parte din Guvernul maghiar? Au avut vreodată ei, în vreun Cabinet, un vice primministru? Românii din Ungaria nu vorbesc maghiara ci doar limba maternă? Sunt decorați, tremură autoritățile maghiare, în frunte cu premierul Orban, în fața lor? Viktor de dincolo și-a numit un consilier personal în persoana vreunui Ion Mureșan de teama de a nu „jigni” comunitatea românească? Atunci cum de comisia pentru unitate națională a parlamentului de la Budapesta își permite să spună că retragerea decorației acordată lui Laszlo Tokes – care n-a contenit niciodată cu defăimarea României pe unde a putut, și acum o poate la unul dintre cele mai înalte nivele din UE – este „inacceptabilă”, și reprezintă „o lipsă de respect față de etnicii maghiari din România”. Lipsă de respect față de etnicii maghiari din România, câtă nerușinare! S-a sesizat și Federația Maghiarilor din America. Au scris Comisiei Helsinki un document delirant, în care este vorba despre „încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului”, „politici și practici împotriva minorităților”, „intoleranță și măsuri antidemocratice”. Unde este vocea lui Laszlo Tokes, care să spună adevărul  în toată isteria asta antiromânească? Iat-o! Pe maghiaro-româna lui Laszlo Tokes  zice: „acțiuni împotriva valorilor europene și împotriva maghiarimii”.

Bre, aceștia! În creierașul vostru îmbibat cu naționalism șovin și mustind de un orgoliu împins la extrema cea mai de sus a penibilului, nu mai sunteți în stare să faceți diferența dintre libertatea de exprimare și limbajul neadecvat sau care poate chiar și să încalce legea?! Dacă eu mă apuc să înjur în mijlocul unui spectacol de teatru și intervin forțele de ordine mi se limitează libertatea de expresie?! Sau dacă nu înjur, da’ m-apuc și eu să cânt la Operă în timpul reprezentației? Dacă strig la Universitate „afară cu bozgorii”, cum s-ar aștepta Laszlo Tokes să reacționeze reprezentanții statului român??!! Tăcerea lui Traian Băsescu în fața acestui concert de acuzații nerușinate aduse României este de nejustificat. Sau tocmai această concentrare de forțe o justifică? Eu zic așa, să se ajungă în instanță cu cererea de revocare a Ordinului Steaua României și să văd eu care judecător din țara asta ar considera-o nejustificată! Dar sunt sigur că după o decizie în acest sens a Administrației Prezidențiale, Laszlo Tokes ar lăsa-o baltă, că i se rupe lui de decorațiile țării ăsteia, vrea numai să bage România în alt scandal.

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress