Home » Cover story » Alegeri în Israel:Partidele Likud și Muncii foarte aproape, dar dreapta va câștiga

Alegeri în Israel:Partidele Likud și Muncii foarte aproape, dar dreapta va câștiga

israeli-electionsConform celor mai recente sondaje, publicat cu doar câteva zile înainte de alegerile pentru cel de al 20-lea Knesset (Parlament), principalele partide israeliene, Muncii și Likud, continuă să se afle într-o luptă strânsă pentru primul loc. 

Astfel, conform unui sondaj realizat de primul canal de televiziune laburiștii și likudiștii vor primi 24 de locuri, urmați de partidul Yesh Atid, cu 13 de locuri.
Lista Arabă Unită ar câștiga 12 locuri, urmată de formațiunea religioasă de Bayit Yehudi (Căminul evreiesc), cu 11 de locuri.
Potrivit acestui sondaj, pentru prima dată noul partid ”Kulanu” (Împreună) condus de Moshe Kahlon se plasează după partidului ultrareligios sefard Shas (8 locuri) cu numai 7 locuri, același număr ca și partidul religios Iudaismul Unificat al Torei.
Spre deosebire de tendințele alegătorilor europeni, israelienii nu susțin formațiunile extremiste, indiferent de orientarea lor politică. Astfel, partidul de extremă dreapta, Israel Beiteinu (Israel Casa noastră) al lui Avigdor Lieberman ar putea să obțină doar 6 locuri, în timă ce formațiunea de extremă stângă Meretz va obține numai 4 locuri.
Potrivit unui al sondaj, publicat astăzi (vineri, n.r.) de ziarul Israel Hayom, partidele Likud și Muncii continuă să se confrunte pentru primul loc, dar cifrele sunt semnificativ diferite pentru celelalte partide.
Astfel, dacă alegerile ar avea loc astăzi, Likud și Muncii ar câștiga 23 de locuri fiecare, urmate de Atid Yesh și partidele arabe cu 13 de locuri fiecare, Bait Yehudi cu 12 de locuri, în timp ce Kulanu ar câștiga 9 locuri.
Shas, Iudaismul Unificat al Torei și Israel Beiteinu ar câștiga 6 locuri fiecare iar Meretz și Aam Itanu, 5 locuri fiecare.
Sondajul arată, de asemenea un ușor câștig pentru blocul dreptei în ceea ce privește formarea coaliției. O posibilă coaliție care ar include Likud, Bait Yehudi, partidele religioase și Israel Beiteinu ar ajunge la 57 de locuri. Dar, cu Kulanu, ea va trece pragul de 61 de locuri, cu 66 de locuri pentru un guvern stabil.
Pe de altă parte, stânga ar putea avea dificultăți pentru a forma o coaliție. O uniune Partidul Muncii, Meretz și Yesh Atid ar obține numai 41 de locuri. Cu lista arabă, ar putea ajunge la 54 de locuri, iar la 60 de locuri poate aspira numai în cazul în care ar obține sprijinul partidului Kulanu. Dar trebuie să dispună de 61 de locuri sin cele 120 de locuri existente în Parlament, pentru a forma un guvern. (Agenția de știri Anima News http://www.animanews.com)

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress