Cuvânt înainte

Pe o piata mass-media, în care multi se declara a fi apolitici si echidistanti, noi ne asumam prin titlul revistei caracterul politic al acestei publicatii. Din punctul nostru de vedere, nu exista nimic în afara dimensiunii politice. Politica înseamna pu-tere. Politica o întâlnim în interiorul statului ca forma de organizare a puterii si în orice relaţie umana ca forma de dominare şi supunere. De la banala deţinere a telecomenzii în cadrul unei familii, care sugerează în acelaşi timp controlul si puterea decizionala, pâna la raportul dintre presedinte si premier, totul a devenit politic în societatea de astazi.

Apolitismul nu înseamna neimplicare politica, iar cei care se declara apolitici nu fac altceva decât sa creeze iluzia echidistantei. Pasivitatea politica poate însemna atât dezinteres manifestat fata de activitatea politica cât si refuzul constient al partizanatului politic. Contrar interpretarilor date sondajelor de opinie, apolitismul manifestat la noi nu este unul al lipsei de interes, ci unul determinat de neîncredere, generat de prea multe dezamagiri. Românii, în general, sunt fascinati de scena politica, însa sanctioneaza prin indiferenta (absenteism electoral) personajele politice. Desi este iluzorie cre-dinta ca cetateanul poate participa direct la luarea deciziilor politice, el este parte a politicii si reprezinta garantia ei. Tocmai de aceea, consideram ca indiferenta politica devine periculoasa daca nu este dublata de o informare reala si permanenta. Informatia bruta, preluata fara filtru si analiza poate deveni un inamic, te poate transforma în victima a manipularii si apoi în masa usor manevrabila.

Ideea aparitiei revistei Cadran Politic a fost aceea de a oferi puncte de vedere si analize pertinente ale evenimentelor si proceselor politice interne si internationale, într-un moment în care nevoia de clarificari este mai mare ca oricând. Echipa redactionala nu-si doreste sa va furnizeze aceste certitudini, ci doar informatii si posibile grile de interpretare, construite pe baze stiintifice, astfel încât fiecare dintre noi sa capete o întelegere proprie asupra evenimetelor politice si sociale.

Autorii materialelor pe care vi le propunem în paginile acestei publicatii sunt specialisti în stiinte sociale, mass-media si oameni de cultura ale caror puncte de vedere sunt importante pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra lumii de astazi. Pentru ca fiecare dintre noi are propriile atitudini si valori, nu putem sa afirmam ca fiecare articol în parte va fi deplin neutru sau impartial. Putem afirma, fara teama de a gresi, ca revista este independenta din punct de vedere politic, ca orice opinie îsi va gasi locul în paginile ei, fie ea de dreapta sau de stânga. Suntem non-partizani, fara a fi apolitici.

Promisiunea pe care o facem acum, la început de drum, cititorilor nostri este una de seriozitate si respect pentru cuvântul scris si mai ales pentru cei care, dorind o panorama a vietii politice, dincolo de paginile de scandal, vor deveni partenerii nostri de dialog.

Virginia MIRCEA
martie 2003
Editorialul nr. 1

© 2003 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress