Detenţiile au devenit un loc comun în Irak, dar acum mai mult ca niciodată oamenii sunt arestaţi în urma acuzaţiilor de apartenenţă la „miliţii sprijinite de Iran.”
Numărul celor arestaţi pentru „legături cu Iranul”, în creştere
„Sute de conaţionali sunt arestaţi şi acuzaţi că ar face parte din miliţii sprijinite de Iran”, a declarat pentru IPS Mahmood Allawi, un avocat în vârstă de 50 de ani din Diwaniyah, 160 kilometri sud de Bagdad.
„Suntem şiiţi arabi, şi Iranul este pentru noi un inamic la fel de mare ca America! De Iran ne este cel mai teamă după ce liderii noştri au fost ucişi de aşa-numitele ‘miliţii finanţate de Iran’„ spune Allawi.
Numărul celor reţinuţi de forţele SUA şi irakiene în Diwaniyah, capitala cu aproape 400.000 de locuitori a provinciei irakiene Al-Qadisiyah, a crescut spectaculos.
Pe 13 noiembrie, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii estima că în prezent sunt deţinute în Irak aproape 60.000 de persoane.
Autorităţile SUA pretind că armata luptă împotriva membrilor miliţiei „Armata Mehdi” a clericului anti-ocupaţionist Muqtada al-Sadr.
Însă localnicii au o altă versiune a evenimentelor.
„Dacă se referă la Armata Mehdi, probabil îi cunosc bine, pentru că lucrează împreună de aproape doi ani”, a declarat recent pentru IPS Abdul Kazem Hussein, fost ofiţer irakian care a plecat din Diwaniyah la Bagdad.
Hussein afirmă că armata SUA foloseşte membri ai Armatei Mehdi în atacuri asupra sunniţilor din Bagdad, dar şi în zonele din sudul Bagdadului, ca Diwaniyah.
„Dar arestează sute de oameni care trăiesc cu groaza că vor fi ucişi cu burghiul de asasinii din Armata Mehdi”, explică Hussein, referindu-se la una din practicile de tortură (cu burghiul electric) aplicate de membrii Armatei Mehdi bărbaţilor sunniţi pe care îi capturează.
„Îi arestează chiar pe cei care nu ar fi acceptat influenţa Iranului în oraş”, adaugă Hussein.
Bassam Al-Shareef, purtător de cuvânt al partidului şiit Al-Fadhila, a criticat campania şi a avertizat guvernul irakian asupra consecinţelor continuării în acest mod a campaniei împotriva Armatei Mehdi.
„Considerăm că guvernul ar trebui să ia măsuri mai moderate de luptă împotriva miliţiilor decât o campanie atât de dură”, a declarat Shareef pentru IPS în Bagdad.
Liderii unităţii armatei irakiene responsabile pentru această operaţiune – Brigada Al-Baqir – afirmă că sunt hotărâţi să ducă ofensiva până la capăt.
„Vom aresta toţi suspecţii din Diwaniyah şi îi vom vâna pe cei care fug şi se ascund în satele din jur”, a declarat recent colonelul Othman, de la comandamentul Brigăzii. „Serviciile noastre de informaţii ne vor conduce la toţi cei pe care dorim să-i anchetăm.”
Cel mai bun răspuns la întrebarea dacă ofensiva este îndreptată împotriva Armatei Mehdi sau împotriva şiiţilor arabi din Diwaniyah a fost dat de politicianul local Hassan Al-Mayali, care a fugit recent în Bagdad.
„Această ofensivă este îndreptată împotriva tuturor celor care nu-l urmează pe clericul iranian (Marele Ayatollah) Ali Al-Sistani”, a arătat Mayali pentru IPS. „Americanii, iranienii şi aşa-numitul guvern irakian au simţit ameninţarea reprezentată de şiiţii care resping influenţa a ceea ce ei numesc ’clericii paşnici’ şi fac presiuni pentru ca dominaţia lor să fie acceptată. Orice irakian care nu-şi ţine gura va fi arestat sau asasinat, astfel încât planul de separare să fie urmat de o ocupaţie pe termen nelimitat.”
Mulţi dintre irakienii intervievaţi sunt siguri că după bombardarea Mormintelor Aurite din Samarra în februarie 2006, aripa militară a Consiliului Suprem Islamic Irakian (SIIC) – Organizaţia Badr – a colaborat cu Armata Mehdi, asasinând mii de sunniţi.
Alte câteva milioane au fost alungaţi din oraşele lor din sudul Irakului, inclusiv Bagdad.
„Muqtada ne-a vândut Iranului”, a declarat pentru IPS, din Diwaniyah, un fost membru al Armatei Mehdi care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
„Suntem arabi, şi valul de asasinate pe care le-am comis a fost ordonat şi finanţat de Organizaţia Badr şi Iran. Acum Organizaţia Badr este ajutată de armata americană să ne aresteze şi să ne asasineze deoarece nu ascultăm ordinul de a ne ucide fraţii sunniţi”, a arătat fostul membru al Armatei Mehdi.
„Încă îndeplinim ordinul liderului nostru Muqtada Al Sadr de a menţine pacea, dar asta nu se va întâmpla la nesfârşit”, a declarat pentru IPS un membru al mişcării din oraşul Sadr, la est de Bagdad, de asemenea sub protecţia anonimatului. „(SIIC) ne pun răbdarea la încercare şi se vor confrunta cu reacţii dure dacă această campanie organizată împotriva noastră nu încetează.”
Pe 25 noiembrie, Abdul Aziz al-Hakim – puternicul lider şiit aflat la conducerea SIIC – a luat apărarea Iranului împotriva acuzaţiilor americane conform cărora ţara este implicată în atacurile antiamericane din Irak.
„Sunt simple acuzaţii aduse de forţele multinaţionale, şi cred că este nevoie de mai multe dovezi”, a declarat presei al-Hakim, şeful celui mai mare partid şiit din Irak.
Al-Hakim are legături strânse cu Iranul şi este unul din cei mai fermi apărători ai acestuia în Irak, dar în acelaşi timp este un partener important al SUA în eforturile în perioada ocupaţiei.