Un grup de cercetători a anunţat recent o noutate uluitoare: un virus la unii pacienţi cu cancer de prostată, o descoperire care deschide noi drumuri de cercetare într-una dintre cele mai frecvente boli la bărbaţi.
O descoperire uluitoare
Virusul, apropiat de un altul asemănător întâlnit la şoareci, a fost descoperit în celulele cancerigene prelevate de la bărbaţi cu un anumit tip de accident genetic. Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco şi de la Clinica din Cleveland au avertizat că deocamdată este vorba de experimente şi că nu au descoperit până acum care este legătura dintre virus şi cancerul la prostată, însă sunt entuziasmaţi de perspectivele pe care această noutate le deschide.
“Este o descoperire extraordinară, spune dr. Eric Klein de la Clinica din Cleveland, care a prezentat recent rezultatele muncii sale la o conferinţă a Societăţii Americane de Oncologie Clinică a Prostatei. Ea implică posibilitatea ca acest tip de cancer să fie cauzat de o infecţie virală.”
O serie de virusuri care cauzează boli infecţioase sunt deja luate în considerare drept generatoare de cancer la ficat şi cervix. Acest lucru a generat suspiciunea că anumite boli pot juca un rol important, alături de genetică, factori de mediu şi risc, în declanşarea cancerului la sân, stomac şi alte forme de cancer.
Cercetătorii nu au descoperit încă modalitatea prin care acet tip de virus se transmite, dar suspectează că el este transmis genetic din generaţie în generaţie.
Cipul genetic
“Aceasta este o clasă de virusuri pe care nimeni nu s-a gândit să o cerceteze în cancerul la prostată”, spune cercetătorul Joe DeRisi de la Universitatea California din San Francisco, cel care a dezvoltat ceea ce se numeşte un “cip genetic” care a a făcut posibilă descoperirea. Cipul lui DeRisi conţine 20.000 de mostre de material genetic de la fiecare virus cunoscut. Este acelaşi cip care a confirmat un virus nedescoperit încă în familia virusurilor gripale care a condus la epidemia de SARS de acum câţiva ani.
În urma succesului lui DeRisi, dr. Klein a trimis 86 de mostre de material extras din celule canceroase prelevate de la pacienţii săi.
DeRisi a plasat ADN-ul celulelor canceroase în cip şi ADN de la opt din douăzeci de pacienţi cu două copii ale genelor mutante care erau similare virusului descoperit la şoareci.
Gena este este un element vital în sistemul defensiv al organismului, ea generând o enzimă care ajută la distrugerea virusurilor. Cei care au versiunea mutantă a genelor produc mai puţine enzime decât cei care au versiunea normală a genelor.
Virusul a fost descoperit doar la unul din ceilalţi şaizeci şi şase de pacienţi, întărind concluzia că moştenirea genetică joacă un rol important în transmiterea virusului.
Cercetătorii spun că vor face acum teste pe câteva sute de pacienţi şi vor încerca să dezvolte un kit de diagnosticare pentru a determina prezenţa virusului în sânge. În acest mod ei vor putea apoi să testeze mii de pacienţi şi non-pacienţi pentru a descoperi dacă există vreo legătură între cancerul la prostată şi virusul care cauzează cancer la şoareci.
De asemenea, cercetătorii vor să determine cât de răspândit este acest virus şi dacă el este legat exclusiv de pacienţii cu cancer la prostată. Acest tip de cancer este cel mai frecvent şi a doua cauză majoră de deces la bărbaţii de peste 50 de ani.
În fine, cercetătorii urmează să analizeze alte potenţiale legături virale cu cancerul la prostată în funcţie de circumstanţele de mediu, rasă şi background genetic. S-a constatat de exemplu că acest tip de cancer este mult mai frecvent la bărbaţii în vârstă, la cei de culoare şi la cei supraponderali decât la restul populaţiei masculine. De asemenea, este importantă moştenirea genetică.
Acum, cercetătorii au o altă direcţie de cercetare, elementul viral nefiind luat până acum în consideraţie. “Nu ne-am gândit până acum la aşa ceva, a declarat dr. Anthony Zietman, oncologist la Massachussetts General Hospital. Este o descoperire interesantă care va duce cercetările într-o direcţie complet nouă.”
Cancerul la prostată, date generale
Prostata este o glandă care produce lichidul seminal la bărbaţi. Pentru mulţi bărbaţi, diagnosticul acesta este înspăimântător, nu numai pentru că, în general, cancerul este o boală care înfricoşează, ci şi pentru că reprezintă o ameninţare la adresa sexualităţii lor.
Mai mult chiar, potenţialele probleme ale tratamentului cancerului la prostată – printre care se numără cele de control al vezicii urinare, disfuncţie erectilă sau chiar impotenţă – sunt la fel de îngrijorătoare.
Dacă este detectat în timp util – când încă este limitat la glandă -, sunt şanse mari de tratament cu succes şi cu efecte secundare minime sau de scurtă durată. Succesul tratamentului în cazul în care el s-a extins dincolo de prostată este mult mai problematic. Dar există tratamente care pot ajuta la controlul cancerului la prostată.
Semne şi simptome
Cancerul la prostată nu are nici un simptom în stadiile iniţiale. Din această cauză marea majoritate a cazurilor nu sunt depistate decât atunci când boala s-a răspândit dincolo de prostată. Atunci când apar, printre simptome se numără: dureri în zona pelviană, necesitatea de a urina, dificultatea de a urina, dureri în timpul urinării, flux intermitent al urinei, senzaţia că nu se goleşte vezica urinară, urinări frecvente noaptea, urinare cu sânge, ejaculare dureroasă, durere generală în partea de jos a spatelui, pe şolduri sau coapse, pierderea apetitului şi scăderi în greutate, dureri osoase persistente.
Principalele cauze
Cancerul este un grup de celule anormale care cresc mai rapid decât celulele normale şi refuză să moară. Celulele canceroase au capacitatea de a invada şi distruge celulele normale, fie crescând direct în structurile înconjurătoare fie după ce au migrat prin sânge sau sistemul limfatic într-o altă zonă propice dezvoltării lor. Celulele canceroase microscopice se dezvoltă şi devin mai consistente şi mai rigide.
Prostata este o glandă de mărimea şi forma unei alune care înconjoară partea de jos a vezicii urinare. Este localizată în spatele osului pubian şi în faţa rectului. Funcţia primară a prostatei este de a produce lichidul seminal care transportă sperma.
Cancerul la prostată avansează foarte lent şi iniţial rămâne localizat pe glandă, acolo unde nu cauzează încă probleme. Rămas netratat, el poate invada ţesuturile alăturate şi poate avansa la alte organe. Există şi forme mai agresive care se extind rapid.
Deocamdată nu se ştie în mod exact ce cauzează cancerul la prostată şi de ce anumite forme ale acestuia se comportă diferit. Cercetările de până acum sugerează un grup de factori decisivi, printre care mediul de viaţă, ereditatea, etnia, hormonii şi dieta.