Home » Tehnologie » Microsoft, descris ca cel mai mare hacker în China

Microsoft, descris ca cel mai mare hacker în China

Abilitatea Microsoft de a combate pirateria online i-a înfuriat pe utilizatorii de internet chinezi. Noua versiune a programului anti-piratare Windows Genuine Advantage face ca background-ul de pe monitor să se înnegrească la fiecare oră dacă software-ul instalat nu trece un test de validare. Utilizatorii chinezi de internet susţin că Microsoft ar trebui să îi urmărească pe producătorii care încalcă legislaţia privind proprietatea intelectuală, şi nu pe utilizatori. De asemenea, chinezii îşi exprimă îngrijorarea că firma de software le-ar putea accesa informaţiile din calculatoarele personale. Microsoft argumentează că produsele contrafăcute supun consumatorii la riscul coruperii datelor şi al furturilor de identitate. Securitatea înseamnă mai multe lucruri: pentru chinezi, este dreptul la intimitate şi acces pe o gamă largă de site-uri; pentru Microsoft, înseamnă protejarea veniturilor şi a locurilor de muncă.

Utilizatorii chinezi de internet au reacţionat cu furie atunci când Microsoft a lansat un instrument anti-piraterie menit să combată vânzările masive de softuri contrafăcute.
Blogurile şi listele de discuţii au fost inundate de plângeri, potrivit cărora dreptul lor la intimitate este încălcat. Un avocat chiar a reclamat compania autorităţilor, acuzând-o de activităţi de “hacking”.
Microsoft domină piaţa chineză, şi chiar preşedintele Hu Jintao a afirmat că foloseşte produsele sale. Dar cum piratarea softurilor este estimată la peste 90%, profiturile firmei nu reflectă deloc popularitatea produselor.
Noua versiune a programului anti-piratare Windows Genuine Advantage face ca background-ul de pe monitor să se înnegrească la fiecare oră dacă softul instalat nu trece un test de validare. Versiunile anterioare se limitau să notifice utilizatorii că produsul pe care îl foloseau era contrafăcut.
Dar încercarea gigantului software de a-şi proteja proprietatea intelectuală a dat naştere la proteste vehemente. “Computerul este al meu!” scrie un blogger furios pe un portal chinezesc foarte popular, Sina.com. “Microsoft nu are nici un drept să-mi controleze hardware-ul fără acordul meu.” Dong Zhengwei, un avocat din Beijing în vârstă de 35 de ani, a depus o plângere la ministerul securităţii publice, în care descrie gigantul software drept “cel mai mare hacker din China, prin faptul că pătrunde în sistemele informatice ale utilizatorilor fără acordul acestora şi fără vreo autoritate judecătorească”. El a declarat publicaţiei oficiale „China Daily” că după părerea lui măsura încalcă legislaţia penală a Chinei şi a adăugat: “Respect dreptul Microsoft de a-şi proteja proprietatea intelectuală, dar ia măsuri greşite împotriva grupului-ţintă greşit. Ar trebui să urmărească producătorii şi distribuitorii de softuri piratate, şi nu utilizatorii.”
Asociaţia Industriei de Software din China a afirmat că intenţionează de asemenea să ia măsuri împotriva Microsoft, directorul Chen Chong declarând pentru „China Daily” că decizia Microsoft este “foarte proastă”. Criticii susţin că, accesându-le computerele, Microsoft le pune în primejdie informaţiile stocate acolo.
Microsoft afirmă însă că nu adună decât informaţii minimale şi că softurile contrafăcute pun de departe mai multe riscuri pentru securitatea informaţiilor. Microsoft susţine de asemenea că ajută utilizatorii care poate nu ştiu că folosesc un produs contrafăcut – şi care riscă să se confrunte cu coruperea datelor sau chiar cu furturi de identitate. Compania a declarat că pirateria costă SUA zeci de mii de locuri de muncă şi miliarde de dolari.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 62
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress