Dacă acest întreg este bolnav, partea nu poate fi sănătoasă. Căci, zicea el, (ucenicul lui Zamolxis, medicul) toate lucrurile bune şi rele – pentru corp şi pentru om în întregul său – vin de la suflet şi de acolo curg (ca dintr-un izvor) ca de la cap la ochi. Trebuie deci, în primul rând să vindecăm izvorul răului, ca să se poată bucura de sănătate capul cu tot restul trupului. Iar acum – zicea el – aceasta e cea mai mare greşeală a oamenilor: că unii medici caută în chip deosebit o vindecare sau cealaltă (a sufletului sau a trupului). Şi mă povăţuia foarte stăruitor să nu mă las înduplecat de nimeni – oricît de bogat, dintr-un neam ales, sau oricît de frumos ar fi – ci să fac altfel.
Deci eu, pentru că am jurat, şi sunt nevoit să-i dau ascultare, îi voi da în adevar ascultare şi dacă vrei – potrivit poveţelor străinului – să-mi încredinţezi mai întîi sufletul tău, pentru a-l vrăji cu incantaţiile tracului, îţi voi da şi leacul pentru cap. Dacă nu, nu-ţi pot ajuta cu nimic, scumpe Charmides”. (PLATON – “Dialoguri”)
Platon (427 î.Hr. – 347 î.Hr.) a fost un filosof al Greciei antice, discipol al lui Socrate și învățător al lui Aristotel. Împreună cu aceștia, Platon a pus bazele Academiei din Atena şi ale întregii culturi occidentale.
La 20 de ani îl cunoaște pe Socrate, rămânând alături de el vreme de 8 ani. La moartea acestuia (399 î.Hr.), nu a putut fi de față, fiind bolnav. Condamnarea nedreaptă a maestrului l-a îndemnat să-l reabiliteze (Apărarea lui Socrate), dialogurile de tinerețe purtând marca puternică a filosofiei socratice.
Fragmentul citat face parte din Dialogul despre înţelepciune cu Charmides. Contextul acestui dialog, relatat de Platon, a fost Războiul Peloponesiac pentru hegemonie dintre Sparta şi Atena (431-404), mai exact ajunul primei bătălii, cea de la Potideea, la care filosoful a participat. Plimbându-se prin Atena, Socrate s-a întâlnit cu unul dintre discipolii săi, Cheferon, înconjurat de un grup de tineri, printre care şi Charmides. Acesta din urmă l-a rugat pe Socrate să-i recomande un leac pentru durerile de cap care-l chinuiau îngrozitor. Răspunsul lui Socrate la această solicitare este textul anterior…