Home » Politică internă » Marea ruptură cu micul partid

Marea ruptură cu micul partid

Crin Antonescu a dat de pământ cu Partidul Conservator după ce, anterior, la Consiliul Național, președintele fondator, Dan Voiculescu, i-a acuzat pe liberali, adică pe președintele acestora, fiindcă numai el poate fi luat în discuție ca lider și strateg al partidului, de comportament imoral, jignitor, și cel mai grav, de ocheade către Traian Băsescu. În consecință Crin Antonescu a denunțat de facto Alianța de Centru Dreapta (ACD), declarând că, „de jure”, ea există încă doar pentru a nu periclita construcția USL, dar că un demers de clarificare a lucrurilor și în acest sens (de punere la punct a actelor) ar fi o „formalizare igienică”. La rândul său, președintele PC,  Daniel Constantin, a spus că el încă din luna iunie a atras atenția asupra faptului că ACD este o căsnicie care s-a destrămat. Carevasăzică realitatea momentului este că între PNL și PC nu mai există dialog – Constantin a spus că nu-l sună pe Antonescu, acesta din urmă declarând că președintele PC nu este decât un subordonat al lui Ponta, în consecință premierul este persoana de contact. Atacurile au fost însă mult mai dure, cele relatate până acum fiind numai o concluzie a acestora. Crin Antonescu a spus despre Daniel Constantin că nu poate fi un lider politic și că se ascunde la minister când e vorba să se pronunțe într-o criză cum a fost cea a numirii șefilor peste procurori, Daniel Constantin l-a acuzat pe președintele PNL că a intrat într-o „spirală a conflictelor”, din interese electorale personale. Amândoi au dreptate în privința acuzațiilor pe care le aduc fostului partener.

De acum încolo probabil că vom putea vorbi, efectiv, de trei partide în USL. Despre UNPR-ul lui Gabriel nu poate fi vorba, în primul rând pentru că această arătare politică n-a contribuit la formarea USL, și apoi pentru că nu mai emit niciun fel de pretenție de independență decizională față de PSD. Ce va însemna actul de rebeliune a conservatorilor? Lucrurile se vor complica în cadrul majorității care susține Cabinetul Ponta. Asta nu înseamnă că existența acestui guvern va fi periclitată. Dan Voiculescu și partidul pe care l-a fondat, și pe care îl și conduce în continuare de fapt, nu-și permite sub nicio formă să stea la baza sabotării USL. De altminteri și PNL și PC s-au întrecut în asigurări că funcționarea acestui mecanism parlamentar de 70% nu va fi afectată. Dar, cu siguranță, oamenii lui Dan Voiculescu vor deveni mult mai vocali. Nu știu în ce măsură își doresc sincer, din suflet asta, dar vor fi nevoiți să candideze singuri în primăvară, la europarlamentare. Daniel Constantin vorbea despre „electoratul PC”, căruia nu-i va spune să nu-l voteze pe Crin Antonescu, dar că actualul candidat al USL la președinție riscă mult făcând declarațiile pe care le-a făcut. Peste câteva luni se va vedea exact ce anume invocă președintele PC. Până atunci însă mai e ceva timp, numai bun de folosit pentru campanie electorală. Trustul de presă deținut de Dan Voiculescu va trebui să se repoziționeze față de susținerea necondiționată a președintelui liberalilor. Probabil că domnișoara Camelia Voiculescu a fost pusă la curent din timp cu intențiile tatălui său. Ceea ce înseamnă că Victor Ponta va mai câștiga o bună parte a presei de partea sa, având în vedere faptul că la, și după, Consiliul Național liderii conservatorilor (Dan și Daniel) și-au declarat buna colaborare cu pesediștii și primul ministru. Normal, pentru că PC nu va alerga pe culoarul de pe Stânga, ci tot pe Dreapta, cu PNL și restul lumii. Așa încât, din punctul ăsta de vedere, atitudinea lui Dan Voiculescu este de înțeles. Trebuie să se angajeze în batălia electorală de unul singur, deci nu mai are de ce să se ascundă în spatele cuiva. Mai ales a unuia care nu are deloc de gând să-l care în spate. În consecință PC va încerca să-și impună anumite puncte de vedere în cadrul USL și a Cabinetului Ponta, ceea ce s-ar putea să producă o oarecare zarvă, mai ales că asta vor și urmări conservatorii, ajutați de un ditamai trustul de presă. Ratarea pragului electoral în primăvară, dacă se va întâmpla asta, va impune PC încă o schimbare de strategie politică, ceea ce ar putea să ducă la o reconfigurare a aranjamentului grupurilor parlamentare.

Mai rămâne de adăugat încă un episod penibil menit să confirme soliditatea USL – înfoiala cocoșească pe tema comisie parlamentare COMUNE pentru anchetarea achiziției terenului de la Nana. Ceea ce se poate constata este un fel de întrecere socialistă de depășire a planului în lupta contra lui Traian Băsescu, ceea ce nu poate reprezenta decât un liant foarte solid pentru această alianță politică. Taberele sunt atât de bine cristalizate încât nu mai are cine, unde să dezerteze. Și se mai poate constata că de multă vreme Traian Băsescu a devenit un fel de membru de onoare al USL.

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress