Home » Sănătate » Afecţiunile pulmonare

Afecţiunile pulmonare

Plămânii sunt baza vieţii, furnizând oxigen şi eliminând dioxid de carbon. Deoarece sunt permanent în contact cu aerul exterior şi cu mediul intern, plămânii sunt în mod special vulnerabili la boli

Bolile de plămâni sunt a treia cauză de mortalitate în America, responsabile pentru unul din şapte decese. Bolile de plămâni şi alte probleme respiratorii sunt ucigaşul numărul 1 al bebeluşilor mai mici de 1 an. Astăzi mai mult de 35 de milioane de americani suferă de o boală cronică de plămâni precum astm, emfizem şi bronşită cronică. În fiecare an, mai mult de 349.000 de americani mor din cauza bolilor de plămâni.

Particule pe care le respirăm

Se găsesc o multitudine de particule de tipuri şi mărimi diferite în aerul pe care îl respirăm.Unele particule mari se găsesc pe pereţii şi pe mobila din casa fiecăruia. Altele sunt îndepărtate de nas sau gură când respirăm. Particule mai mici sunt respirate adânc în plămâni.

Astmul poate fi declanşat fie de particulele mici, fie de particule mai mari. O parte din particule provin din interiorul casei, altele sunt aduse de curenţi din afara casei.

Particulele din afara casei intră în casă prin ferestre, uşi, sistemul de încălzire.

Reguli generale pentru a controla mediul din casă

Controlul mediului din casă este o parte importantă în îngrijirea asmului şi a alergiilor. Câteva dintre regulile generale pe care trebuie să le respecte oricine în interiorul casei sunt:

– reduceţi sau îndepărtaţi, pe cât posbil, cât mai multe cauze declanşatoare ale alergiei sau astmului;

– dacă este posibil, folosiţi filtre de aer şi mentineţi-le curate pentru a face casa mai curată şi mai confortabilă;

– fiţi atenţi la problemele acarienilor. Încercaţi să controlaţi această problemă mai ales în dormitor;

– aspiratoarele cu filtrare defectuoasă şi cu caracteristici de design problematice eliberează şi pun în circulaţie alergeni;

– optaţi pentru filtre cu eficienţă ridicată cum sunt microfiltrele sau medii HEPA, forţă de aspirare şi construcţie etanşă. Cereţi informaţii de la producători pentru a determina cantitatea şi mărimea perticulelor de praf reţinute (de exemplu 96% la 1,0 microni, 99,97% la 0,3 microni). Există şi alternativa unui aspirator central care expiră particulele în afara casei.

Virozele respiratorii

Incidenţa mare a virozelor respiratorii se explică prin numărul mare al viruşilor cu tropism respirator; imunitatea specifică (de serotip), care rămâne dupa aceste viroze, frecvenţa mare a formelor fruste şi a infecţiilor latente, persistente (pentru unele viroze); contagiozitatea mare a acestor infecţii.

Sindromuri clinice:

– spectrul clinic al virozelor respiratorii este destul de variat, alcătuit dintr-o serie de sindromuri:

1. conjunctivită virală (prurit palpebral, lăcrimare, hiperemie conjunctivală);

2. keratita şi keratoconjunctivita virală;

3. coriza acută (guturaiul);

4. faringita acută;

5. febra faringoconjunctivală;

6. herpangina;

7. laringita acuta obstructivă (crupul viral);

8. laringotraheita acută obstructivă;

9. bronşita acută;

10. bronşiolita acută;

11. pneumonia interstiţială virală;

12. pleurodinia intersţitială acută;

13. pleurodinia şi mialgia epidemică;

14. boala febrilă de tip gripal.

DE REŢINUT

Simptomuri diverse: subfebrilitate, dureri în gât, lăcrimare, prurit, palpebral, obstrucţie nazală, rinoree apoasă, dureri oculare, răguşeală, tuse productivă sau tuse seacă cu accese supărătoare, dureri de cap, dureri toracice difuze, dureri musculare.

NU se administrează antibiotice decât în caz de suprainfecţie bacteriană.

Tratamentul se bazează pe medicaţii simptomatice, patogenice, de susţinere şi de creştere a rezistenţei generale, deoarece nu dispunem de substanţe antivirale eficace.

Prevenţie:

– evitarea aglomeraţiilor;

– alimentaţie echilibrată;

– interzis fumatul;

– vitaminoterapie;

– vaccinare (vaccin antigripal).

Alergiile şi astmul – declanşatori

Daca tu sau cineva cunoscut are simptomele alergenice ale astmului înseamnă că este vorba în principal de o sensibilitate la “declanşatori”, printre aceştia fiind incluse şi particulele din aer. Aceşti declanşatori pot cauza o reacţie anormală în plămâni şi în alte părţi ale corpului. Declanşatorii se găsesc şi în locuinţă, şi în afara ei. Pot fi lucruri banale precum:

– aerul rece;

– fumul de tutun şi fumul de lemne;

– parfum, vopsea, fixativ de păr sau alte substanţe cu miros puternic.

Alergeni (particulele care cauzează alergiile) sunt acarienii, polenul, mucegaiurile, poluarea, părul animalelor de casă, chiar şi saliva acestora.

Se mai pot adăuga alţi declanşatori la această listă. În cazul în care cunoşti factorii ce-ţi declanşează crizele, evitarea lor te poate ajuta să ocoleşti problemele astmului şi ale alergiei.

Dacă nu cunoşti cauzele, poţi să le descoperi evitând alergenii unul câte unul, succesiv, şi astfel se poate observa dacă apare o îmbunătăţire a stării şi dacă acel factor este un declanşator al crizei.

Este important să ştii care dintre declanşatori are o influenţă negativă în cazul tau. Descoperirea acestora se face prin:

– crearea unui jurnal al crizelor astmatice;

– analiza pielii pentru a testa alergiile.

Expunerea la factorii din afara casei este greu de controlat. Atunci când nivelurile poluării sau ale polenului sunt ridicate, este o idee bună să stai în casă.

Aerul din casă este mai uşor de controlat. Unele persoane cu astm şi cu alergii observă că simptomele lor se înrăutăţesc în timpul nopţii. Factorii declanşatori din dormitor sau din locul în care dormi trebuie să fie controlaţi cel mai strict.

Aerul condiţionat poate să ajute, permiţând ca ferestrele şi uşile să stea închise. În acest fel sporii de mucegai şi de polen rămân afară, iar umiditatea din casă scade. Umiditatea scăzută are un rol important în controlarea mucegaiului şi a acarienilor.

Trebuie evitată expunerea prelungită la aerul condiţionat sau la prea multă căldură. Temperatura aerului dintr-o cameră ar trebui să fie moderată pentru persoanele cu alergie sau astm. Unii oameni nu pot tolera o schimbare majoră a temperaturii, mai ales de la cald la rece.

Exista anumite dispozitive care îndepărtează eficient particulele din aer.

Cum să eviţi declanşarea crizelor

Fumul de ţigară – fumatul nu ar trebui să fie permis în casă. Cereţi membrilor familiei şi prietenilor să fumeze afară. Sugeraţi-le chiar să se lase de fumat.

Fumul de la lemne – este o problemă pentru copiii şi adulţii cu astm şi alergie. Evitaţi sobele şi şemineele.

Animalele de casă – aproape toate animalele de casă pot cauza alergii. Este cazul câinilor, al pisicilor şi mai ales al animalelor mici precum păsări, hamsteri, porci de Guineea. Toate animalele de casă ar trebui îndepărtate dacă sunt cauza astmului şi a alergiei.

Alergenul de la animale poate fi găsit în casă, chiar după luni de zile după ce animalul nu mai este, deoarece acesta rămâne în praful din casă. Simptomele astmului şi ale alergiei se îmbunătăţesc după ceva timp.

Chiar şi gândacii pot cauza probleme şi este important să se scape cât mai repede de ei.

Mucegaiul

Când umiditatea este ridicată, mucegaiul poate fi o problemă în băi, bucătării şi subsoluri.

Mucegaiul se poate forma şi în perne din burete. Pentru a preveni mucegaiul trebuie să se spele perna săptămânal.

Mucegaiul se găseşte şi în ghivecele plantelor de apartament. Verificaţi-le des şi dacă se poate mutaţi-le afară.

Parfumurile, deodorantele de cameră, substanţele de curăţat, vopseaua, pudra de talc sunt exemple de factori care trebuie evitaţi sau menţinuţi la niveluri scăzute.

Acarienii

Acarienii sunt păianjeni microscopici ce se găsesc de obicei în praful din casă. Într-un gram de praf sunt câteva sute de acarieni. Aceştia constituie una dintre cele mai importante cauze ce declanşează astmul si alergiile şi sunt şi cel mai greu de îndepărtat.

Respectarea acestor reguli te poate ajuta să scapi de acarieni:

– pune salteaua şi perna într-un cearceaf cu fermoar impermeabil la alergeni;

– spală săptămânal toate cearceafurile în apă ce are cel puţin 50 de grade Celsius;

– scoate covoarele şi perdelele, draperiile din dormitor – acestea atrag şi reţin foarte mult praf;

– suprafeţele trebuie curăţate de praf folosind o cârpă umedă. Nu folosi aerosoli şi substanţe de curăţat cu pulverizator în dormitor. Nu face curat când în cameră este cineva care are astm sau alergie;

– evită utilizarea şi cumpărarea mobilei cu umplutură.

Hainele necesită o îngrijire mai atentă. Cele care nu sunt folosite frecvent ar trebui ţinute în debara în saci de plastic speciali pentru haine.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 45
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress