Alianta politica PNL-PD (ADA) aresanse sa câstige alegerile parlamentare si prezidentiale din noiembrie-decembrie 2004. Dar asta nu datorita marilor “calitati” ale reprezentantilor celor doua partide. “Meritul” unui eventual succes electoral al ADA revine liderilor partidului de guvernamânt, PSD, care, cu noua luni înainte de alegerile generale, pierd hotarât teren. Atât în fata alegatorilor, cât si în ochii celor doua mari puteri politico-economice, Uniunea Europeana si SUA, de care depinde includerea românilor, în sfârsit, în lumea civilizata.
“Zici ca la razboi, iubito,/Vii cu mine fara preget…”
ADA a fost construita de presedintii PNL si PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu, sa devina o alianta operationala abia dupa alegerile locale din iunie 2004. Pâna atunci, ADA este doar o alianta între Theodor Stolojan si Traian Basescu, iar pentru restul membrilor PNL si PD, doar o perioada de acomodare, atât la nivel central, cât si la nivel local. Acest lucru a fost recunoscut si de Traian Basescu si de seful campaniei electorale a PNL, senatorul Paul Pacuraru. Miza primordiala a celor doua partide este obtinerea unui rezultat cât mai avantajos la alegerile locale din iunie 2004, strategia liberalilor si democratilor fiind foarte simpla: participarea separata, pe liste proprii, pentru a câstiga cât mai multe locuri în consiliile locale, municipale si judetene.
Accentul pus mai degraba pe câstigarea consiliilor locale decât a primariilor pare sa se datoreze experientei nefaste din Bucuresti, unde primarul general Traian Basescu a fost în permanenta sabotat de consiliul general dominat de PSD. Pe de alta parte, lupta electorala dintre PNL, PD si PSD pentru cucerirea oraselor mari, în special a resedintelor de judet, poate duce la surprize pe care doar doi-trei lideri pesedisti le-au realizat. ªeful campaniei electorale a PSD, vesnicul Viorel Hrebenciuc, a recunoscut într-o sedinta de partid ca sunt slabe sanse ca primariile din municipiile resedinta de judet sa fie cucerite de partidul de guvernamânt, exceptie facând orasele din nordul Moldovei (mai putin Iasi) si din judetele “rosii” din sudul tarii. Iar Vasile Dîncu, strategul electoral al PSD, le-a atras atentia colegilor sai ca spiritul civic al locuitorilor marilor orase s-a trezit dupa trei ani de somnolenta, ceea ce este în defavoarea partidului de guvernamânt, care doar conjunctural a obtinut câteva succese sporadice în municipiile resedinta de judet, în alegerile locale din anul 2000. Asa ca liberalii si democratii vor forta un vot politic negativ la adresa partidului de guvernamânt în consiliile locale si judetene, în vreme ce lupta pentru primarii se va da mai mult între personalitatile locale, afilierea acestora la un partid sau altul fiind în opinia strategilor electorali ai aliantei secundara ca importanta pentru electorat.
Asa ca ADA se va închega în teritoriu abia dupa alegerile locale, odata cu constituirea noilor consilii locale. ªi doar dupa aceea se va manifesta ca o alianta. Daca socotim ca dupa alegerile locale urmeaza inevitabila vacanta de vara, rezulta ca liberalii si democratii vor avea la dispozitie doar trei luni pentru a impune electoratului o sigla, un program si candidatii pentru alegerile generale din noiembrie 2004.
“O, dar cum plângeai aseara,/Când te-ai întepat la deget !”
Asadar ADA nu-si va prezenta oferta alternativa decât dupa alegerile locale. Pâna atunci însa, liderii liberali si democrati se tot plâng (asta stiu cel mai bine sa faca) ca liderii PSD le fura putinele idei de interes pentru electorat. Ceea ce este adevarat. Guvernul PSD a preluat fara jena proiecte legislative economice si sociale ale PNL si PD pe care le-a prezentat ca fiind creatii proprii, ridiculizându-i în plus pe liberali pentru interesul manifestat fata de zona sociala si materializat într-un proiect de lege pentru recalcularea pensiilor. Dar populatiei putin îi pasa de luptele politice. Ea asteapta solutii practice care sa-i garanteze ca va trai mai bine. ªi nu le vede. În schimb, liderii PNL si PD au o voluptate greu de înteles în a se contrazice public, reeditând imaginea de tate politice care a condus la pierderea alegerilor în 2000 de catre fosta coalitie de dreapta, din care ambele partide au facut parte. Fireste, controversele dintre liberali si democrati sunt superflue, pe subiecte fara miza serioasa, la baza lor stând fie neîntelegerea, de catre unii lideri, a ceea ce stabilesc pe fond Stolojan si Basescu, fie infatuarea proprie clasei politice actuale. Ca în basmele românesti liberalii striga, precum gaina care a gasit o margica si a depus-o la picioarele babei ca pe o mare nestemata, ca vor o proportie de 3 la 1, în favoarea lor, pe listele parlamentare, când nici nu au trecut de testul alegerilor locale; nici democratii nu se lasa si, la rândul lor, le reproseaza liberalilor interesele de afaceri din plan local cu liderii PSD.
Purtatorul de cuvânt al ADA, vicepresedintele PNL Calin Popescu Tariceanu declara ca se vor face liste comune PNL-PD pentru 10 orase mari, dupa efectuarea unui alt sondaj al Aliantei. Traian Basescu se inflameaza si mai ca nu-i trage doua palme liberalului, comunicând sec: exclus! Paul Pacuraru, responsabilul PNL cu strategiile electorale, îi da dreptate lui Basescu: “Am stabilit asta odata, în Alianta. Liste comune doar în Bucuresti. Mergem separat, ca sa câstigam mai multe locuri în consilii. Doar asa vom putea detine puterea în teritoriu, în defavoarea PSD”.
Departe de lumea dezlantuita, operând discret si practic, candidatul prezidential al ADA, liberalul Theodor Stolojan îsi petrece timpul în turnee electorale prin tara-, strategia comuna PNL-PD fiind, în acest caz, coerenta. Ramas în Bucuresti, Traian Basescu se lupta cu diversiunile electorale ale PSD. PNA a anuntat deja ca se va pronunta în dosarul “Flota” peste vreo doua luni, întâmplator chiar în pragul alegerilor locale. Liberalii, la rândul lor, sunt intoxicati cu asa-zise “liste cu informatori ai PSD din PNL” scapate “accidental” din servieta liderului PSD Viorel Hrebenciuc pe holurile Parlamentului. Plecarea anuntata a fostului lider PD, Petre Roman, din partidul pe care l-a creat i-a tulburat mai mult decât era normal pe liberali si pe democrati, întretinând un subiect artificial de dezbateri, desi toata lumea este de acord ca greutatea noii formatiuni politice tinde spre zero. În teritoriu, PD a trecut la aspirarea structurilor locale ale Actiunii Populare a lui Emil Constantinescu si ale PNTCD, ceea ce a dus la acuzarea lui Traian Basescu, de catre AP, ca a colaborat cu Securitatea. ªi anul electoral este doar la început, ca si diversiunile. În aceste conditii, în loc sa conceapa o strategie comuna de aparare si de atac, liberalii si democratii se zbat în justificari personale care întretin scandaluri artificiale si imaginea de degradare a clasei politice.
Ca si cum habar nu ar avea de pietrele de moara care atârna de picioarele rivalilor lor politici de la PSD (semnalele teribil de critice venite dinspre UE si SUA care reproseaza guvernarii pesediste ca nu si-a facut temele necesare integrarii României în lumea civilizata) liberalii si democratii vorbesc pe doua limbi, inducând confuzie în mintea alegatorilor si în asteptarile cancelariilor occidentale.
Daca liberalii si democratii nu sunt în stare sa exploateze greselile fatale ale liderilor PSD si sa convinga ca sunt mai performanti, de ce ar fi mai buni decât acestia sa conduca România dupa 2004 ?
Asteptând vara ca sa se coaca Alianta si toamna ca sa fie aleasa, liderii PNL si PD se gândesc probabil ca, pâna la urma, sansele de a câstiga alegerile sunt, totusi, mult mai mari decât acelea de a câstiga potul cel mare la 6 din 49…