Home » Politică externă » Asasinarea unui premier

Asasinarea unui premier

Asasinarea premierului sârb Zoran Djindjici a socat nu numai Serbia, ci întreaga lume. Liderii politici s-au declarat întristati si socati de ceea ce i s-a întâmplat primului ministru sârb.

Asasinarea premieruluisârb Zoran Djindjici a socat nu numai Serbia, ci întreaga lume. Liderii politici s-au declarat întristati si socati de ceea ce i s-a întâmplat primului ministru sârb. Autoritatile de la Belgrad au declarat stare de urgenta si audeclansat imediat o ancheta pentru a-l gasi pe asasinul lui Djindjici. Dupa primele rezultate ale anchetei se pare ca Zoran Djindjici a fost asasinat de membrii clanurilor mafiote. Acestea erau unii dintre principalii aliati ai fostului presedinte al Serbiei, Slobodan Milosevici. Autoritatile de la Belgrad sustin ca în aceasta tara exista peste 50 de capi ai mafiei care se ocupa cu o serie de afaceri ilegale: de la trafic de arme si droguri, pâna la spalari de bani Se pare ca cei care conduc mafia în Serbia erau nemultumiti de faptul ca Zoran Djindjici pornise o adevarata lupta împotriva lor. Un alt motiv pe care mafia l-ar fi avut pentru lichidarea premierului sârb este faptul ca acesta l-ar fi tradat pe aliatul lor, Slobodan Milosevici.

Principalul suspect în asasinarea lui Djindjici este Milorad Lukovic, seful clanului Zemun, unul dintre cele mai mari clanuri mafiote din Serbia.Lukovic este de negasit, chiar daca pe urmele sale au fost mobilizate toate efectivele politiei sârbe. În timpul razboaielor din fosta Iugoslavie, Lukovic a fost membru al fortelor paramilitare conduse de celebrul terorist Arkan. Ulterior el a devenit seful unitatii speciale de politie, Beretele Rosii, pozitie în care s-a aflat pâna în 2002. Desi a fost unul dintre preferatii lui Milosevici, Lukovic a reusit sa atraga si simpatia actualei puteri de la Belgrad. Si asta pentru ca, în anul 2000, a refuzat sa ordone Beretelor Rosii sa deschida focul asupra manifestantilor care iesisera pe strazi pentru a sarbatori victoria opozitiei democratice asupra lui Slobodan Milosevici. Principalul motiv al asasinarii lui Djindjici este, potrivit autoritatilor de la Belgrad, faptul ca el declansase o lupta acerba împotriva coruptiei si urma sa-i aresteze pe unii dintre principalii membi ai gruparii. Zemun.

Rezultatele anchetei au relevat faptul ca asasinarea lui Djindjici a fost comisa de mai multe persoane. Unii martori oculari sustin ca asasinii erau îmbracati în albastru si au fugit de la locul crimei în trei masini BMW si Mercedes. Masinile nu au fost înca gasite. Potrivit anchetatorilor, premierul sârb ar fi fost ucis cu gloante de calibru mare, dintr-o cladire situata la aproximativ 200 de metri de sediul guvernului. O alta ipoteza lansata de anchetatori, sustine faptul ca un al doilea ucigas ar fi tras asupra lui Djindjici chiar din cladirea alaturata sediului Guvernului.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 2

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress