Home » Ultimul cuvânt » banipierduti.ro

banipierduti.ro

Pare incredibil că după sintagma ambasadorului Mark Gitenstein „simplul fapt că puteţi protesta fără teama de a fi împuşcaţi”, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a deschis un site, www.banipierduti.ro, în care să poată vedea tot românul care ştie dea un search pe net cum sunt prăduiţi banii publici în România. Probabil că s-au săturat şi americanii să vadă cu câtă nesimţire se cheltuiesc banii românilor şi cum marile averi apar într-un timp aşa de scurt că ar face orice miliardar din Occident să se înverzească de invidie. Unde mai pui că în România postdecembristă nici un politician nu a răspuns măcar moral pentru felul în care au fost gestionaţi banii şi averea ţării.
De ce nu s-a găsit nici un ONG să facă acest demers? Cu siguranţă s-au gândit mulţi, dar la ONG-uri nu sunt fonduri… Şi de unde ar fi, că nimeni nu finanţează aceste instituţii care ar zgândări hoţia la nivel înalt, că pe plaiurile mioritice politicienii din opoziţie şi de la putere sunt la fel, şi „corb la corb nu-şi scoate ochii”. Şi apoi, câte scrisori şi faxuri ar trebui să trimiţi la ministere până primeşti un răspuns pentru a-l posta pe site.
Tot zilele acestea Comisia Euro­peană a început o anchetă cu privire la preţurile nejustificat de mari ale legumelor şi fructelor din import care se vând în pieţele din România. Tot aceas­tă prestigioasă instituţie euro­peană verifică contractele „băieţilor deştepţi din energie”. După 22 de ani, iată că partenerii noştri europeni şi euro-atlantici ne învaţă cum funcţio­nează democraţia. Era bine dacă luam lecţiile acestea înainte să importăm instituţiile democratice, pentru că la noi democraţia există formal la nivel de instituţii, dar în practică este mimată. Se vede clar în sondajele de opinie câtă încredere au românii în instituţii, aproape deloc. În mentalul colectiv românesc funcţionează instituţia nu­mită „şefu’ ”, el este cel pe care îl slujeşti şi care te răsplăteşte, te ajută. Cum învăţăm noi lecţiile democraţiei? Cam în felul acesta: am cumpărat o maşină scumpă pe care nu am ştiut să o conducem şi, după ce am lovit-o de multe ori şi am circulat cu ea prin toate gropile, văzând cât suntem de neştiutori, vine un pilot de la fabrica producătoare şi ne învaţă să şofăm.
Demersul Ambasadei SUA nu poate decât să ne bucure şi sperăm că vor mai deschide un site în care să ne înveţe cum trebuie să funcţioneze justiţia într-o societate democratică pentru a dispărea sintagmele „s-a intervenit de sus” şi „în justiţie câştigă cine are mai mulţi bani”.  (V.M.)

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress