Ceea ce era acum doua luni doar o speculatiede presa s-a adeverit. Marti, 13 ianuarie, sefa republicanilor din statul Nevada si consulul onorific al României, doamna Aurelia Arnold Roberts, cunoscuta ca Lia Roberts, si-a anuntat la Bucuresti intentia de a candida la Presedintie, în calitate de independent. Decizia finala va fi facuta publica în jurul datei de 15 februarie, când seful sau de campanie, celebrul strateg Dick Morris, îi va prezenta rezultatele sondajului si analizei cu privire la candidatura sa.
Ceea ce era acum doua luni doar o speculatiede presa s-a adeverit. Marti, 13 ianuarie, sefa republicanilor din statul Nevada si consulul onorific al României, doamna Aurelia Arnold Roberts, cunoscuta ca Lia Roberts, si-a anuntat la Bucuresti intentia de a candida la Presedintie, în calitate de independent. Decizia finala va fi facuta publica în jurul datei de 15 februarie, când seful sau de campanie, celebrul strateg Dick Morris, îi va prezenta rezultatele sondajului si analizei cu privire la candidatura sa.
Frica politicienilor
Anuntarea posibilei candidaturii a româncei din Las Vegas a luat prin surprindere clasa politica româneasca. De la stânga la dreapta, s-au auzit diverse pareri, majoritatea negative, cu privire la sansele Liei Roberts. Numai ca politicienii români, prin declaratiile lor, nu au reusit decâtsa ne confirme ca,de fapt, aceasta posibila candidatura le induce o stare de disconfort. Poate chiar de teama. De 14 ani, clasa politica româneasca este practic aceeasi. Aceleasi figuri care reprezinta, de fapt, luxul unei natiuni care îsi permite sa tina pe lefuri enorme niste oameni capabili doar de exprimari ilare, atacuri grosolone sau impertinenta crasa. Privind din acest punct de vedere, aceasta este sansa Liei Roberts: faptul ca reprezinta altceva. Este un atuu foarte important pe fundalul neîncrederii din ce în ce mai mari a cetatenilor în politica si în politicieni. Depinde de ea si mai ales de echipa pe care si-o va forma, în cazul în care se va angaja în lupta prezidentiala, ca acest atuu sa se transforme într-un avantaj important în transarea bataliei.
Zvonurile lansate de unele ziare penduleaza între a o prezenta fie ca ocreatie a PSD, fie a opozitiei, ceea ce la urma urmei nu serveste decât scopurilor Liei Roberts si anume acela de a deveni cunoscuta, în nici 48 de ore, de majoritatea românilor. În al doilea rând, toate aceste scenarii indica si faptul ca, în realitate, Lia Roberts nu apartine nici unei formatiuni politice autohtone. Iar atacurile din media controlata de PSD confirma pe deplin acest lucru, ceea ce completeaza tabloul unor politicieni care nu au dovedit nimic pâna în prezent si care se tem de aparitia unui concurent serios si credibil. Iar Lia Roberts este un concuret credibil, în special datorita trecutului sau politic.
Nastase îi reproseaza lui Bush
Mai mult chiar, premierul Nastase s-a folosit de prilejul unei aparatii televizate pentru a trimite sageti catre presedintele Bush pe tema posibilei candidaturi a Liei Roberts. “Presedintele Bush vrea sa îi trimita pe unii pe Marte, pe altii îi trimite, poate, în alte parti. Sunt foarte multi care pot sa ajunga în diferite locuri din lume. Ideea ca românii nu sunt capabili sa gaseasca un presedinte printre cele 22 de milioane care traiesc în România, este ciudata”, a spus Adrian Nastase.
Declaratiile lui Adrian Nastase sunt, nu în ultimul rând, aventuriste. Domnia-sa sugereaza ca doamna Arnold Roberts ar fi, de fapt, nu papusa PSD sau a PNL-PD ci chiar a presedintelui Bush jr. Reactia sa nervoasa lasa sa se înteleaga ca nu accepta ca presedintele american, satul probabil de dublul limbaj de la Bucuresti, doreste poate sa-si instaleze un prieten la Palatul Cotroceni, cunoscut fiind faptul ca Lia Roberts este o apropiata a liderului Casei Albe, caruia i-a fost si sef de campanie pentru statul Nevada.
În doar câteva zile, Lia Roberts a reusit sa fie capul de afis al evenimentelor din România. A reusit o mediatizare extraordinara care, fara îndoiala, ar putea fi baza unei viitoare campanii. Pâna pe 11 ianuarie ea nu a fost o figura publica de anvergura în România. A reprezentat mai mult o atractie de presa, datorita carierei sale impresionante în politica americana. Acum, cu ajutorul politicienilor amatori de pe malurile Dâmbovitei a devenit, peste noapte, star în România. I-a dat practic prilejul lui Dick Morris sa îsi puna la treaba oamenii pentru a face sondajul despre Lia Roberts, cel care ar putea fi baza anuntarii candidaturii.
Fara îndoiala, Lia Roberts are si câteva handicapuri, unele care tin de mentalitatea colectiva din România. Primul ca este femeie. Al doilea ca, în politica româneasca, nu se loveste civilizat ci prin metode necunoscute în America. Deja, au începuta sa apara, în unele ziare, atacuri sub centura. Nu le vom trece în revista deoarece nu aduc în discutie fapte probate ci doar speculatii, care par sa provina din laboratoarele de diversiune pe care le stim cu totii cum lucreaza din experienta celor 13 ani de “democratie”.
Un eventual succes electoral va depinde si de modul cum îsi va face propriu-zis campania, în special la sate, acolo unde este un puternic fief conservator, datorat în primul rând lipsei de informare si a controlului deplin al PSD.
Pentru a reusi, Lia trebuie sa învinga toate practicile orientale din România. Neobisnuita cu acestea ar putea claca sau s-ar putea acomoda, ceea ce ar fi la fel de grav. Simbolizând noul, aratând ca reprezinta cu totul altceva, ca aduce României aerul occidental de care are atâta nevoie, Lia Roberts ar putea fi adevarata Schimbare. Este sansa sa, dar si a României.
Un alt model de politician
Nu în ultimul rând, Lia Roberts inaugureaza pe scena politica un alt model de politician. Unul cu o experienta în politica americana de 25 ani, unde, fara îndoiala, a deprins foarte bine principiile acesteia. Datorita acestui fapt, profilul Liei Roberts nu seamana deloc cu cel al politicianului dâmbovitean. Doamna Arnold Roberts mai are si avantajul ca, devenind politician american, se ghideaza dupa cu totul alte principii decât cele practicate la Bucuresti. Cariera sa în politica a fost una demna poate de o analiza mai atenta, deoarece toata munca depusa în aceste doua decenii a fost una de voluntariat. Este oare cineva, în România, care poate face politica timp de doua decenii fara a câstiga un ban ? Şi astfel ajungem la un alt mare atuu al Liei Roberts, acela ca nu poate fi acuzata în nici un fel de coruptie si chiar poate fi o garantie în lupta împotriva acestui fenomen care macina România. Nu trebuie sa uitam ca este si o femeie foarte bogata si, deci, nu ar folosi o eventuala cariera de presedinte pentru a-si spori averea. Asadar, posibile speculatii privind copierea comportamentului mercantil al oamenilor politici ai momentului nu ar avea nici o semnificatie reala.
De asemenea, Lia Roberts mai reprezinta si altceva. Un politician care, prin cariera sa de pâna acum, a dovedit ca este atasat valorilor occidentale spre care tindem cu totii. Datorita functiei sale în Partidul Republican american, Lia Roberts are deschise multe porti la Washington, mai ales ca si presedintele Bush va câstiga un nou mandat la Casa Alba. Poate reprezenta, astfel, România mult mai bine în America, dar si în lume.
Ce jocuri face Lia Roberts?
Având în vedere atuurile prezentate, mai sus, nu ar trebui sa ignoram si o posibila semnificatie, de profunzime, a evenimentului mediatic aparut o data cu anuntul doamneiRoberts. De ce ar vrea românca cu cea mai buna pozitie în politica americana sa candideze la functia prezidentiala în România?
1. Este rezonabil sa credem ca aceasta candidatura are functia de a-si pastra conditia de “anunt”. De fapt, politician si strateg se pot întoarce cu capul sus în Statele Unite, anuntînd ca au încercat sa testeze terenul si nu era loc de candidatura cu sanse rezonabile.
2. Un raspuns ar putea fi legat de faptul ca unii din pretendentii cu cele mai mari sanse pentru Cotroceni nu se afla printre simpatiile cabinetului Bush. Cel putin asta putem deduce din dialogurile purtate, anul trecut, între unii lideri de partid din România si ambasadorul SUA la Bucuresti. Astfel, candidatura Liei Roberts ar putea avea o functie precisa, alta decât cea a câstigarii alegerilor. Functia eventualei candidaturi, daca doamna Roberts se va înscrie, ar putea fi”amenintarea Dosarul”. Presa româneasca din ultimii trei ani a dovedit ca este rezonabil ca doamna politician sa fi venit în România cu un biblioraft organizat pe categorii de dosare, selectate cu grija, pentru anunturi, intrari sau retrageri din campania electorala. Functia acestei candidaturi ar fi doar netezirea drumului unui anumit candidat, si apoi sa se retraga.
Dar, exista si un scenariu alternativ, “România fiind tara- tuturor posibilitatilor”. S-ar putea ca doamna Lia Roberts si strategul de campanie american sa fie mai socati decât Corneliu Vadim Tudor atunci când a aflat ca a urcat pe treptele turului doi, în anul 2000.
Contextul de lansare, vecinatatea evenimentului de renastere a lui Corneliu Vadim Tudor ca filosemit si evenimentul Pacepa relansat în presa straina si româneasca ne lasa posibilitatea sa ne gîndim ce “jocuri” face Lia Roberts. Functia de precampanie sau de campanie a doamnei politicianar putea fi doar aceea de a stabili cine nu intra în campania electorala sau cine nu are voie sa intre în turul doi al prezidentialelor. Ca doar de aceea exista bibliorafturi pe categorii de dosare, nu?