Partidul Social Democrat German condus de cancelarul Gerhard Schroder merge din eşec în eşec. Contestat în propriul partid, actualul şef al guvernului german îşi poate pierde postul la viitoarele alegeri.
Răzbunarea lui Stoiber
Social-democraţii germani au suferit în Bavaria cel mai mare eşec electoral de după cel de-al doilea război mondial. Uniunea Creştin Socială a lui Edmnund Stoiber, premierul celui mai bogat land german, a câştigat alegerile cu 60,7%, în vreme ce pentru social-democraţi au votat doar 19,6 procente dintre alegători.
Victoria poate fi considerată şi o revanşă politică, votul având loc chiar la aniversarea unui an de la înfrângerea la nivel federal a lui Edmund Stoiber de către cancelarul Gerhard Schroeder. Conservatorii germani câştigă în Bavaria după ce, în februarie, cuceriseră alte două landuri: Hessa şi Saxonia inferioară.
Înfrângerea social democratilor în Bavaria este considerată cea mai gravă de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, după 3 ani de stagnare economică sub cabinetul Schroeder.
Pro şi contra Stoiber
“Rezultatul înregistrat în alegerile regionale din Bavaria, zdrobitor, umilitor, chiar, pentru adversarii săi şi, mai ales, pentru guvernarea social-democrată de la Berlin, este mai mult decât un succes electoral” notează postul de radio ” Deutsche Welle” iar “Sueddeutsche Zeitung” indică faptul căliderul creştin-socialilor doreşte, iarăşi, să devină cancelar. “Rezultatul, conchide “Suddeutsche Zeitung”, este sentinţa proclamată de Stoiber la adresa învingătorului său de anul trecut: “Gerhard Schroeder, în numele poporului, vă declar cancelar fals!”. Şi ziarul “General-Anzeiger” crede că pentru Stoiber postul de cancelar a devenit acum ţinţa. Însă spune “Aachener Zeitung” timpul nu lucrează în favoarea lui Stoiber. “În anul 2006 va avea 65 de ani – o vîrstă nu tocmai potrivită pentru şefia Guvernului federal. Poate deveni preşedinte, însă nu doreşte. Şi, atunci, îi va face zile grele liderului creştin-democraţilor, Angela Merkel, intervenind cu insistenţă în jocurile politice de la Berlin. Succesul are gust dulce dar “mai dulcele” de-abia ar putea urma”, notează “Aachener Zeitung”, conchizând: iată ce dă succesului un gust amar.
Cancelarul Gerhard Schroeder s-a propus spre candidatură la propria succesiune în tandem cu actualul ministru de Externe. Joska Fischer. Un gest calificat decotidianul bavarez “Suddeutsche Zeitung”ca reprezentând mai de grabă o “ameninţare decât a propunere politică”. Social-democraţii germani sunt în pierdere evidentă de viteză. Situaţia economică, una din cele mai proaste de după cel de al doilea război mondial, a contat mult în scăderea popularităţii SPD. Dar Schroder nu are probleme doar cu adversarii, CDU, ci şi în propriul partid unde programul de reforme intitulat “Agenda 2010” este luat mai curând în derâdere. Grav însă pentru actualul cancelar este că şi presa germană îl ia în derâdere. Definitoriu este punctul de vedere al unui ziar care afirma despre poziţia lui Schroder: “Felul în care un politician percepe lumea nu trebuie neapărat să corespundă realităţii. Adesea, acesta nu vede decât ceea ce-i convine, creându-şi o lume proprie în care se simte bine. Exemplul oferit ieri de Gerhard Schroeder privind fuga de realitate poate crea şcoală. El nu percepe recesiunea din Germania, deşi cifrele o demonstrează cu vârf şi îndesat. Recesiunea se transformă însă în stagnare, şi de aceea putem spune că şeful executivului are noroc. Deşi nu a luat, cu consecvenţă, act de prognozele economice sumbre, vreme de jumătate de an, Schroeder este răsplătit pentru atitudinea sa, devenind previzibilă o ieşire din criză. Aceasta nu înseamnă însă că metoda sa poate fi considerată o reţetă pentru activitate guvernamentală serioasă. Este periculos să închizi ochii în faţa realităţilor vieţii.”