Home » Economie » Chinezii încearcă să-şi tempereze creşterea economică

Chinezii încearcă să-şi tempereze creşterea economică

China, ţara cu creşterea economică cea mai importantă din ultimii ani şi cu prognoze ex-trem de optimiste pentru următoarea perioadă, doreşte să-şi tempereze creşterea economică. Cauza constă, aşa cum spun mai mulţi analişti, în sistemul chinez şi există riscul ca guvernul de la Beijing să transforme creşterea economică într-un eşec. Cea mai mare problemă este că executivului chinez îi lipseşte sistemul financiar de dezvoltare. Soluţia ar fi ca guvernul comunist să accepte să pună bazele şi să consolideze pieţe de capital independente şi mature, chiar dacă acest lucru îl va obli-ga să renunţe la controlul centralizat asu-pra economiei. Nu puţini sunt cei care spun că, în cazul în care comuniştii chinezi vor accepta o astfel de variantă, este posi-bil să nu mai poată să controleze situaţia şi să accepte şi schimbările politice, care vor deveni astfel inevitabile.

În ultimii ani, China înregistrează anu-al o creştere economică de circa 10%, volu-mul exporturilor s-a dublat în mai puţin de cinci ani, deşi creşterea preferinţei chi-nezilor pentru bunuri de consum face ca deficiturile comerciale ale Chinei să fie la fel de mari ca acelea ale Statelor Unite. Pia-ţa creditelor ipotecare a crescut cu 40% în ultimul an şi în general se spune că avem de-a face cu motorul economiei mondiale, alături de Statele Unite, o ţară despre care analiştii spun că, în 2050, va fi printre primele din lume din punct de vedere eco-nomic. Totul depinde însă de dozarea efici-entă a acestei creşteri pentru a nu face caguvernul chinez să vrea ca anul acesta să scadă ritmul de creştere până în jur de 7%. Însă economia a continuat să crească cu 9,7% în primul trimestru al anului în curs. Economia chineză a devenit atât de im-portantă încât influenţează economii înde-părtate, precum cea braziliană, şi de aceeaîntreaga lume urmăreşte cu nelinişte să va-dă dacă această mare economie va rămâne mare sau va deveni un mare… eşec, subli-nia, de exemplu, prestigiosul cotidian “Wall Street Journal”. Şi economiile sud-core-eană şi japoneză privesc spre China deoa-rece de boom-ul din această ţară- au profi-tat şi ele. De aceea, succesul economic al Chinei este vital pentru economia mon-dială.

Vor deschide chinezii piaţa internă?

Don Evans, secretarul american pentru comerţ, a acuzat Beijingul că încearcă să a-mâne procesul de deschidere a pieţei in-terne, precizând că rolul puternic rol jucat de stat în China pune companiile ameri-cane într-un dezavantaj competitiv şi ar trebui abandonat. China trebuie să renun-ţe la controlul economiei, a precizat înaltul demnitar american. Companiile chinezeşti primesc subvenţii de la stat pentru chirie, utilităţi, materii prime, transport şi servicii de comunicaţii, şi practic finanţare gratuită din partea băncilor de stat, a mai spus Don Evans. “Este clar că firmele americane con-sideră că multe din politicile chineze pun companiile într-un dezavantaj competi-tiv”, a mai spus el. Deficitul american cu China s-a ridicat anul trecut la 124 de milioane de dolari, cel mai înalt nivel din partea Statelor Unite. “Chinezii trebuie să arate o mai mare cooperare şi mai puţină manipulare”, a declarat Evans. Secretarul american pentru comerţ a mai spus că pirateria mărcilor de prestigiu interna-ţionale este în creştere şi că numai anul trecut aceasta a costat companiile america-ne 2,4 miliarde dolari. “Chiar şi acum mult prea multe active-cheie şi mijloace de pro-ducţie din economia chineză sunt deţinute şi exploatate de stat”, a declarat el. “Am văzut prea puţine semne De vânzare în e-conomia chineză. Trebuie să vedem mai multe asemenea mesaje”, a subliniat E-vans.

Cea mai mare penurie de energie din ultimii 20 de ani

China are şi alte probleme. Creşterea consumului de electricitate în China riscă să plaseze ţara- într-un colaps energetic. De aceea, autorităţile chinezeşti au anunţat că vor impune restricţii şi vor majora preţu-rile la curentul electric. Este cea mai mare penurie de energie din ultimii 20 de ani în ţară-. Motivele acestei crize sunt consumul excesiv de curent electric şi creşterea economică. “Ne aflăm în mijlocul unei avansate etape de industrializare caracterizată prin consumul excesiv de energie şi prin distribuirea sa inegală”, a spus Zhao Xizheng, director general al Companiei Naţionale de Electricitate.

Practic, este vorba de un deficit de 30 de milioane de kilowaţi. Potrivit lui Xizheng responsabilitatea acestui consum excesiv revine sectoarelor constructoare de maşini, siderurgiei şi celui manufacturier şi se datoreazăindustrializării accelerate a ţării. “Preconizăm diferite măsuri de şoc pentru a garanta furnizarea de curent electric şi menţinerea sub control a cererii de electricitate”, a subliniat oficialul chinez.

Cu scopul de a impune o economisire a curentului, Comisia Naţională de Reformă şi Dezvoltare a anunţat o majorare a preţurilor la curentul electric, măsură ce va afecta în principal provinciile de pe coasta meridională ale ţării. La Beijing, se spune că preţul energiei electrice va creşte cu circa 11%. Creşterea preţurilor va afecta industria grea – aluminiu, ciment, oţel, fier -, pe cea chimică, precum şi comerţul en gross, dar nu şi sectorul agricol sau producătorii de îngrăşăminte.

Consumul de energie electrică sporeşte cu 15% în perioada verii, ca urmare a utilizării aparatelor de aer condiţionat în fabrici, birouri şi locuinţe, şi de aceea acest sector a intrat în atenţia autorităţilor speriate deja de consumul excesiv de energie căruia îi face cu greu faţă. Autorităţile de la Shanghai preconizează impunerea de restricţii aparatelor de aer condiţionat, astfel încât temperatura acestora să nu coboare sub 26 de grade. Se prevede, totodată, obligativitatea ca în birouri, hoteluri şi marile magazine să fie utilizate 400.000 de becuri de mic consum pe timp de vară.

De la capitalism la dictatură

China, care a uimit lumea cu dezvoltarea sa economică, încearcă să împace şi capra, şi varza. Adică o economie capitalistă cu o dictatură uneori sângeroasă. În 2003, circa 5.000 de persoane au fost condamnate în China la moarte, iar cifra este considerată mică în comparaţie cu amploarea fenomenului. Raportul anual al organizaţiei “Nimeni nu trebuie să se atingă de Cain” spune că Republica Chineză se află pe primul loc în lume din acest punct de vedere, depăşind regimuri fundamentaliste de genul celui iranian. Execuţiile, mai spune organizaţia, sunt consecinţa unor procese arbitrare, ale unor sentinţe date de judecători motivaţi din punct de vedere ideologic.

Situaţia drepturilor omului în China a fost pusă pe tapet când şi când de occidentali. În ultima vreme însă analiştii occidentali au observat că acest subiect a fost lăsat deoparte, iar liderii vestici care au vizitat Beijingul nu s-au referit la acest subiect. În special liderii europeni au făcut uitată această problemă datorită intereselor economice. Cancelarul german Gerhard Schröder a fost aspru criticat pe această temă, ca şi liderii europeni care l-au primit cu onoruri deosebite pe preşedintele chinez în urmă cu două luni.(A. B.)

Publicat în : Economie  de la numărul 16
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress