Exerciţiul din Charleston s-a desfăşurat simultan cu alte 15 exerciţii derulate pe întreg teritoriul american. Autorităţile au evaluat, prin simulări pe computer, efectele unor atacuri teroriste nucleare asupra infrastructurii, a sistemelor de comunicaţii, a construcţiilor, dar şi impactul norului radioactiv asupra oamenilor şi asupra atmosferei.
Scenarii apocaliptice
August 2005. Organisme federale şi diverse servicii ale armatei, care includ unităţi din trupele terestre, marină, corpul puşcaşilor marini, Paza de Coastă, Garda Naţională, au participat la un exerciţiu de amploare în Charleston, Carolina de Sud. Obiectivul manevrelor? Simularea unui atac nuclear asupra Americii şi mai ales a răspunsului autorităţilor. Potrivit scenariului exerciţiului “Sudden Response 05”, serviciile federale încercau să identifice şi să reţină un terorist care a introdus un dispozitiv nuclear pe teritoriul american. În timpul raidului, teroristul a detonat bomba nucleară artizanală, cu o putere de 10 kilotone. Rezultatele deflagraţiei: 10.000 de morţi, 30.000 de răniţi şi peste 100.000 de persoane iradiate. Un scenariu dramatic, dar care nu face altceva decât să vorbească despre cel mai negru coşmar al Americii: un atentat cu arme de distrugere în masă.
Organizatorii exerciţiilor au încercat să calmeze spiritele şi au insistat că nu s-a urmărit decât pregătirea populaţiei şi evaluarea modului în care organismele federale pot răspunde unei situaţii de criză, consecutivă unui atac nuclear. “Sudden Response 05” nu a simulat însă un atac nuclear sincronizat, aşa cum se bănuieşte că ar plănui Al Qaeda de mai bine de un deceniu. Sunt aceste temeri justificate? Mulţi experţi în informaţii cred că da.
Viitoarea dimensiune a terorismului
11 septembrie 2001 a fost un moment de cotitură în istoria Americii şi a lumii. Atentatele de la New York şi Washington au demonstrat că şi cea mai puternică naţiune poate fi vulnerabilă, că arsenalele, armatele uriaşe şi serviciile de informaţii puternice pot fi neputincioase în faţa unui inamic atipic, cu mijloace mai reduse, dar extrem de hotărât. Anchetele şi investigaţiile uriaşe, de cele mai multe ori discrete, au scos la suprafaţă însă o ameninţare mult mai mare: Al Qaida plănuieşte un atac nuclear asupra Statelor Unite. Primele informaţii care confirmă acest scenariu au fost descoperite în Afganistan când puşcaşii marini au pătruns în locuinţa fostului lider al talibanilor, mullahul Omar, şi într-o moscheie din apropiere. În subsolul acesteia erau planuri, rudimentare ce-i drept, de construire a unei bombe atomice. Ulterior, noi informaţii au declanşat alerta în serviciile de informaţii americane şi mai ales la Casa Alba.
Al Qaida şi-a concentrat eforturile în două direcţii: construirea unor dispozitive nucleare proprii şi achiziţionarea unor arme nucleare tactice dispărute din arsenalul sovietic. Potrivit informaţiilor obţinute de la lideri capturaţi ai reţelei teroriste şi din documentele găsite până acum, Al Qaida dispune deja de 40 de dispozitive nucleare, de la deja celebrele valize nucleare sovietice la mine, proiectile de artilerie şi chiar ogive sau componente. Cele mai multe ar fi fost procurate cu ajutorul cecenilor şi ar proveni din arsenalul fostei Uniuni Sovietice. Alte informaţii sugerează că unele dispozitive s-ar afla deja pe teritoriul Statelor Unite, că au fost introduse de agenţi sovietici în perioada Războiului Rece şi că foşti agenţi ai serviciului de informaţii militar sovietic – GRU – ar coopera cu Al Qaida în vederea localizării bombelor. Un fost consultant FBI, Paul L. Wiliams, afirmă într-o carte lansată recent că, la o lună de la atentatele din 11 septembrie 2001, fostul director al CIA, George Tenet, l-a informat pe preşedintele Bush că două valize nucleare sovietice s-ar afla deja pe teritoriul american. Cele două dispozitive ar avea puterea de 2 kilotone, iar Wiliams pare foarte bine informat când afirmă că una dintre valize are numărul de serie 9999, că a fost construită în 1988 şi că mecanismul este foarte simplu: uraniul şi plutoniul sunt conţinute în două containere separate, conectate la un detonator care poate fi activat prin ceas sau printr-un apel cu ajutorul unui telefon mobil. Dacă Wiliams are dreptate, Statele Unite se confruntă cu un pericol real şi, mai ales, iminent.
Al Qaida încearcă să-şi construiască şi propriile arme nucleare, pornind de la materialele radioactive şi expertiza unor specialişti din Rusia şi mai ales Pakistan. Michael Scheuer, agentul CIA care l-a vânat fără succes pe Osama bin Laden, a dezvăluit recent că tentativa reţelei Al Qaida de a obţine un arsenal nuclear propriu este de fapt un plan foarte bine pus la punct, o operaţiune extrem de sofisticată, susţinută cu fonduri imense. Cel care ar fi vândut secretele nucleare teroristului saudit este dr. Abdul Qadeer Khan, părintele bombei nucleare pakistaneze. Deşi guvernul de la Islamabad, în special preşedintele Musharaf, afirmă că dr. Khan nu avea decât acces limitat la tehnologia nucleară, practic doar la tehnica îmbogăţirii uraniului, datele obţinute de serviciile secrete americane indică altceva. În computerul personal al unuia dintre liderii Al Qaida, Khalid Mohammad, arestat la Karachi la 2 martie 2003, au fost găsite planurile pentru mega-atentatul nuclear plănuit de Al Qaida împotriva Americii, dar şi date despre implicarea savantului pakistanez în proliferarea nucleară.
Interogat de americani, Khalid Mohammad a dezvăluit că dr. Khan s-a întâlnit cel puţin o dată cu Osama bin Laden, că întâlnirea a avut loc la Kabul şi că savantul pakistanez – o personalitate în lumea islamică, pentru care se rostesc rugăciuni în moschei în fiecare vineri – ar fi vândut tehnologie nucleară Libiei, Iranului, Coreei de Nord, Egiptului, Arabiei Saudite, Nigeriei şi Sudanului. Este şi motivul pentru care “părintele bombei nucleare islamice” a mai primit o poreclă: “naşul proliferării nucleare”.
Dr. Khan şi-a cerut scuze umanităţii, în februarie 2004, pentru că a transferat date nucleare Libiei, Iranului şi Coreei de Nord. A făcut-o însă numai după ce a fost confruntat cu dovezi imposibil de respins. În schimbul scuzelor publice, dr. Khan a beneficiat de clemenţa preşedintelui Musharaf. Bernard-Henri Levy, cunoscut ziarist şi analist politic francez, susţine că dr. Khan este un nume des întâlnit şi în dosarul ziaristul american Daniel Pearl. Acesta ar fi fost ucis deoarece aflase prea multe despre transferul de materiale radioactive de la uzina condusă de dr. Khan către Al Qaida, despre întâlnirile dintre savantul pakistanez şi Osama bin Laden, şi despre planul de atac nuclear asupra Americii pus la punct de Al Qaida.
“American Hiroshima”
Scenariul conturat de informaţiile obţinute de americani este cu adevărat apocalitic: Osama bin Laden plănuieşte detonarea simultană a unor dispozitive nucleare în şapte oraşe americane – New York, Boston, Washington, Las Vegas, Miami, Chicago şi Los Angeles. Bin Laden ar intenţiona să ucidă între 2 şi 4 milioane de americani pentru a-l distruge pe “Marele Satan”. Dacă planul său ar reuşi, America, dar şi întreaga lume ar fi trimise înapoi în Evul Mediu.
Michael Scheuer, citat mai sus, afirmă că duşmanul numărul 1 al Americii a obţinut în mai 2003 o fatwa care îi permite să folosească arme de distrugere în masă împotriva Statelor Unite. Decretul religios ar fi fost semnat de şeicul Hamid bin Fahd, din Arabia Saudită, şi a fost complet ignorat de opinia publică americană. Acelaşi Scheuer afirmă: “Nu cred că lucrurile sunt inevitabile, dar cred că sunt foarte aproape de a deveni inevitabile… Da, cred că suntem foarte aproape de un asemenea eveniment.” Scheuer se referea la planul de atac nuclear împotriva Americii.
Publicat în : Politica externa de la numărul 29