Home » Interviu » Cozmin Guşă: “Deocamdată nu există nici un conflict între Traian Băsescu şi Theodor Stolojan”

Cozmin Guşă: “Deocamdată nu există nici un conflict între Traian Băsescu şi Theodor Stolojan”

Cozmin Guşă are 34 de ani şi este unul din exponenţii noii generaţii de politicieni. Originar din Cluj, a descins în Bucureşti în calitate de jurnalist. În anul 2001 a fost racolat de liderul PSD Adrian Năstase care l-a convins să-şi abandoneze cariera de director al Trustului Intact, unde conducea televiziunea Antena 1 şi cotidianul “Jurnalul Naţional”, şi i-a oferit a doua funcţie ierarhică din partidul de guvernământ, cea de secretar general. Lansarea fulgerătoare a lui Cozmin Guşă în fruntea PSD a provocat un război surd între fostul jurnalist şi numele consacrate din partid, care s-au opus tendinţelor de reformare a formaţiunii, propuse de tânărul politician. În anul 2003, Cozmin Guşă a abandonat PSD de bună-voie, trântind uşa, intrând în antologia partidului ca prima persoană care şi-a permis acest lux. Nu înainte de a le reproşa consacraţilor lideri PSD, în frunte cu Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea şi Dan Ioan Popescu, corupţia care domina toate structurile partidului.

După o jumătate de an a intrat în Partidul Democrat, devenind unul din partenerii lui Traian Băsescu.

Liderul PD l-a aruncat, în scurt timp, în competiţia politică, desemnându-l şeful campaniei electorale a partidului la alegerile locale desfăşurate în luna iunie 2004. PD, alături de PNL, a câştigat prima confruntare cu alegătorii din acest an electoral.

Domnule Cozmin Guşă, faceţi parte dintr-o alianţă cu PNL. În presă s-a scris despre relaţiile destul de tensionate care există între cele două partide, PD şi PNL. Ce vă mână în luptă şi ce aveţi de împărţit?

Tensiunile interne care au fost sugerate de diferiţi analişti sau care au provenit din anumite surse aşa-zis “independente” nu prea sunt. Altfel, s-ar fi materializatcu ocazia acţiunilor comune pe care cele două partide le-au avut anterior. Un exemplu, în timpul campaniei pentru alegerile locale. Discuţii între noi au existat şi vor exista mereu, eu sunt susţinătorul discuţiilor în contradictoriu, care să fie de bună-credinţă pentru că astfel găsim soluţiile cele mai bune. Dar sunt adversarul contradicţiilor care nu vizează proiecte de grup, cifel de fel de proiecte personale, în dauna proiectului comun. Deocamdată, nu au existat astfel de contradicţii între noi şi colegii noştri de la PNL. În schimb vă pot spune ce ne poate uni. Cred că, în primul rând, dorinţa de reformare a mediului politic şi administrativ al României, precum şi posibilitatea de a oferi, cu ocazia alegerilor, o nouă generaţie politică. Una care să se impună în România din anul 2005.

Îl domină Traian Băsescu pe Theodor Stolojan şi Alianţa D.A. aşa cum comentează unii lideri PNL? Sau, invers, PNL domină Alianţa?

Nici una, nici alta. Comentarii de acest gen au avut un caracter anonim sau au fost exprimate prin diferite articole de presă.

Spuneţi că nu sunt reale?

Da! Nu sunt reale. Singurul lucru de care s-au putut lega analiştii se referă la diferenţele de stil care-i caracterizează pe cei doi co-preşedinţi ai Alianţei D.A., Traian Băsescu şi Theodor Stolojan. Asta nu înseamnă că abordările nu sunt paritare. Nu există, deocamdată, nici un conflict.

Deocamdată? Singur v-aţi trădat.

În viaţă pot apărea mereu surprize. Depinde deî nţelepciunea celor implicaţi într-un proiect atât de vast şi ambiţios, ca acela prezentat de Alianţa D.A., ca surprizele negative să nu-şi facă loc.

Câţi “boci” aţi găsit pentru a vă completa listele parlamentare? Traian Băsescu, făcând trimitere la ex-deputatul PD Emil Boc, în prezent primar al Clujului, a recunoscut că vrea să umple listele electorale cu “boci”.

Emil Boc a fost parlamentarul cu cea mai puternică şi pozitivă evoluţie din actualul Legislativ. Faptul acesta a fost remarcat şi de presă. O să găsiţi pe listele Alianţei D.A. foarte mulţi tineri cu o carieră consistentă şi care, odată ajunşi în Parlament după alegerile din acest an, vor avea decenţa, dar şi încăpăţânarea să rămână nişte profesionişti. Ştiu că nu vă vine să credeţi acest lucru după şirul de demnitari care s-au perindat în ultimii 14 ani prin Senat şi Camera Deputaţilor, dar iată că, printre ei, a apărut un Emil Boc.

Premierul! Care din cele două partide ale Alianţei D.A., PD sau PNL, va avea atributul să avanseze cel mai potrivit prim-ministru?

Conform Protocolului Alianţei şi corect din punct de vedere politic, premierul va fi desemnat după un acord al celor doi co-preşedinţi, Băsescu şi Stolojan. Tot corect, din punct de vedere politic, după mine, PD ar trebui să propună un premier, în măsura în care PNL a avansat candidatul pentru alegerile prezidenţiale. În orice caz, candidatul pentru funcţia de premier trebuie să corespundă intenţiilor de reformă administrativăpentru care noi milităm.

Cine este misteriosul personaj care va fi desemnat premier? Adriean Videanu, vicepreşedinte PD, Călin Popescu Tăriceanu, vicepreşedinte PNL, Radu Berceanu, om cu experientă în guvernare?

Puteţi să continuaţi enumerarea şi cu alte persoane din PD şi PNL şi o să-l identificaţi.

D-le Guşă, v-am prezentat cele mai vehiculate nume de potenţiali premieri şi ştiti foarte bine acest lucru. Este unul din cei trei?

Ar putea fi unul din cei trei prezentaţi.

Programul de guvernare al Alianţei D.A. există? Există o intenţie de reducere a fiscalităţii, fiscalitate care, în timpul guvernării PSD a făcut ravagii prin buzunarele oamenilor?

Programul de guvernare este gata şi va fi prezentat pe la jumătatea lunii septembrie. Pe lângă o reformă economică reală, o componentă principală a programului o reprezintă domeniul social. Programul nostru nu va fi inspirat din mapele unor birocraţi care se plimbă de 20 de ani pe culoarele ministerelor, ci din realitatea cotidiană, astfel încât, aplicat, să modifice benefic viaţa oamenilor. Fireşte, este prevăzută şi o reducere substanţială a fiscalităţii care putea fi aplicată şi de actualul Guvern, dacă acesta ar fi fost interesat cu adevărat de nivelul de trai al populatiei, şi nu de cârpirea “găurilor negre” ale economiei, produse ca urmare a furtului colectiv al celor de la Putere.

În ce funcţie îl vedeţi pe Cozmin Guşă după alegerile parlamentare din acest an? Mă refer la o funcţie în PD, în Parlament sau în Guvern.

În mod sigur, voi fi parlamentar PD. În partid nu mi-am pus încă problema unei poziţii la care să aspir. În momentul în care se va pune problema unei reformări interne a PD în anul 2005, după cum a anunţat şi Traian Băsescu, o să-mi spun punctul de vedere cu mai multă precizie. Şi hotărâre.

Aţi fost coordonatorul campaniei PD la alegerile locale. Ce strategie electorală vor aborda partenerii din Alianţa D.A. la alegerile parlamentare şi prezidenţiale din această toamnă?

Strategia generală va fi aplicată de o echipă mixtă, PNL-PD, şi va încerca să complementarizeze cele două direcţii de acţiune: alegeri prezidenţiale şi alegeri parlamentare. Modul de acţiune va fi asemănător cu cel folosit la alegerile locale. Vom avea o strategie axată pe proiecte şi pe construcţii pozitive. Dar vom reacţiona fulger la şicanele pricipalului nostru adversar, PSD. Nu ne este teamă de o campanie negativă. Dacă ne-ar fi fost teamă, nu ne-am fi propus să câştigăm. Şi într-un mod categoric. Eu ştiu că orice campanie negativă se întoarce împotriva celui care o provoacă. Aviz amatorilor de la PSD! Noi lucrăm, în prezent, cu strategi români. La alegerile locale din iunie 2004, la nivel naţional, nu am avut strategi electorali. Doar în alegerile din Bucureşti s-a apelat la o firmă de specialitate din motive obiective.

Publicat în : Interviu  de la numărul 18
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress