Home » Politică internă » Criza politică din România sub lupa presei internaţionale

Criza politică din România sub lupa presei internaţionale

Disputa politică la nivel înalt din România a fost amplu comentată, în luna februarie, în presa internaţională. Agenţiile de ştiri şi cotidienele cu influenţă din Europa şi Statele Unite au preluat declaraţiile de război ale principalilor actori politici de la Bucureşti şi au încercat să evalueze din punct de vedere politic şi economic impactul crizei politice din România.

Libération: România îşi arată banii murdari la TV

Într-un articol intitulat sugestiv “România îşi arată banii murdari la televiziune”, cotidianul francez Libération a comentat criza politică de la Bucureşti ca pe un serial foileton televizat. Preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu se acuză reciproc de afaceri murdare, a titrat cotidianul francez, care a făcut o trecere în revistă a evenimentelor. După ce, într-o seară, Traian Băsescu a prezentat un bilet şi l-a acuzat pe şeful Guvernului că a intervenit în favoarea prietenului său, “regele petrolului”, Dinu Patriciu, inculpat pentru fraudă, prim-ministrul i-a replicat, tot la televizor, şi l-a acuzat pe Băsescu că îi sprijină pe şefii unor companii de construcţii. A doua zi, un alt om politic a prezentat, într-o emisiune televizată, un alt bilet în care şeful statului cerea ministrului Economiei să intervină în favoarea unei întreprinderi de aluminiu. Ca urmare, au comentat jurnaliştii de la Libération, criza poate să favorizeze formaţiunile populiste: PRM şi PNG. Libération aminteşte că, deşi este apărut de curând pe scena politică, partidul condus de miliardarul Gigi Becali este creditat deja cu 11% din intenţiile de vot.

Le Monde: Criza politică din România riscă să consolideze extremiştii

La rândul său, cotidianul francez Le Monde a scris că “bâlbâielile politice” de la Bucureşti şi “războiul deschis” dintre şeful statului şi premier riscă să consolideze poziţia partidelor extremiste şi să furnizeze noi membri grupului de extremă dreapta din Parlamentul European. Potrivit Le Monde, conflictul mai vechi dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, ţinut sub control până de curând de obiectivul comun al aderării la Uniunea Europeană, a devenit un război deschis după 1 ianuarie. Una dintre consecinţe a fost decizia Partidului Democrat de a candida pe liste separate de Partidul Liberal la alegerile din 13 mai pentru Parlamentul European. O alta a fost demisia ministrului de Externe Mihai Răzvan Ungureanu, un apropiat al lui Băsescu, în urma crizei celor doi români reţinuţi de trupele americane în Irak. Drept urmare, formaţiunile extremiste par să iasă câştigătoare din acest conflict, arată cotidianul francez, enumerând România Mare, dar şi Partidul Noua Generaţie al patronului clubului de fotbal Steaua, Gigi Becali, aflate în creştere în sondaje în perspectiva scrutinului din luna mai.

France Presse: România se confruntă cu o gravă criză politică

România se confruntă cu o gravă criză politică, riscând să întârzie reformele aşteptate de Bruxelles. Aşa sună comentariul Agenţiei France Presse, care mai precizează că a devenit “un fapt obişnuit” conflictul dintre Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, care nu ratează nici o ocazie de a se denigra reciproc. Prima victimă a acestui conflict, potrivit France Presse, a fost Mihai Răzvan Ungureanu, care a demisionat din funcţia de ministru de Externe, la cererea premierului Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, primul ministru îi reproşase lui Ungureanu, de mai multe ori, legăturile strânse pe care le avea cu preşedintele Băsescu. Agenţia franceză de ştiri mai face referire la ministrul Justiţiei, Monica Macovei, un alt membru important al Guvernului, care este pe cale de a-şi pierde funcţia. Agenţia franceză nu uită să precizeze că preşedintele Traian Băsescu se bucură în continuare de o popularitate fără egal, iar analiştii preconizează că un referendum asupra destituirii sale ar fi un eşec.

Le Monde: Lupta anticorupţie agravează criza politică din România

După analiza crizei politice generate de lupta la nivel înalt între preşedinte şi premier, cotidianul francez Le Monde a evaluat şi disputa în jurul moţiunii simple îndreptate împotriva ministrului Justiţiei, Monica Macovei. Potrivit Le Monde, această dispută este de fapt o încercare făcută de clasa politică din România pentru a stopa lupta anticorupţie. “La câteva săptămâni după aderarea la UE, legea privind înfiinţarea Agenţiei de Integritate a devenit insuportabilă pentru mulţi dintre aleşii din Parlament”, scrie Le Monde, care anunţă că “victima acestei schimbări de atitudine este ministrul Justiţiei, Monica Macovei”. Le Monde aminteşte că, “graţie reformelor lui Macovei, România a scăpat de clauza de salvgardare care ar fi putut amâna aderarea la UE până în 2008”.
International Herald Tribune: Preşedintele României spune că retragerea grăbită a coaliţiei din Irak ar genera haos
Cotidianul International Herald Tribune a relatat avertismentul preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia retragerea grăbită a trupelor coaliţiei din Irak ar genera haos şi ar putea duce la divizarea Irakului. Conform jurnaliştilor de la International Herald Tribune, preşedintele Băsescu este supus unor presiuni politice tot mai mari ca să-i retragă din Irak pe cei 600 de militari români.

France Presse: În România, politica se face la TV

Agenţia France Presse a revenit cu informaţii despre disputa politică de Bucureşti. “În România, politica se face la televizor.” Aceasta este concluzia la care au ajuns jurnaliştii de la Agenţia France Presse, care amintesc de jocul de pe micile ecrane dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. Ultimul duel verbal dintre cei doi, de la TVR, a fost pe larg abordat de media de la Bucureşti, notează France Press. Şeful statului a intervenit în direct la o emisiune, unde l-a contrazis pe premier. Mai mult, spun jurnaliştii de la France Presse, Tăriceanu a ales tot televiziunea, în luna iunie a anului trecut, pentru a anunţa că România îşi va retrage trupele din Irak. În plus, jurnaliştii francezi au mai remarcat că apariţiile altor lideri politici în faţa camerelor de luat vederi s-au înmulţit în ultima vreme. În altă ordine de idei, Agenţia France Presse reaminteşte că televiziunea joacă un rol important în viaţa politică a României, încă din 1989, când revoluţia a fost transmisă în direct la televizor.  (D. B.)

Publicat în : Politica interna  de la numărul 46
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress