Home » Interviu » Dan Voiculescu: “Partidul Umanist trebuie să intre în noul Parlament şi să participe la formarea noului Guvern”

Dan Voiculescu: “Partidul Umanist trebuie să intre în noul Parlament şi să participe la formarea noului Guvern”

Dan Voiculescu: Ma aflu înca în procesul de adaptare deoarece ma încapatânez în a nu abandona ce am respectat si aplicat o viata întreaga: corectitudinea si moralitatea în relatiile inter-umane. Motivul deciziei mele de a intra în politica este legat de dorinta mea de a face pentru oameni ce am facut pentru mine, familia, prietenii si colaboratorii mei. La un moment dat, când ai de toate, te apuca o dorinta nebuna de a fi util societatii.

Sunteti unul din putinii lideri de partid care ati stimulat participarea tinerilor la viata politica din România. Ce sanse dati tinerilor în contextul politic actual?

Tinerii responsabili sunt speranta mea în perspectiva României europene. Cei care în 1989 aveau 15-18 ani nu erau marcati de tarele unui sistem totalitar. Astazi multi dintre ei au copii crescuti în democratie. Asa cum a fost ea înteleasa si aplicata la noi. Tinerii pot schimba România fundamental si trebuie, spre binele tuturor, sa le dam sansa sa o faca.

Care sunt asteptarile Partidului Umanist din România legate de anul electoral 2004?

Partidul Umanist trebuie sa intre în noul Parlament si sa participe la formarea noului Guvern.

Candidati la presedintie?

Nu.

Vorbiti despre doctrina umanista ca despre o doctrina revolutionara care disloca liberalismul si socialismul. Ce aduce nou doctrina umanista si de ce considerati liberalismul si socialismul compromise?

Liberalismul si socialismul sunt compromise din trei motive principale:

I.- au fost infirmate de viata, vezi repetatele încercari de adaptare;

II. nu mai au baza ideologica prin disparitia antagonismului dintre capital si clasa muncitoare;

III. se bazeaza pe o realitate depasita din punct de vedere al esicherului politic pe ordonata stânga-dreapta.

Doctrina umanista este una revolutionara deoarece ea modifica ecuatia patron-salariat; capital financiar-capital uman; individ-societate (toate fiind tratate pâna la noi ca fiind antagonice) într-o triada armonica capital-initiativa (cu componenta sa de risc)-munca.

În societatea umanista, omul are o dubla valenta: individuala si sociala. În curând va aparea o lucrare intitulata “Societatea umanista – o noua viziune asupra evolutiei societatii omenesti”, unde, pe parcursul a sute de pagini, îmi fundamentez ideile despre societatea umanista.

Promovati si luptati pentru o doctrina noua. Ce sanse de a fi înteles si acceptat considerati ca aveti?

Şansele de a fi înteles sunt mari deoarece tot ce sustine doctrina umanista are logica, are sens. Pentru a fi acceptata însa, cred ca va fi nevoie de o revolutie. Toate orânduirile sociale au fost schimbate prin revolutie si asta nu înseamna obligatoriu violenta.

V-ati retras din afaceri pentru ca ati ales competitia din viata politica. Sunt doua domenii in care fair-play-ul difera. Cum v-ati adaptat si ce v-a motivat sa luati o astfel de decizie.

Corecta remarca. Când am intrat în politica, am fost socat de doua lucruri: discrepanta enorma dintre vorbe si fapte si usurinta cu care se trece peste ceva convenit. Ma aflu înca în procesul de adaptare deoarece ma încapatânez în a nu abandona ce am respectat si aplicat o viata întreaga: corectitudinea si moralitatea în relatiile inter-umane. Motivul deciziei mele de a intra în politica este legat de dorinta mea de a face pentru oameni ce am facut pentru mine, familia, prietenii si colaboratorii mei. La un moment dat, când ai de toate, te apuca o dorinta nebuna de a fi util societatii.(A consemnat Geanina Cretu)

Publicat în : Interviu  de la numărul 10

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress