Home » Sănătate » Dragostea sub microscop

Dragostea sub microscop

Se pare că, mai devreme sau mai târziu, fiecare om îşi caută “perechea”. Dar cum se petrece căutarea şi în ce constă acest proces? La această întrebare a încercat să răspundă un grup de cercetători de la Catedra de Psihologie a Universităţii din Pennsylvania. În acest scop a fost luat în studiu un grup de peste 10.000 de persoane anonime care solicitau întâlniri de scurtă durată intermediate de o firmă specializată în domeniu.

Ne îndrăgostim în cel mult trei minute

Fiecare petrecere organizată de compania HurryDate aducea faţă în faţă câte 25 de bărbaţi şi tot atâtea femei, fiecare având la dispoziţie circa trei minute să-l cunoască pe celălalt. Profesorul Robert Kurzban, care a condus studiul, afirmă că, deşi iniţial unii subiecţi aveau un anumit tipar în minte, iar alţii nu, în scurt timp toţi ştiau cu cine se consideră compatibili. În majoritatea cazurilor alegerea s-a realizat în primele secunde ale întâlnirii faţă în faţă.

Există încă prea puţine date din care să reiasă cum se realizează selecţia. În ciuda părerilor anterioare, factori consideraţi cu adevărat importanţi – ca religia, educaţia, situaţia financiară – au un rol minimal în alegere.

Psihologii descriu de obicei procesul de construire a unei relaţii ca fiind asemănător realizării unei tranzacţii în care oamenii îşi selectează partenerii pe baza unor calităţi substanţiale pe care le pot oferi, cum ar fi puterea şi banii. Datele obţinute din acest studiu infirmă vechea teorie, lansând ideea că, în timpul unei întâlniri directe dintre două persoane, informaţii ca preferinţele pentru anumite lucruri sau conturile bancare nu intră în ecuaţia atracţiei interpersonale.

Rezultatele culese de cercetători cu această ocazie sunt reprezentative pentru întâlnirile de scurtă durată. Nu se ştie încă dacă ele sunt valabile şi în cazul relaţiilor mai îndelungate.

Sindromul Romeo şi Julieta

Relaţiile amoroase secrete sunt subiectul operelor multor dramaturgi şi scenarişti, de multe ori ele constituind tentaţii şi pentru persoane din viaţa reală. Profesorul W. Keith Campbell de la Universitatea din Georgia, împreună cu Creig Foster de la US Air Force Academy şi-au propus săstudieze impactul pe care îl au aceste secrete asupra celor implicaţi.

Primele date au arătat că, la început, caracterul ascuns al relaţiei o face mai ispititoare. Pe termen lung însă, tocmai acest ingredient îi este nefast. Persoanele angajate într-o legătură amoroasă secretă afirmă că, pe măsura trecerii timpului, calitatea relaţiei scade. Rezultatele obţinute dau ca fiind greşite convingerile obişnuite care clasifică romantismul ascuns ca amuzant şi incitant. Un portret realist descrie o astfel de legătură mai mult frustrantă decât amuzantă. În plus, ea presupune un stres enorm atât pentru iubiţi, cât şi pentru familiile şi prietenii acestora.

Adesea există motive reale pentru a nu da la iveală o anumitărelaţie. Interreligiozitatea, interrasialitatea, homosexualitatea sunt doar câteva dintre ele. Dar în toate cazurile, indiferent de motivaţie, secretul împinge familiile şi prietenii într-o adevărată capcană, ei fiind divizaţi între loialitate şi minciună.

Cercetările s-au bazat pe trei studii care au utilizat chestionare completate de studenţii Universităţii din Carolina de Nord. Din primul studiu a reieşit că relaţia se degradează în circa două săptămâni, iar celelalte au confirmat această concluzie. Majoritatea subiecţilor au explicat decizia ascunderii unei legături amoroase nu prin amuzamentul pe care l-ar presupune, ci prin dorinţa ca ea să nu fie cunoscută familiilor sau prietenilor.

Rezultatele au mai evidenţiat faptul că toate minciunile, frustrările şi regretele pe care le implică o relaţie secretăduc la un sfârşit nefericit al acesteia, marcat de obicei de o formă sau alta de sacrificiu personal, in extremis putând fi dat ca exemplu finalul tragic al cunoscutei piese de teatru “Romeo şi Julieta”.

Simţul umorului ajută

O altă cercetare din aceeaşi sferă arată că simţul umorului joacă un rol important în atracţia interpersonală. Eric Bressler, absolvent al Universităţii McMaster, care a analizat subiectul, afirmă că definiţia dată acestei trăsături de caracter este diferită pentru femei şi bărbaţi. În timp ce femeile consideră că o persoană are simţul umorului dacă le face să râdă, bărbaţii atribuie această calitate celor care le apreciază glumele.

Datele prelucrate statistic au evidenţiat că femeile preferă bărbaţii care le fac să râdă în 62% din timpul petrecut împreună, iar bărbaţii aleg femeile care râd la glumele lor circa 65% din timp. Astfel se poate spune că femeile apreciază “producătorii” în măsură comparabilă cu cea în care bărbaţii apreciază “receptorii”.

Bressler a mai găsit o asociere importantă între simţul umorului şi tipul de relaţie stabilit între persoane de sex opus. Într-o simplă prietenie, bărbaţii preferă femeile care glumesc, în timp ce, pentru o relaţie sexuală, le aleg inevitabil pe cele care râd la glumele lor.

Artificii ale atracţiei

Femeile aflate la menopauză, fiziologică sau chirurgicală, au un libido scăzut.

Compania farmaceutică Vivus a găsit o soluţie medicamentoasă pentru normalizarea apetitului sexual la această categorie de paciente. Este vorba despre un spray cu testosteron cu care se pulverizează hormonul pe pielea din zona abdominală timp de 4-16 săptămâni.

Produsul se află în a doua fază de testare clinică având acordul FDA (Food and Drug Administration)pentru studierea pe oameni.

Rezultatele de până acum arată dublarea numărului de evenimente sexuale satisfăcătoare la femeileaflate în studiu.

Produsul, denumitTestosteron MDTS (Metered doses testosteron spray), este primul în care calea de administrare a acestei substanţe este transdermică. El s-a dovedit eficient şi la femei în premenopauză cu tulburare de libido hipoactiv sau HSDD (Hypoactive Sexual Desire Disorder).

Studiul, organizat în Australia, a durat 28 de săptămâni, a fost dublu orb, placebo controlat şi s-a realizat pe mai mult de 250 de femei aflate în premenopauză cu o concentraţie scăzută a testosteronului plasmatic şi a libidoului. Pacientelor li s-a administrat o doză zilnică de Testosteron MDTS sau spray placebo în zona abdominală. Numărul de evenimente sexuale satisfăcătoare a crescut semnificativ la sfârşitul săptămânilor 4 şi 16 la pacientele care au primit Testosteron MDTS faţă de cele care au primit placebo.

Nu s-au înregistrat efecte adverse importante. S-au raportat iritaţii cutanate uşoare şi o discretă creştere a pilozităţiila un număr mic de cazuri, nesemnificativ statistic.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 25
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress