2007 va rămâne în istorie ca anul aderării României la Uniunea Europeană. Ne-am obişnuit să facem eforturi pentru integrarea în Uniunea Europeană, acum însă trebuie să ne redescoperim potenţialul şi să-l folosim pentru bunăstarea noastră, pentru a ne dovedi – nu doar declarativ, lozincard – meritul de a fi membri. Anul 2008 va fi însă un an în care trebuie să micşorăm decalajele şi să îndeplinim obiectivele asumate.
Contextul economic
Previziunile macroeconomice anunţă o creştere a produsului intern brut cu 6,5% şi atingerea unui nivel al inflaţiei de 4,3%, iar deficitul extern va continua să se menţină în jurul valorii de 15%. Totodată se anticipează scăderea şomajului la 4,3% şi un salariu minim de 500 RON la începutul anului, probabil mai mare ulterior. Dar de la a vrea şi până la a putea e cale lungă, mai ales într-un an electoral.
Conform previziunilor economice de toamnă ale Consiliului Europei, la nivelul Uniunii se aşteaptă un trend descendend al creşterii economice de la 2,9% în 2007 la 2,4% pentru 2008 şi 2009. De remarcat că în zona euro creşterile sunt uşor inferioare, respectiv 2,6% în 2007, 2,2% în 2008 şi 2,1% în 2009. În ceea ce priveşte inflaţia, pe termen scurt se anticipează creşterea preţurilor la bunurile de consum, urmând ca inflaţia să revină la mijlocul anului viitor la 2%. Şomajul va continua să scadă prin crearea a 8 milioane noi locuri de muncă în anii 2007-2009, acestea adăugându-se celor 3,5 milioane create deja în 2006. Dacă aceste previziuni se vor adeveri, şomajul va scădea până la 6,6% în 2009, respectiv 7,1% în zona euro, obiective care nu au mai fost atinse de 15 ani!
Având în vedere contextul economic, trebuie avute în vedere – pe lângă indicatorii macroeconomici de mai sus – şi alte aspecte de importanţă primordială: piaţa bancară, asigurările, bursa, piaţa muncii etc.
Piaţa bancară – spre maturizare
La început de 2007, Banca Naţională anunţa că peste 20 de bănci importante şi-au exprimat interesul de a începe să deruleze operaţiuni directe pe piaţa românească. Dintre acestea, au intrat pe piaţă doar portughezii de la Millenium – marele învins al licitaţiei pentru BCR. Prin urmare, ne aşteptăm la intrarea unor competitori puternici în 2008.
În urma crizei financiare pornite în vară din Statele Unite, se pare că există tot mai multe tatonări cu scop de regrupare, vorbindu-se de fuziuni şi achiziţii importante. Preluarea ABN AMRO pentru 71 miliarde euro de către un consorţiu condus de Royal Bank of Scotland este un fapt împlinit în octombrie, deşi tatonările durau de peste 6 luni. Acum se discută despre fuziunea dintre două mari bănci austriece: Erste şi Raiffeisen – un zvon lansat de presa maghiară, dar care a căpătat consistenţă prin faptul că ştirea a fost preluată şi de Forbes. Dacă această fuziune va avea loc, impactul va fi semnificativ la nivel european. Pentru România, aceasta ar reprezenta o reaşezare puternică în piaţă, noua bancă urmând să deţină circa o treime din piaţă.
Concurenţa pe piaţa bancară autohtonă este acerbă, ceea ce creează senzaţia că sunt puţini interesaţi de găsirea unei oportunităţi. Pe de altă parte, nivelul la care se situează piaţa şi trendul de creştere reprezintă o tentaţie. Recent, George Săvuică – preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-Malayezia – a anunţat că o bancă asiatică va intra în curând pe piaţa bancară românească.
Încă un argument privind reaşezarea pieţei: numărul mare de bănci mici ce abia fac faţă competiţiei, conduce la noi fuziuni şi preluări în vederea creşterii cotei de piaţă după modelul Unicredit-Ţiriac. Cu atât mai mult cu cât profitabilitatea băncilor din România a scăzut în primele trei trimestre faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform viceguvernatorului BNR Florin Georgescu această evoluţie având loc pe fondul investiţiilor şi reducerii marjelor de dobândă.
La 1 ianuarie 2008 expiră termenul acordat pentru implementarea Basel II, iar băncile vor funcţiona după un sistem de regulamente interne foarte atent structurate pe tip de credit şi tip de clientelă. Pentru noii veniţi, aceasta nu ar trebui să prezinte o problemă, mai ales că strategia marilor grupuri bancare este de a importa procedurile aşa cum sunt, ceea ce înseamnă costuri mai mici.
Se naşte o întrebare: să fi fost Basel II unul dintre argumentele amânării intrării în România a multor bănci care şi-au anunţat interesul? În condiţiile în care mari bănci europene au afirmat că, având în vedere dificultatea implementării reglementărilor Basel II, aceasta reprezintă cea mai mare provocare din istoria lor, răspunsul este afirmativ.
Asigurările – încotro?
Şi piaţa asigurărilor va fi una activă în 2008 din punct de vedere al regrupărilor. Asiban, societatea de asigurări cu a patra cotă de piaţă la finele anului 2006, după Allianz-Ţiriac, Asirom şi Omniasig, a fost evaluată şi acum se află în faza de exprimare a interesului din partea potenţialilor investitori, urmând ca în primul semestru al anului viitor să fie tranzacţionată. Nici unul dintre cei patru acţionari ai Asiban nu este interesat de preluare, Banca Transilvania şi BCR deţin propriile societăţi de asigurare, BRD a declarat public că vrea să-şi vândă cota pe care o deţine, iar CEC, deşi ar vrea, nu poate să plaseze mai mult de 20% din propriile acţiuni într-o societate la care e acţionară.
Se pare că sunt multe societăţi interesate de această preluare şi nu va fi de mirare dacă aici vor investi tot austriecii. Apropo de austrieci, societatea Vienna Insurance, cea care a preluat în acest an 50,18% din Asirom, va lansa în curând o ofertă publică de preluare a acţiunilor pe care nu le deţine, oferind 0,75 lei/acţiune, cu 14% mai mult decât valoarea de piaţă. Această ofertă arată că societatea este pusă pe fapte mari, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celorlalte companii preluate de austrieci. Există informaţii despre o reorganizare a companiilor din România (Omniasig, Omniasig Life, Unita şi Agras) pe care le deţine Vienna Insurance, un prim pas fiind transferarea la Omniasig a portofoliului Agras şi desfiinţarea acestuia din urmă; totodată Unita nu a solicitat deocamdată prelungirea autorizaţiei pentru RCA. De asemenea nu au mai solicitat autorizare pentru RCA nici Carpatica Asigurări, ABC Asigurări, Interamerican şi OTP Garancia Asigurări.
În condiţiile în care au fost autorizate pentru RCA doar 10 companii de asigurare, este clar că lucrurile încep să se aşeze. Au dispărut o mulţime de companii de care nu auzeai decât de la un nene dubios care dârdâia de frig într-o rablă plasată strategic în intersecţie în preambulul sărbătorilor de iarnă. Nici nu se putea altfel, limita de despăgubire pentru RCA în 2008 urcă la 750 mii euro, iar tarifele vor fi pe măsură. Mai mult, în 2009 limita se va dubla, probabil şi tarifele.
BVB 2008
În condiţiile în care Bursa de Valori Bucureşti are o concurenţă tot mai puternică în celelalte burse regionale, vestea bună a venit de la ministrul Vosganian care a anunţat noi intrări pe bursă: mai întâi Transgaz, apoi Romgaz, Nuclearelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Unii analişti deja le-au numit promisiuni electorale, dar indiferent de mobilul listării, dacă se trece la fapte va fi un suflu nou pe piaţă, mai ales în condiţiile trendului negativ pe care se află indicii BVB.
Dacă discutăm de „bomboane” electorale, atunci subiectul trebuie să fie Fondul Proprietatea, care se amână de câţiva ani, deşi legislaţia, metodologia, instituţiile, practic tot, se află în mâinile guvernanţilor. Listarea acestui fond de miliarde de euro va aduce un boom în piaţă. Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea a afirmat că garantează cu funcţia listarea FP în 2008. Curajos om…
O apariţie interesantă la BVB în 2008 va fi Romtelecom. Interesant este că principalul competitor al său pe piaţa telefoniei fixe, am numit aici RCS & RDS, are de asemenea intenţii serioase pentru anul ce vine: şi-a amânat listarea la bursă pentru 2008, totodată discutându-se ca alternativă de finanţare contractarea unui credit sindicalizat.
Un grup de cinci firme, alcătuit din Dafora Mediaş, Armax Gaz Mediaş, Imotrust Arad, Romcarbon Buzău şi Prospecţiuni Bucureşti, şi-a făcut publică intenţia de a migra de pe Rasdaq pe Bursă. În condiţiile în care cei cinci au împreună o capitalizare de circa 750 milioane de euro, fiind printre cele mai tranzacţionate acţiuni pe Rasdaq, capitalizarea BVB are numai de câştigat.
Există numeroase oportunităţi pentru BVB, dar lucrurile se mişcă mult prea încet la noi, deşi vorbim de unul dintre cele mai dinamice domenii. Ofertele publice iniţiale (pe scurt – IPO) sunt atractive de fiecare dată, majoritatea au dovedit că investitorii au motive să le ceară, noutăţile fiind mereu o atracţie a pieţei. Câte IPO-uri vom avea în 2008? Rămâne de văzut.
În concluzie, anul 2008 va aduce multe schimbări pe cele trei pieţe. Impulsionarea acestora va contribui la o piaţă mai competitivă, mai dinamică, mai eficientă. Dar numai dacă efectul de an electoral va fi scăzut.