Secretar al Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi, deputatul Florin Iordache este unul din cei mai activi membri ai Parlamentului României, având nu mai puţin de 12 iniţiative legislative şi 72 de luări de cuvânt în plen. Activitatea parlamentară prolifică este cu atât mai importantă cu cât acoperă o arie vastă, de la problemele comunităţii din care provine domnul Florin Iordache, până la chestiunile legate de politica internaţională.
Domnule deputat Florin Iordache, în perioada 18-24 aprilie 2004, aţi participat la cea de-a 110-a Adunare a Uniunii Inter-parlamentare desfăşurată în Mexic. Care a fost aportul delegaţiei române şi al dumneavoastră la aceste lucrări?
Am participat la această reuniune internaţională, alături de colegii mei din Grupul Român al Uniunii Inter-parlamentare, unde cu toţii am avut o bună prestaţie, atât la nivelul lucrărilor în plenul Adunării Generale, cât şi la nivelul lucrărilor din cadrul Comisiilor pe domeniu. Personal, am avut două intervenţii în cadrul Comisiei nr. 2 pentru Dezvoltare Durabilă, Finanţe, Comerţ, iar tema pe care am abordat-o a fost “Instaurarea unui mediu echitabil pentru comerţul internaţional, comerţul cu produse agricole şi accesul la medicamentele de bază”. Am fost prezent şi în Comisia nr. 3,pentru Democraţie şi Drepturile Omului, cu prezentarea temei “Dezvoltarea Democraţiei Parlamentare pentru apărarea drepturilor omului şi încurajarea reconcilierii între popoare şi a parteneriatului între naţiuni”. Cu acest prilej am reliefat faptul că, în România, există o foarte bună colaborare între minorităţi şi populaţia majoritară şi o bună colaborare parlamentară.
Sunteţi preşedintele organizaţiei municipale Caracal a PSD. Aţi fost chiar viceprimarul acestui municipiu. Care sunt diferenţele între activitatea administrativă şi de partid în teritoriu faţă de cea de la centru?
Este o foarte mare diferenţă. Una este Administraţia Locală unde ai problemele punctuale ale unei localităţi şi acolo unde te întâlneşti cu anumite nevoi şi altele sunt problemele generale, unde nevoile şi problematica sunt cu totul altele. Pentru mine a contat foarte mult că am lucrat patru ani în Administraţia Publică Locală, unde am văzut cum se pun problemele unei localităţi, probleme care apoi se pot extinde la nivel macro. A contat şi faptul că am avut lângă mine un om de excepţie cu care am putut colabora, este vorba de primarul Gheorghe Anghel, iar lucrul în Administraţia Locală a fost doar un început pentru mine, care m-a ajutat să înţeleg şi să gândesc o problematică diversă şi la nivel general.
Cum se realizează practic legătura dintre Organizaţia Centrală a Partidului şiOrganizaţiile Locale?
Legătura dintre Organizaţia Centrală a Partidului nostru şi Organizaţiile Locale este o legătură permanentă, o legătură cu dublu sens, adică Organizaţiile Judeţene transmit către conducerea centrală problemele cu care se confruntă cetăţenii, iar conducerea centrală transmite în Organizaţiile Judeţene planurile şi strategiile privind dezvoltarea generală a partidului şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea ţării.
Se vorbeşte mereu despre ,, maşina de vot a PSD”,care adoptă pe bandă rulantă toate proiectele guvernamentale. Vă simţiţi o ,,piesă integrată a acestei maşini”?
Este incorect spus ,,maşină de vot a PSD” pentru că atât în cadrul Comisiilor, cât şi în Plenul Parlamentului multe din proiectele de lege au suferit modificări, s-au făcut corelări cu legislaţia Europeană, toate în ideea unei legislaţii corecte şi coerente. Grupurile Parlamentare PSD nu votează ca o maşină, fiecare articol şi fiecare proiect de lege este îndelung dezbătut şi analizat.
În ce raporturi se află parlamentarii PSD cu liderii partidului? Cum judecă aceştia deciziile luate la vârf?
Din punctul meu de vedere, relaţiile sunt foarte bune. La începutul fiecărei săptămâni, grupurile parlamentare PSD au întâlniri cu liderii partidului, cu miniştrii, cu secretarii de stat, cu membrii guvernului pe diverse probleme la ordinea zilei, sunt întâlniri în care se dezbate programul de lucru pentru viitor, programul de lucru actual, priorităţi legislative. Deci există o foarte bună conlucrare între membrii Executivului, conducerea partidului şi grupurile parlamentare.
Cum priviţi decizia conducerii PSD de a lua măsuri împotriva unor reprezentanţi de frunte ai PSD în teritoriu? Mă refer în special la baronii locali Nicolae Mischie, Bebe Ivanovici sau Marian Vanghelie?
Conducerea partidului s-a delimitat permanent de cei care au creat probleme pentru imagineaPSD, dar în acelaşi timp s-aavutîn vedere şi prezumţia de nevinovăţie, aceasta doar până la dovedirea cu probe evidente administrate de către organele abilitate. Din punctul meu de vedere, Partidul Social Democrat este cel care a iniţiat Legea nr. 215/2003, acea Lege care a dat semnalul declanşării luptei împotriva corupţiei şi a neregulilor care s-ar putea produce în Administraţia Publică, de către membrii acesteia la nivel local sau central. Prin aceasta, PSD a dorit să dea un semnal foarte clar că se delimitează de toţi membrii săi care au probleme în acest sens. În ultimii patru ani, conducerea centrală a PSD nu a tolerat şi nici nu va tolera pe aceia din membrii săi, care au o problemă cât de mică vis-a-vis de lege şi de respectarea ei.
Veţi candida pentru un nou mandat de parlamentar? Care sunt calităţile şi atuurile care vărecomandă pentru a vă regăsi pe lista PSD la alegerile generale?
Am încercat permanent să am o cât mai bună şi intensă colaborare cu factorii locali, cu referinţă la conducerea Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriile şi Consiliile Municipale, Orăşeneşti şi Comunale, să ridic în Parlament şi la nivelul ministerelor problemele acestora şi ale oamenilor, încercând să-i sprijin. Am încercat, prin declaraţiile politice de la tribuna Camerei Deputaţilor, să prezint toate acele fapte care fac cinste judeţului meu, judeţul Olt – fapte şi realizări, cele mai bune din ultimii 14 ani şi, mă refer aici, la construcţia de locuinţe, săli de sport, la sprijinul acordat permanent tinerilor şi agriculturii, modernizării de drumuri, şosele, modernizarea unor localităţi şi sprijinirea activităţilor cultural-artistice şi sportive. Legătura permanentă cu locuitorii judeţului meu şi faptul că am încercat să-i ajut, reuşind nu de puţine ori, consider că mă recomandă pentru a candida pentru un nou mandat în Parlament. Toate acestea însă se vor discuta după alegerile locale din 6 iunie 2004, alegeri în care Organizaţia Partidului Social Democrat din judeţul Olt, va obţinerezultate pe măsura muncii şi valorii sale, situând-o printre organizaţiile fruntaşe pe ţară.(Interviu realizat de Virginia Mircea.)