Autoritatea palestiniană l-a acuzat pe premierul israelian, Ariel Sharon, că a “îngropat Foaia de parcurs”, ultimul plan internaţional de pace în Orientul Mijlociu, după ce a dat “undă verde” construirii de noi locuinţe în coloniile din Cisiordania. Ministrul palestinian însărcinat cu negocierile, Saeb Erakat, susţine, în context, că toate angajamentele luate de Sharon pe lângă preşedintele american George W. Bush, şi anume desfiinţarea coloniilor ilegale şi îngheţarea colonizării, nu au fost respectate. Responsabilul palestinian a făcut apel Administraţiei americane să verifice ea însăşi că toate promisiunile lui Sharon în problema colonizării nu au fost respectate. “Israelul se înşală crezând că retrăgându-se din Gaza va putea păstra Cisiordania”- a afirmat Saeb Erakat, referindu-se la planul lui Sharon, care prevede evacuarea din Fâşia Gaza şi menţinerea principalelor aşezări evreieşti din Cisiordania.
Nemulţumirea Autorităţii Palestiniene survine deciziei premierului israelian de a autoriza publicarea ofertelor de licitaţie pentru construirea a aproximativ 1300 de locuinţe în coloniile din Cisiordania. Anterior, Ariel Sharon a îngheţat acest proiect, care se referă strict la efectuarea construcţiilor în implantările Maale Adumim, Ariel, Kiryat Arba şi Beitar Ilit. Măsura s-a dovedit a fi, însă, una temporară, necesară verificării în teren a amplasării celor 1300 de locuinţe, pentru a nu se depăşi suprafaţa coloniilor, ceea ce ar fi reprezentat o încălcare a angajamentelor asumate de Ariel Sharon faţă de Statele Unite.
Practic, Ariel Sharon intenţionează să consolideze principalele implantări din Cisiordania, unde trăieşte majoritatea celor 240 de colonişti evrei, concomitent cu procesul de evacuare a celor 21 de colonii din Fâşia Gaza şi a încă patru, însă minore, din nordul Cisiordaniei.Pe de altă parte, Washingtonul manifestă o preocupare crescândă în legătură cu lipsa de voinţă a Israelului de a desfiinţa aşezările respective din Cisiordania, dintre care unele constau din rulote, în timp ce altele au deja clădiri, drumuri pietruite şi au fost conectate la reţeaua electrică.
Mai mult, la începutul lunii august, radioul militar israelian a anunţat că Ministerul israelian al habitatului pregăteşte planul de construcţie a unei noi colonii, cu mai multe mii de locuinţe, care va lega Ierusalimul de Est de Maale Adumim, cea mai mare implantare evreiască din Cisiordania. Pregătirile pentru începerea lucrărilor vor fi încheiate peste şase luni. Premierul Ariel Sharon şi ministrul apărării, Shaul Mofaz, şi-au dat acordul pentru punerea în practică a proiectului, care se desfăşoară cu cea mai mare discreţie. Terenurile pe care vor fi ridicate clădirile şi care aparţineau palestinienilor au fost declarate “pământuri de domeniu”. Oficiali israelieni, care au dorit sa-şi păstreze anonimatul, au declarat că în curând vor începe tratativele cu Statele Unite privind principiile care vor reglementa ridicarea construcţiilor suplimentare din coloniile evreieşti, urmărindu-se întărirea blocurilor principale de colonii, pe care Israelul vrea să le păstreze după încheierea acordului final de pace. Aceşti oficiali au declarat că Statele Unite aprobă construcţiile în interiorul coloniilor evreieşti din Cisiordania, iar Israelul le va cere sprijinul pentru extinderea blocurilor de colonii. Oficiali ai Departamentului de Stat, tot sub rezerva anonimatului, au declarat că politica americană faţă de coloniile evreieşti nu s-a schimbat. Statele Unite se opun oricărei construcţii noi în colonii, în mod oficial, şi în nici un caz nu trec cu vederea acest fapt. În ultima perioadă, Departamentul de Stat a obiectat de două ori faţă de planul israelian de a construi 600 de locuinţe la Maale Adumim. Statele Unite cer Israelului să respecte termenii “Foii de parcurs”, care prevede în prima fază ca Israelul să îngheţe orice activitate în colonii. Totuşi, pe 14 aprilie, la întâlnirea cu premierul Ariel Sharon, preşedintele Bush a enunţat o schimbare a politicii Statelor Unite în această problemă. În loc să califice coloniile un obstacol în calea păcii, George W. Bush a spus că, dat fiind existenţa marilor blocuri de colonizare din Cisiordania, “este nerealist să ne aşteptăm ca rezultatul negocierilor asupra statutului final să fie o întoarcere completă” la graniţele din 1967.
Palestinienii cer Israelului să se retragă la aceste graniţe şi să desfiinţeze toate coloniile pentru a-şi crea un stat propriu. Oficiali israelieni au declarat că, în urma recunoaşterii de preşedintele Bush a blocurilor mari de colonizare, Israelul şi Statele Unite pun la punct în comun o hartă a Cisiordaniei, în care sunt delimitate sectoarele unde va fi permisă ridicarea construcţiilor. Una din posibilităţi este ca graniţa să fie trasată în jurul blocurilor de colonizare, iar construcţiile să fie autorizate între colonii, în loc ca ele să fie mărginite la limitele enclavelor individuale. O altă opţiune, discutată în negocierile cu americanii, este aplicarea planurilor de urbanism ale coloniilor, care prevăd ca micile enclave să devină într-o zi oraşe de sine stătătoare, care vor include mari porţiuni din teritoriul Cisiordaniei. S-ar putea ajunge la un acord, prin care americanii să protesteze “de formă” faţă de continuarea construirii în colonii, cu înţelegerea tacită că plângerile lor nu vor fi luate în considerare de Israel. Oficialii israelieni au enumerat câteva dintre blocurile de colonizare, care vor fi incluse în acord – Maale Adumim, cu 31 de mii de locuitori, Ariel -18 mii, care se află chiar în centrul Cisiordaniei, Emanuel, în imediata apropiere, Gush Etzion, lângă Ierusalim, Beitar Ilit, aflat în apropiere şi locuit de ultrareligioşi, şi blocul Modiin.
Continuarea în numărul următor.