Toate sondajele de opinie indică cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor că favoritul pentru Bucureşti este doctorul Sorin Oprescu. Trei institute de sondare a opiniei publice indică acest lucru, procentul vehiculat fiind între 33 şi 38%. Urmează la o distanţă mărişoară candidatul PD-L, Vasile Blaga, cu circa 22-26%, iar apoi lucrurile devin volatile. Ludovic Orban, candidatul PNL, şi Cristian Diaconescu, candidatul PSD, îşi împart locurile trei şi patru cu procente diferite şi locurile inversate. Singurul candidat care depăseşte 5 procente este Cozmin Guşă, “produsul media” care ne este livrat zilnic pe anumite canale de televiziune.
Datele pe care le avem până în prezent confirmă că Sorin Oprescu a “rupt” masiv din electoratele PSD şi PD-L. Cam circa 12 % procente de la fiecare. De la Ludovic Orban doctorul demisionar din PSD a luat însă foarte puţin. Cu 12-13%, Orban este singurul candidat care are aproape cât partidul pe care îl reprezintă. În rest, toţi candidaţii au mult sub partidele lor. La sectoare Capitalei previziunile sunt că Liviu Negoiţă şi Neculai Onţanu vor câştiga clar din primul tur. La sectorul 5, de asemenea, Marian Vanghelie ar câştiga din primul tur dar este limită. La sectorul 4 favorit este Cristian Popescu “Piedone”, candidatul conservatorilor, care are aproape dublu decât Inimăroiu, iar la 6 favorit este Poteraş.
Să încercăm să traducem un pic rezultatele sondajelor. Dacă Oprescu va intra în turul doi cu Blaga este câştigător clar. Electoratul celorlalţi candidaţi se va duce spre Oprescu şi foarte puţini spre “buldogul” lui Băsescu. Dacă Oprescu ar intra în turul doi cu Ludovic Orban suprinzător sanşele ar putea aparţine liberalului. Protejat de Băsescu în campanie, singurul candidat pe care nu îl atacă, Orban ar putea primi voturile lui Blaga pentru a opri ascensiunea lui Oprescu, văzut ca un produs al PSD. Un pas spre scenariul de culise de care vorbesc mai mulţi şi anume refacerea alianţei D.A dintre PD- PNL. Un scenariu de care vorbesc mulţi. Am avut recent un articol semnat de consilierul prezidenţial Cristian Preda în revista 22 în care acesta spunea că cea mai naturală soluţie pentru formarea unui guvern după alegerile din toamnă ar fi refacerea alianţei D.A deoarece “dreapta” ar avea peste 50%. Ce-i drept, Preda dădea şi o soluţie alternativă în ipoteza în care liberalii nu ar fi convinşi să accepte cântecele de sirenă ale lui Băsescu. Şi, anume, crearea unui guvern după modelul Sarkozy. Adică, atragerea unor personalităţi de stânga într-un guvern de dreapta, adică ruperea PSD. Preda insista pe faptul că PD-L ar fi un partid de dreapta. Nu vom insista prea mult pe această teorie, care evident este departe de realitate. Plecat din FSN, actualul PD-L este mai degrabă la centru stânga decât la dreapta şi mai apropiat de fostul partid-frate PSD.
Evident calculele pentru scrutinul din toamnă sunt departe de a fi făcute. Multe elementele ţin de factori colaterali. Ca, de exemplu, de rezultatul alegerilor pentru Bucureşti. Referindu-ne la acest aspect nu putem să nu semnalăm că Traian Băsescu simte pericolul. Prezent la Realitatea TV într-un interviu de o oră şi jumătate (în prima oară Laptopul lui Stan l-a bătut crunt la audienţă) am putut vedea un alt Băsescu. Nu a mai hăhăit nici măcar o dată, a fost sobru, chiar trist. A aruncat ce-i drept obişnuite săgeţi dar timpul şi utilizarea lor până la saturaţie a făcut să nu mai aibă nici un efect. Băsescu ştie că dacă Blaga va pierde Capitalul partidul său va avea probleme la alegerile din toamnă. Câştigarea sau pierderea Capitalei, după caz, este un semnal puternic. De aceea acum Băsescu face orice, chiar bătându-şi joc de Constituţie. Cum spunea chiar el acum câţiva ani: atunci când intri pe tobogan nu te mai opreşte nimeni… Cu condiţia, aş adăuga, că românii să aibă o alternativă. Care ar putea fi aceasta? Toate studiile sociologice indică că românii ar prefera un independent. Cine să fie?