Oamenii de ştiinţă se tem că am putea asista în curând la o epidemie de gripă la nivel global în rândul oamenilor, motivul fiind că astfel de epidemii se produc de trei sau patru ori pe secol.
Aspecte medicale
Cea mai probabilă cauză ar fi putea chiar febra aviară, iar cele mai multe semnale de alarmă sunt ridicate de unul din virusurile care o provoacă – H5N1.
Din momentul în care şi-a făcut reapariţia în Asia, în anul 2003, virusul febrei aviare – extrem de contagios şi mortal pentru păsări, care de altfel îl şi răspândesc – a ucis şi câteva zeci de persoane.
Experţii sunt de părere că este doar o chestiune de timp până ce virusul va suferi mutaţii, cu consecinţa unei răspândiri rapide de la om la om.
Virusurile aviare apar în mod natural la păsările de apă migratoare. Ele sunt transmise prin diverse secreţii şi dejecţii. Păsările domestice, precum puii şi curcanii, sunt deosebit de vulnerabile la tulpinile mai letale care pot apărea. O dată ce virusul a fost depistat la păsările domestice, este recomandată sacrificarea rapidă a tuturor păsărilor care ar putea fi infectate. Fermele de păsări trebuie supuse unei carantine, dublată de o dezinfecţie foarte serioasă. În încercarea de a împiedica răspândirea virusului şi trecerea lui la om, în întreaga lume au fost sacrificate deja multe milioane de păsări.
Simptomele febrei aviare, la om – în cazul infectării cu virusul H5N1 – pot merge de la febră, dureri de gât şi tuse până la tulburări respiratorii grave şi blocarea organelor interne.
Din momentul în care au apărut primele cazuri la om, în anul 2003, peste jumătate din persoanele infectate au decedat. Vietnamul este ţara cea mai grav afectată. Aproape toate victimele s-au aflat în contact direct cu păsările bolnave. Însă, deoarece virusul nu se trasmite prin intermediul cărnii gătite, experţii susţin că a consuma carne de pui nu este periculos.
În prezent nu există nici un vaccin care să protejeze oamenii de infectarea cu virusul febrei aviare H5N1. Se lucrează însă intens la punerea la punct a unor prototipuri. Dar eforturile în această direcţie sunt îngreunate de faptul că nu se cunoaşte ce forme ar putea suferi în viitor virusul, dacă va suferi mult temutele mutaţii. Cu toate acestea, unele medicamente antivirale disponibile pe piaţă pot contribui la limitarea simptomelor şi la reducerea posibilităţii răspândirii virusului.
Extinderea virusului
Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi-au declarat îngrijorarea faţă de rapiditatea de transmitere a tulpinii letale H5N1 a virusului gripei aviare de la animale la oameni în Turcia, unde în numai o săptămână s-au îmbolnăvit 15 persoane. Deocamdată, în China sunt doar opt cazuri, în Cambodgia patru, în timp ce în Indonezia s-au raportat 16 cazuri, dar din iulie anul trecut, iar în Thailanda – 22 de cazuri, începând însă din 2003.
“Este ceva fără precedent”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, Maria Cheng, comentând situaţia din Turcia. Reprezentantul OMS la Ankara, G. Rodier, a afirmat că mai este mult de lucrat înainte de a putea determina dacă au avut loc schimbări în modul de transmitere a virusului gripei aviare sau chiar în structura virusului, adăugând că presupune că este vorba de o alterare genetică a H5N1, a cărei importanţă ar putea fi evaluată în câteva săptămâni. Experţii se tem să nu fi avut loc o mutaţie a virusului care să-l facă transmisibil de la om la om, dar deocamdată nimic nu lasă să se creadă acest lucru, a adăugat Rodier.
El a explicat că, deocamdată, se poate vorbi doar de “un anumit număr de locuri, de mici focare ale maladiei în jurul familiilor cu mulţi copii şi care se află mereu în contact apropiat cu păsările infectate, de obicei de curte, în particular pui care ar putea fi morţi sau bolnavi”.
În Europa
Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală (SCFCAH) din cadrul Uniunii Europene a aprobat prelungirea pâna la 31 decembrie 2006 a măsurilor existente de supraveghere a păsărilor salbatice şi de curte cu scopul depistării gripei aviare.
Din iulie 2005 până in ianuarie 2006, Comisia Europeană a direcţionat deja 884.000 euro pentru acoperirea costurilor programelor de supraveghere, se arată într-un comunicat de presă.
Comisia Europeană va contribui cu până la 2 milioane euro la cofinanţarea testelor de laborator efectuate pe păsări de curte şi sălbatice pentru depistarea gripei aviare. Statele membre ale UE trebuie să comunice Comisiei programele naţionale de supraveghere până la 7 februarie 2006, în vederea aprobării acestora, după care se va stabili alocarea fondurilor.
Decizia oferă statelor membre ale UE câteva linii orientative pentru redactarea planurilor de supraveghere, inclusiv condiţiile pentru testele de laborator şi procedurile pentru eşantionare şi testarea păsărilor. Comisia Europeană a intensificat măsurile de protecţie, în vigoare din octombrie 2005.
De atunci, în jur de 25.000 de păsări de pe teritoriul UE au fost testate pentru depistarea gripei aviare. Până acum, rezultatul testării probelor a fost negativ în depistarea tulpinei asiatice a virusului gripei aviare înalt patogen.
În România
Până în prezent, în România au fost semnalate 25 de focare de gripă aviară în mai multe localităţi din judeţele Tulcea, Brăila, Buzău, Călăraşi şi Ialomiţa. Dintre acestea, patru focare au fost deja închise, la Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman şi Periprava, toate din judeţul Tulcea. Până în prezent, în ţara noastră nu a fost confirmat nici un caz de gripă aviară la om.
Referitor la cazul pacientului de origine turcă internat în 11 ianuarie a.c., în secţia specială pentru tratarea cazurilor de gripă aviară a Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”, conducerea institutului a transmis Ministerului Sănătăţii că acesta a fost diagnosticat ca fiind bolnav de pneumonie.
La intrarea în ţară, conform regulilor MS, toţi cetăţenii trebuie să completeze un formular privind starea de sănătate. Până în prezent au fost vaccinate antigripal aproximativ 1.800.000 de persoane. Un milion dintre acestea au fost vaccinate antigripal gratuit în cadrul programului Ministerului Sănătăţii, iar 800.000 au cumpărat vaccinul din farmacii.
“Până în prezent, în întreaga ţară, peste un milion de persoane au fost vaccinate antigripal gratuit, 52.000 de persoane provenind din localităţile în care au existat focare de gripă aviară la păsări. De asemenea, s-a administrat tratament antiviral tuturor persoanelor care au intervenit în zonele de focar. În rezerva strategică a Ministerului Sănătăţii se află, în prezent, un stoc de 40.000 de doze de vaccinuri gripale, alte 40.000 de doze aflându-se în custodia direcţiilor de sănătate publică teritoriale. La toate acestea se adaugă un stoc de 135.000 de doze de medicamente antivirale. De asemenea, am întărit măsurile epidemiologice în zonele afectate de gripa aviară la păsări. Persoanele care prezintă simptome suspecte vor fi internate într-o secţie specială din cadrul Institutului de Boli Infecţioase din Bucureşti”, a declarat dl. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
MS a intensificat acţiunea de editare şi distribuire a materialelor informative în teritoriu, în aşa fel încât populaţia să fie bine informată cu privire la modul de contaminare şi transmitere, precum şi la simptomele de gripă aviară. De asemenea, a fost extinsă supravegherea epidemiologică şi în judeţele Teleorman, Ilfov, Dolj şi Gorj, deoarece autorităţile sanitar-veterinare au avertizat că păsările migratoare şi-ar putea schimba traseele şi ar putea tranzita şi aceste zone. S-a dispus şi instituirea de măsuri de supraveghere mai atentă a graniţelor, în special în zona Giurgiu, deoarece acolo este un punct de tranzitare spre Turcia, dar şi în ceea ce priveşte călătorii ce tranzitează ţara noastră.