Home » Ultimul cuvânt » Inventatorii români şi-au reconfirmat meritele la Salonul Internaţional ARCHIMEDES 2010 de la Moscova

Inventatorii români şi-au reconfirmat meritele la Salonul Internaţional ARCHIMEDES 2010 de la Moscova

La al XIII-lea Salon Internaţional de Inventică „Archimedes 2010”, care s-a desfăşurat în perioada 30 martie-2 aprilie 2010, în Parcul Expoziţional „Sokolniki” din Moscova, au fost etalate peste 980 de invenţii din 15 state europene şi asiatice, precum şi din 47 de regiuni din Federaţia Rusă. Anul acesta, România a fost reprezentată de Forumul Inventatorilor Români (FIR) şi Institutul Naţional de Inventică, însă numărul invenţiilor prezentate a scăzut comparativ cu anii precedenţi. Standurile Salonului moscovit au găzduit postere şi prototipuri ale inventatorilor de la Universitatea „Al.I.Cuza” şi Universitatea Tehnică „Gh.Asachi” din Iaşi, dar şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, o parte din invenţii find realizate în colaborare cu cei de la Institutul de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Universitatea Tehnică din Chişinău (R. Moldova).

Au fost prezentate patru grupe de invenţii pentru care s-au obţinut o medalie de aur, una de bronz şi două Diplome ale Oficiului Federal pentru Patente şi Mărci din Moscova. De asemenea, delegaţia Inventatorilor Croaţi a decernat Forumului Inventatorilor Romani Medalia de Aur şi Diploma Jubiliară INOVA, iar organizatorii au oferit o serie de diplome şi premii speciale, dintre care amintim: Diploma de Mulţumire pentru activitatea depusă în organizarea şi promovarea Salonului.

Medalia de aur a fost acordată invenţiei „Halocameră artificială de suprafaţă cu multiplii utilizatori”, care are ca autori un colectiv interdiciplinar de cadre didactice, cercetători şi doctoranzi de la universităţile ieşene de mai sus, condus de prof. univ. dr. Ion Sandu şi conf. univ. dr. Marin Chirazi de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi.

Medalia de bronz a fost obţinută pentru invenţia „Procedeu de prezervare a lemnului umed extras din siturile arheologice”, realizată de un colectiv de cercetători  din cadrul Laboratorului de Investigare Ştiinţifică şi Conservare a Bunurilor de Patrimoniu Cultural din Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi.

Cele două Diplome de Excelenţă şi Premile Serviciului Federal pentru Proprietate Industrială, Patente şi Mărci, Federaţia Rusă au fost acordate pentru invenţia „Pudră cu capacitate hemostatică, antiseptică, cicatrizantă şi regenerativă”, elaborată de colectivul condus de conf.univ.dr.Bogdan Hagiu, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, iar cealaltă pentru invenţia „Microsalină artificială dinamică”, elaborată de un colectiv de cadre didactice şi doctoranzi de la Universitatea „Al.I.Cuza” şi Universitatea „Gh. Asachi” din Iaşi, conduse de prof.univ.dr. Ion Sandu şi lect.univ.dr. Cătălin Ştirbu.

La finalul manifestărilor actualei ediţii a Salonului, în Sala de Festivităţi a Complexului Expoziţional Sokolniki a avut loc festivitatea de premiere, în cadrul căreia, mai întâi s-au decernat marile premii ale organizatorilor Archimedes 2010 precum şi premiile oferite de către delegaţiile participante. Potrivit prof. univ. Ion Sandu: „Forumul Inventatorilor Români a oferit doua cupe de aur, două Ordine pentru Meritul Inventiv „Leonardo da Vinci” şi trei Diplome de Excelenţă unor inventatori de marcă din Federatia Rusă, Ucraina, Kazastan şi Belarusia”.

„Cu această ocazie  inventatorii, asociaţiile şi federaţiile profesionale prezente au fost invitate să participe la ediţia din acest an a Expoziţiei Europene a Creativităţii şi Inovării – EUROINVENT, care va avea loc în perioada 7-9 mai 2010 (cu ocazia Zilei Europei) la Iaşi, manifestare de mare amploare organizată de Forumul Inventatorilor Români în colaborare cu Europe Direct Iaşi, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” şi Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi” ne-a mai precizat prof. Sandu, preşedintele Forumului Inventatorilor Români.

Medaliile şi premiile obţinute de membrii FIR la această ediţie a Salonului Mondial de Inventică Archimedes de la Moscova reprezintă o nouă confirmare a valorii inventicii româneşti, asociaţia profesională FIR dovedindu-se un excelent purtător de imagine a creativităţii tehnice, ştiinţifice şi culturale din Centrul Universitar Iaşi.

Ioana Gavrilă

What you have to

Some folks may even submit their job at the morning and submit it from the day, while some may submit it in the affordable-papers.net evening before bed.

do is locate a service that will write the essay for you at a reasonable price.

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress