Realitatea poate fi crudă cu teoreticienii – întrebaţi gaşca de genii neoconservatoare care au plănuit şi realizat atacul Irakului de către George W. Bush.
Teoria promovată de Paul Wolfowitz, Richard Perle şi alţi “gânditori” dintre consilierii militari ai lui Bush (din care de fapt nici unul nu a luptat vreodată în vreun război) a fost că zdrobirea lui Saddam Hussein va conduce la o înflorire a democraţiei proamericane în Irak. În viziunea glorioasă a acestor teoreticieni, irakienii recunoscători trebuiau să întâmpine trupele americane aruncându-le petale de trandafiri, Halliburton trebuia să reconstruiască repejor infrastructura ţării, corporaţiile americane să instaleze o economie pur capitalistă, iar soldaţii americani trebuiau să se întoarcă acasă până la venirea verii, după ce aveau să predea puterea unui guvern laic, selectat cu grijă de bushiţi.
Realitatea este desigur că trupele americane sunt încă împotmolite acolo, primite cu bombe şi gloanţe în loc de trandafiri. Economia este ruinată, departe de a se transforma într-un bastion al imperiului american în Orientul Mijlociu, iar Irakul a devenit un incubator de terorişti antiamericani.
Dar cel mai jenant pentru teoreticienii neoconservatori este că recentele alegeri din Irak au produs exact opusul la ceea ce se aşteptau ei. Teoria era că vor câştiga politicienii irakieni laici, aliaţi tradiţionali ai CIA, asigurându-le lui Bush & Co. un aliat arab pentru a contracara teocraţia musulmană din învecinatul Iran. Teoretic, respectivul Irak americanizat putea fi considerat un aliat al SUA în orice problemă, de la preţurile petrolului din Orientul Mijlociu până la politica israeliană.
Dar – vai – candidaţii neoconservatorilor au picat! Alegerile au fost câştigate de o listă de candidaţi de orientare religioasă, aleşi cu grijă de cel mai puternic lider al musulmanilor şiiţi din Irak. Mai mult, cele două partide care controlează în acest moment trei sferturi din locurile din legislativ au legături foarte strânse şi îndelungate nu cu SUA, ci exact cu republica islamică de peste drum, Iran.
Una din cele mai mari ironii ale războiului lui George Bush este că a creat un nou aliat pentru Iran, nimeni altul decât următoarea ţară pe care neoconservatorii vor să o atace.
Jim Hightower este autorul best-sellerurilor “Let’s Stop Beating Around the Bush” şi “Thieves in High Places”