Home » Politică externă » Krynica şi Europa

Krynica şi Europa

După experienţa de anul acesta, de la Viena (22-24 aprilie 2007), când revista noastră a fost unul dintre partenerii media ai Institutului Wschodni (Fundaţia Institutul pentru Studii Răsăritene) la cel de-al treilea Forum Rusia Europa, am aşteptat cu nerăbdare participarea la o nouă manifestare ştiinţifică, aflată deja la a XVII-a ediţie: Forumul economic de la Krynica-Zdroj (5-8 septembrie, Polonia).

Cum ar spune Noica „N-a fost să fie!”, o problemă de sănătate împiedicându-ne să fim martorii unui eveniment – suntem sigur de asta! – extraordinar de bine organizat şi folositor participanţilor şi nu numai. Să sperăm că vom putea lua parte însă la ediţiile viitoare ale Forumului, precum şi alte manifestări organizate de către Fundaţia Institutul pentru Studii Răsăritene.

Aşa cum am spus, Forumul economic de la Krynica-Zdroj se află la a XVII-a ediţie. Calitatea participanţilor, precum şi nivelul ridicat al dezbaterilor au făcut din această manifestare – cum foarte sugestiv au intitulat-o ziariştii de la „Le Monde” şi nu numai – un Davos al Europei Central-Răsăritene. Mai mult, Forumul economic de la Krynica-Zdroj reprezintă un adevărat pod între noii şi vechile state membre ale Uniunii Europene, aici fiind dezbătute politicile europene pentru această parte a continentului.
La Forumul din acest an, a cărui temă este Europa – crize, schimbări sau şanse?, participă aproximativ 3000 de persoane, din 60 de state din Europa, America şi Asia. Alături de cunoscuţi oameni politici (Valdas Adamkus, preşedintele Lituaniei, Aleksandr Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, Viktor Iuşcenko, preşedintele Ucrainei) vor lua parte la dezbateri reputaţi specialişti (directori de institute de cercetare), oameni de afaceri, experţi, delegaţii guvernamentale şi parlamentare, organizaţii economice şi neguvernamentale, precum şi un mare număr de ziarişti acreditaţi.
La ediţia din acest an a Forumului vor avea loc circa 130 de mese rotunde, grupate în 10 mari teme: Relaţiile internaţionale şi securitatea, Statul şi reformele, Uniunea Europeană şi vecinii săi, Regiunile, Societatea, Cultura şi ştiinţa, Macroeconomia, Conducere şi afaceri, Resursele şi energia, O nouă economie.
Ca de fiecare dată la astfel de manifestări, aşa cum ne-a obişnuit Fundaţia Institutul pentru Studii Răsăritene, va fi lansată lucrarea-raport Noua Europă. Raport despre transformare, în cuprinsul căreia sunt analizate principalele evoluţii economice ale statelor din Europa Centrală şi de Sud, precum şi a celor din fostul spaţiu sovietic, în perioada 2006-2007, state al căror numitor comun este reforma politică şi economică.
Poate că cel care, în opinia noastră, a caracterizat cel mai bine Forumul economic de la Krynica-Zdroj este fostul premier polonez Jerzy Buzek. Potrivit Domniei Sale „Lucrul cel mai important în întâlnirile noastre anuale de la Krynica îl reprezintă faptul că Europa, graţie lor, evită să instituie noi graniţe, noi linii de demarcaţie, ele fiind înlocuite cu discuţiile pe teme politice şi economice. Iar aceste discuţii sunt sunt bunul cel mai de preţ al viitoarei Europe. Întâlnirile anuale de la Krynica contribuie la intensificarea vieţii politice şi economice în zona noastră. Ele contribuie, totodată, la schimbarea modului de a gândi despre Europa şi despre locului ei în fiecare din aceste ţări, a milioane de oameni”. Iar Fundaţia Institutul pentru Studii Răsăritene are meritul de a fi contribuit din plin la îndeplinirea acestor obiective.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 50
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress