Home » Politică internă » Maghiarii, tot mai divizaţi chiar de către liderii lor

Maghiarii, tot mai divizaţi chiar de către liderii lor

Încercările repetate, mai mult sau mai puţin sincere, ale conducerilor UDMR şi Partidului Civic Maghiar de a se coaliza în vederea alegerilor parlamentare au eşuat. Episodul 2008, „marea reconciliere” pare să fie copia fidelă a celui din 2007, când maghiarii încercau o participare comună la europarlamentare, doar că atunci civicii nu aveau partid, ci doar o uniune. Marea surpriză o dă prestaţia episcopului Tokes Laszlo, acum deputat european, care pare să fie pregătit să treacă, cu „arme şi bagaje” în tabăra unioniştilor, pe care până nu demult îi condamna pentru lipsa de democraţie.

Szasz Jeno, liderul civicilor, a pierdut şi fotoliul de edil al Odorheiului şi se pare că este ocolit până şi de simpatia şi aprecierile preşedintelui Traian Băses­cu. După întâlnirile de la Târgu Mureş, Tuşnad şi Cluj, căile de dialog au fost epuizate, din cauză că nici una dintre părţi nu a făcut un pas înapoi. Condu­cerea UDMR consideră că, dacă a câştigat 85% din voturile maghiarilor la alegerile locale, îşi poate permite să nu ia în calcul cele 15 procente câştigate de civici. „Un lucru este cert: mate­ma­tica alegerilor demonstrează că UDMR, prin procentajele obţinute, va putea să participe singură la alegerile parla­men­tare din toamnă. În acelaşi timp am avea nevoie şi de acea grupare care se găseşte în afara UDMR. Ar fi nevoie de colaborare cu această grupare, dincolo de cifre şi procentaje”, a spus Marko Bela, la primul pas făcut către civici. Cu toate că a invocat necesitatea cola­bo­rării, liderul unional a evitat întâlnirea directă cu Szasz Jeno şi l-a preferat drept mediator pe fostul preşedinte de onoare, Laszlo Tokes. Care considera că  „este un interes vital pentru comu­ni­­tatea maghiară înţelegerea în vede­rea reprezentării cât mai eficace a sco­purilor şi dezideratelor maghiare cum ar fi autonomia şi modernizarea Tran­sil­vaniei”.
La începutul discuţiilor episcopul părea să se situeze de partea civicilor, cei care l-au susţinut şi ajutat să câş­tige fotoliul de europarlamentar, la Tuş­nad, Tokes a ezitat. „În secuime forţa opoziţiei, a PCM este mai accentuată. Dacă luăm în considerare rezultatele mele la alegerile pentru PE, aflăm că este o mare diferenţă între opţiunea şi poziţia politică din secuime şi cea din afara ei. După părerea mea, nu este admis să lăsăm să se rupă secuimea de partea cealaltă, minoritară, a ungu­rilor din Transilvania. Eu din consi­de­ren­te politice naţionale maghiare, nu politice, propun să ne unim forţele pen­tru scopurile noastre strategice”, spunea Tokes.
Însă după două săptămâni, varian­ta UDMR – participarea civicilor pe lis­ta UDMR – i se părea acestuia o solu­ţie mult mai bună. Reacţia din partea civicilor, care aşteptau acasă rezultatul de la Tuşnad, nu a întârziat să apară. Szasz Jeno a spus imediat că man­datul de negociator al episcopului s-a încheiat şi a cerut discuţii directe cu UDMR.
Şi din Covasna reacţiile civicilor au fost destul de dure; aceştia au spus chiar că Tokes nu a reprezentat PCM la acele întâlniri. Tokes Laszlo a schimbat registrul şi a spus că are o abordare proprie a colaborării dintre cele două formaţiuni, care i-ar obliga pe lideri să se înţeleagă. „Eu abordez problema din unghiul credinţei. Trebuie să se în­ţe­leagă. Comunitatea maghiară aş­teap­tă de la actorii politici să se înţe­leagă. Eu fac un serviciu în favoarea întregii comunităţi”, a spus episcopul, încercând să sensibilizeze şi să slăbească orgoliile politice făcând uz de cele sfinte.
După episodul Tuşnad din 19 iulie părea că lucrurile sunt clare: epis­co­pu­lui i-a fost retras mandatul de media­tor, UDMR nici nu se gândea să accep­te propunerea PCM – alianţă electorală –, iar PCM, din dorinţa păstrării iden­ti­tăţii, nici nu vroia să audă de o coaliţie internă. Nu a trecut însă nici o săptă­mână şi a mai fost convocată o întâl­nire tripartită între reprezentanţii UDMR, Partidului Civic Maghiar şi Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, la care formaţiunile au fost reprezentate la nivel de rang doi. După câteva ore de discuţii, vice­preşe­dintele executiv al UDMR, Borbely Las­zlo, anunţa că „se poate spune că s-a pus cruce acestor înţelegeri”.
„Cred că a fost o discuţie ome­neas­că, raţională, ceea ce ne dă speranţe. Nu pot spune sută la sută ca va fi o înţelegere între cele două formaţiuni. Aş putea să spun că sunt şanse. UDMR ar fi aşteptat un răspuns concret la ofer­ta făcută, de coaliţie internă, la ce­le două întâlniri. PCM a propus ca UDMR împreună cu ei să adreseze o scri­soare comună la Autoritatea Elec­to­rală Permanentă şi să întrebe dacă acel prag alternativ este valabil şi pentru o coaliţie electorală. Cred că este nevoie de o nouă întâlnire săptă­mâna viitoare când poziţiile se vor apropia, sperăm”, a declarat Szilaghi Zsolt, în calitate de mediator în locul lui Tokes Laszlo.
Conducerea UDMR nu mai părea însă dispusă pentru o nouă întâlnire. „În ultimele două săptămâni, UDMR a avut iniţiativa şi o ofertă foarte clară şi explicită, în ceea ce priveşte o variantă de colaborare cu PCM. Am avut o ofer­tă care să dea posibilitatea, conform rezultatelor alegerilor locale, ca pe lis­te­le UDMR să fie prezenţi repre­zen­tanţii acestei formaţiuni, urmând ca în Parlament să-şi poată păstra identi­ta­tea politică. Ne pare rău şi nu putem să ne jucăm cu reprezentarea maghiarilor în Parlament, ne pare rău că, deşi au avut timpul necesar, deşi reprezentanţi de marcă ai comunităţii maghiare, Tokes Laszlo şi partide din Ungaria, au spus foarte clar că oferta noastră este valabilă; ne pare rău că astăzi PCM, printr-o poziţie oficială, a răspuns negativ.
Eu am solicitat punctul de vedere al Autorităţii Electorale şi după aceea să analizăm dacă legea permite sau nu acest prag electoral alternativ. Noi nu ne jucăm cu interesele maghiarimii. Noi am avut o ofertă corectă care nu a fost luată în seamă de PCM”, a de­cla­rat Borbely Laszlo.
Când toată lumea se aştepta să se pună punct eternelor discuţii, PCM a schimbat brusc macazul şi a spus că acceptă oferta UDMR, de a candida pe o listă comună. O dată cu această decizie au început alte discuţii legate de locurile pe liste. Szasz Jeno a avut şi o explicaţie faţă de decizia luată şi a fost chiar dispus să facă un drum la Oradea pentru a-l ruga pe episcop să facă din nou diligenţe pe lângă Marko Bela.
„După ce noi am decis de principiu să acceptăm oferta UDMR, de a forma o coaliţie internă, ei au fost evazivi, ceea ce ne face să credem că, de fapt, ei nu au dorit niciodată nici un fel de alianţă şi au spus doar de formă. Acum ei hotărăsc. Am spus că facem acest gest doar pentru a garanta unitatea ma­ghia­rilor şi reprezentarea în Parla­ment. Ei se cred mai cu experienţă, mai bătrâni, însă noi am cedat”, a spus Szasz.
Între liderul civicilor şi Marko Bela a existat chiar un război al replicilor savu­roase, date desigur prin interme­diul presei. Preşedintele UDMR a spus că ezitările lui Szasz nu sunt de natură să îl impresioneze deoarece „nu sunt un peţitor foarte dornic, dispus să aş­tept mireasa la infinit”. La rândul său, Szasz a spus despre liderii unionali, despre Marko în special, că „au trecut prin toate paturile partidelor româ­neş­ti, aşa că nu văd de ce nu ar discuta şi cu fratele maghiar mai mic”.
Delegaţiile UDMR şi PCM, conduse de Kelemen Hunor şi Szasz Jeno s-au mai întâlnit o dată la Târgu Mureş şi s-a dat un ultimatum. Civicii aveau la dispoziţie 12 ore să spună dacă accep­tă sau nu propunerea privind locurile eligibile primite, unul de deputat şi unul de senator în judeţele Harghita şi Covasna. „UDMR calculează şi propune în baza procentului de 85 la 15 la sută şi noi la 80-20. Însă trebuie să facem o diferenţiere între judeţele din Ţinutul Secuiesc unde rezultatul era de 60-40, din acest punct de vedere ar trebui să facem un altfel de calcul”, a spus Szasz. Procentele amin­tite sunt cele obţinute de cele două formaţiuni la alegerile locale.
În replică, Kelemen Hunor a spus că civicii trebuie să-şi asume riscul şi pentru zonele unde populaţia nu este majoritar maghiară. „Noi am făcut propu­neri faţă de colegiile unde sun­tem siguri că vom primi mandate, în cele 14 unde maghiarii au majoritate, am propus două locuri eligibile pentru PCM. Această propunere este corectă în baza procentului de 85-15. Vom alege Parlamentul naţional şi nu pu­tem vorbi doar despre secuime unde PCM să obţină toate locurile eligibile şi în rest să nu-şi asume riscul. Trebuie să venim cu candidaţi credibili atât în secuime, cât şi în alte judeţe. Nu putem merge pe o variantă care nu este echitabilă, proporţională”, a declarat preşedintele executiv al Uniunii.
„Tocmai această echitate cerem noi pentru că nu putem merge la ale­gă­torii din secuime să le spunem că avem doar un loc deoarece avem şase la Timiş sau Cluj. Această diferenţiere trebuie să o rezolvăm. E foarte greu să modelăm, dar pentru prima dată UDMR este pus în situaţia să facă un gest pozitiv”, a replicat Szasz Jeno. Kelemen Hunor a dat de înţeles că UDMR nu va ceda insistenţelor. „Noi am propus unu la unu, PCM nu a acceptat în acest moment. Asta este propunerea noastră pentru că vorbim de o reprezentare naţională, nu regio­nală. Nu putem face o deosebire între secuime  şi restul lumii pentru că nu alegem Parlament regional”, a punctat Kelemen.
Aşa cum era de aşteptat, PCM nu a acceptat şi a cerut 4 locuri eligibile în Harghita şi Covasna şi două în alte zone. Marko Bela a spus că s-a săturat de capriciile civicilor, dar îl păstrează aproape pe Tokes Laszlo, în speranţa că voturile contabilizate de acesta la euroalegeri vor conta, fie şi parţial, la alegerile din toamnă.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 59
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress