Home » Politică externă » Marwan Barghouthi judecat la Tel Aviv

Marwan Barghouthi judecat la Tel Aviv

Şeful mişcării Fatah din Cisiordania, Marwan Barghouthi, considerat succesorul potenţial al lui Yasser Arafat la conducerea Autoritatii Palestiniene, riscă să îşi petreacă restul zilelor în închisoare, după ce un tribunal de la Tel Aviv l-a declarat vinovat de comiterea mai multor crime anti-israeliene. Deşi sentinţa va fi anunţată pe 6 iunie, fiecare delict de care Barghouthi se face responsabil atrage pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

Palestinianul, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat de armata israeliană, în aprilie 2000, la Ramallah şi inculpat pentru 26 de crime, complicitate la crimă, tentative de omor, afiliere la o organizaţie teroristă şi deţinere de armament şi explozivi. Autorităţile israeliene consideră ca Barghouthi are un rol foarte important în iniţierea şi perpetuarea celei de a doua Intifade, miscarea palestiniana declaşată la Ierusalim, în septembrie 2000, după vizita primului ministru Ariel Sharon pe Esplanada Moscheilor, într-o zi de rugăciune musulmană. Ulterior, el a declarat că Intifada va continua atâta timp cât va dura ocupaţia israeliană în teritoriile palestiniene. Parchetul a cerut ca Marwan Barghouthi să fie condamnat la cinci pedepse cu închisoareape viaţă, el fiind responsabil direct de uciderea a cinci persoane, în patru atentate. De asemenea, el a fost condamnat la 40 de ani de închisoare suplimentară pentru tentativa de asasinare a unui cetăţean israelian.

Guvernul israelian a susţinut verdictul pronunţat de tribunalul de la Tel Aviv. În timpul procesului, Marwan Barghouthi a declarat că tribunalul este incompetent, iar acuzaţiile sunt foarte stranii. În context, ministrul israelian al Justiţiei, Yosef Lapid, afirma că autorităţile ar putea lua în considerare inculparea preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Yasser Arafat, după ce Marwan Barghouthi, membru al mişcării sale, Fatah, a fost găsit vinovat de comiterea mai multor asasinate. “Este vorba de crime comise în Israel şi de victime israeliene.” …”Una dintre atrocităţi a fost comisă într-un restaurant, la câţiva paşi de aici”…declara, la rândul său, Daniel Taub, consilierul juridic al Ministerului de Externe, la ieşirea din tribunalul din Tel Aviv.”După pronunţarea verdictului, pe 6 iunie, am putea să luăm în considerare inculparea lui Arafat, a adăugat ministrul Lapid, care a subliniat că autorităţile nu l-au trimis încă pe liderul Autorităţii Palestiniene în judecată, deoarece nu vor să inculpe personalităţi publice. O sursă israeliană a informat, însă, că nu există planuri iminente de a-l inculpa pe Arafat, care este acuzat, de multă vreme, de către Israel de incitarea la violenţă pe tot timpul desfăşurării Intifadei. Yasser Arafat, însă, a negat întotdeauna acest lucru. Pe de altă parte, Autoritatea Palestiniană a contestat legitimitatea tribunalului din Tel Aviv şi a cerut eliberarea imediata a lui Barghouthi, afirmând că el este unul dintre membrii Parlamentului palestinian. “Nu cunoaştem nici măcar un singur Parlament din întreaga lume care ar ridica problema imunităţii aleşilor săi pentru a le acorda dreptul de a ucide” a spus, în replică, consilierul juridic al Ministerului de Externe israelian, Daniel Taub. Avocatul francez al lui Barghouthi a afirmat că întregul proces a fost unul “politic”,bazat pe “un dosar trucat”, şi a reclamat condiţiile dure de detenţie suportate de clientul său. Imediat după proces, radicalii palestinieni au ameninţat că vor răpi militari israelieni.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 15
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress