Home » Politică externă » Naţionaliştii, din nou, la putere: Slovacii nu l-au reales pe naţionalistul Meciar, ci pe fosta mână dreaptă a acestuia

Naţionaliştii, din nou, la putere: Slovacii nu l-au reales pe naţionalistul Meciar, ci pe fosta mână dreaptă a acestuia

Surpriza la care nu se aştepta nimeni a venit în turul al doilea al alegerilor. Ivan Gasparovic a câştigat alegerile prezidenţiale obţinînd o victorieneaşteptată în faţa lui Vladimir Meciar.

Stânga speră să revină cât de curând la Putere

Vladimir Meciar, 61 de ani, susţinut de Mişcarea pentru o Slovacie Democrată a obţinut cele mai multe voturi, 32,74% în primul tur al alegerilor. Fost premier al Slovaciei în perioada 1994-1998, a fost criticat în numeroase rânduri de statele occidentale pentru lipsa democraţiei în această ţară-. Considerat a fi un naţionalist, Meciar se bucură totuşi de o mare popularitate în rândurile electoratului slovac. Ivan Gasparovici, 62 de ani, al doilea clasat la primul tur al alegerilor, cu 22,28% din voturi, este sprijinit de partidul de opoziţie SMER. Fosta mâna dreaptă a lui Meciar, Gasparovici era creditat în sondajele de opinie cu doar 12,7% din opţiunile electoratului. Cele patru partide care formează coaliţia de guvernământ în Slovacia au anunţat că refuză să arbitreze al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, premierul Mikulas Dzurinda, lider al Uniunii Democratice şi Creştine Slovace, lăsând la “libera alegere” a electoratului prezentarea la vot la al doilea tur. Totodată, premierul a anunţat că nu va participa la vot. Bela Bugar, şeful Partidului Coaliţiei Maghiare, a spus că formaţiunea sa nu recomandă susţinerea nici unuia dintre cei doi candidaţi, iar celelalte partide din coaliţie au cerut simpatizanţilor să boicoteze scrutinul.

Surpriza din turul doi

Surpriza la care nu se aştepta nimeni a venit în turul al doilea al alegerilor. Ivan Gasparovic a câştigat alegerile prezidenţiale obţinînd o victorieneaşteptată în faţa lui Vladimir Meciar.

Ivan Gasparovic, colaborator apropiat al lui Vladimir Meciar pînă în 2002, a obţinut 59,91 la sută din sufragii. Meciar a primit 40,09 la sută din voturi.

Ales pentru un mandat de cinci ani, el îi va succeda în funcţie, în luna iunie, lui Rudolf Schuster, învins încă din primul tur de scrutin. El va conduce ţara- în primii ani după aderarea la UE şi NATO. Slovacia a devenit membră NATO la sfîrşitul lunii martie şi va adera la UE la 1 mai.

Reformele dureroase au dat vând în pupă naţionalistilor

Reformele adoptate până acum funcţionează, în pofida tensiunilor existente în rândul etnicilor romi, stabiliţi în special în estul Slovaciei. Volumul investiţiilor străine creşte pe zi ce trece, iar rata şomajului continuă să scadă.

Cu toate aceste realizări şi progrese, pătura celor săraci este considerabilă, sentimentul lor fiind acela că reformele le-au adus numai suferinţă şi pierderi. Mulţi dintre ei îl sprijină pe Vladimir Meciar. Pe acest fond, cel mai de încredere politician slovac este populistul, mult mai tânăr, Robert Fico, fondatorul partidului Smer, de stânga. Pe locul doi la încredere se află Vladimir Meciar. Actualul premier al guvernului de la Bratislava, Mikulas Dzurinda, se află mult în urma celor doi.Robert Fico a stat departe de cursa prezidenţială, deoarece principalul său obiectiv politic este cel de premier. Rămâne de văzut când vor avea loc alegerile parlamentare pe care stânga le cere cât mai rapid.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 14
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress