Home » Interviu » Octavian Belu

Octavian Belu

România sportivă are legături strânse de cooperare cu multe ţări, programele comune contribuind şi ele eficient la dezvoltarea sportului nostru, cum, de asemenea, România sportivă se constituie şi într-o prezenţă activă în ceea ce priveşte activitatea în domeniu a Consiliului Europei, a Uniunii Europene, în cadrul altor organisme internaţionale, fie la nivel instituţional, fie al federaţiilor internaţionale.

Domnule Octavian Belu, după o viaţă străbătută în gimnastică, argumentând, cum nu au reuşit mulţi, semnificaţia valorii ca mod de exprimare prin sport, conduceţi în acest moment Agenţia Naţională pentru Sport. Sunteţi un om politic?

În măsura în care punem în aplicare politicile sportului românesc, se poate spune şi aşa. În principiu, filozofia sportului este simplă, cu trimitere spre construcţia caracterelor, a dezvoltării capacităţii umane pe diverse planuri. Punerea în practică a acestei filozofii este, desigur, ceva mai complicată, obiectivele nefiind uşor de realizat, deoarece în societatea modernă sunt de depăşit multe, foarte multe obstacole, dintre cele mai diverse, plecând, dacă vreţi, de la cele de mentalitate şi concepţie de ansamblu, până la cele de ordin financiar, toate deloc de neglijat.

Cum se simte cel mai prolific antrenor din istoria gimnasticii româneşti în fotoliul de conducător al sportului românesc ?

Nu este deloc comod, dar, om de sport fiind, obişnuit cu viaţa dură a înaltei performanţe, voi încerca să-mi fac treaba la aceleaşi cote, evident împreună cu echipa Agenţiei Naţionale pentru Sport. Mă aflu într-o zonă pe care o cunosc foarte bine şi nu am nici un fel de probleme de integrare. ªtiu că nu va fi uşor şi nu-mi doresc decât să reuşim.

Amintind de politicile sportului, spre ce se îndreaptă acestea în momentul de faţă?

Spre crearea şi recrearea, acolo unde este nevoie, a conceptului de «sport pentru toţi», de implicare mai profundă a sportului în viaţa tinerilor, în special. Cum, de asemenea, atenţia noastră maximă se îndreaptă şi spre sprijinirea cât mai eficientă a performanţei. Nu voi intra în amănunte. Strategiile şi programele elaborate sunt ample şi pe domenii de maxim interes. Voi adăuga, în schimb, faptul că toate acestea nu se pot pune în aplicare fără muncă dăruită la nivelul federaţiilor şi cluburilor. Dincolo de strategii, aş adăuga şi un prim obiectiv concret: să putem asigura, prin mijloacele de care dispunem, posibilitatea unei pregătiri corespunzătoare pentru Jocurile Olimpice de la Beijing 2008 şi, implicit, pentru obţinerea unor rezultate cât mai bune, anul acesta fiind decisiv pentru obţinerea celor mai multe calificări. Desigur, dorim o prestaţie de top nu numai la Jocurile Olimpice, ci şi la campionate mondiale şi europene. Ne îndreptăm atenţi, în acelaşi timp, şi spre «eşalonul secund», mă refer la vârstă, aceasta în perspectiva descoperirii de noi talente, de viitori mari performeri, în perspectiva anului 2012, atunci când vor avea loc întrecerile olimpice de la Londra. Importantă este, în acelaşi timp, în tot ceea ce întreprindem, implicarea comunităţilor locale, modul cum acestea se implica şi din acest punct de vedere în viaţa de zi cu zi. De altfel, încercăm să ne adoptăm activitatea în acelaşi mod în care se acţionează în Uniunea Europeană, spre exemplu.

România a aderat la Uniunea Europeană, moment cu semnificaţii şi implicaţii majore, a intrat pe un drum care deschide alte perspective, alte modalităţi de abordare. Este pregătit sportul românesc?

Instituţional, sportul românesc este asemănător construcţiei din mai toate ţările europene, mai mult, acţionând pentru ca acesta să se regăsească şi din această perspectivă pe locul ce i se cuvine în structurile guvernamentale. Din punct de vedere al performanţelor, locul deţinut de România este de prim-plan, şi sperăm să rămâna la aceleaşi cote. Sigur, nu putem spune că totul este perfect, sau măcar aşa cum am dori noi. În politicile comunitare, sportul îşi are locul său, iar noi suntem conectaţi şi deschişi să ne înscriem în parametrii solicitaţi, ceea ce presupune maxim de exigenţă pentru a ne armoniza politicile şi acţiunile. De altfel, trebuie să adaug că

Interviu realizat de Alex Tismana

Publicat în : Interviu  de la numărul 45
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress