Home » Economie » Petrolul, o resursă tot mai nesigură

Petrolul, o resursă tot mai nesigură

Preţul petrolului a crescut cu peste doi dolari după ce forţele saudite au descoperit o tentativă de atentat sinucigaş la centrul Abqaiq, unde se procesează aproximativ şapte la sută din rezervele mondiale. În ultima vreme s-au înmulţit foarte mult incidentele care afectează resursele petroliere, din Nigeria până în SUA.

Ultimul incident

Cel puţin două bombe au explodat după un schimb de focuri în afara complexului Abqaiq când gărzile au oprit două automobile la poartă – recunoaşte purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne saudit, Mansour al Turki. Ocupanţii autovehiculelor au fost ucişi,ca şi două gărzi. Oficialii companiei de stat Saudi Aramco au spus că producţia şi exporturile nu au fost afectate.

“Acest incident ne forţează să ne concentrăm asupra situaţiei din ce în ce mai nesigure din această parte a lumii, a declarat pentru Bloomberg Michael Fitzpatrick, expert în managementul riscului, de la Fimat USA Inc. Astfel de locaţii sunt ţinte foarte tentante pentru orice opozant al regimului.”

În urma acestui incident, preţul petrolului care va fi livrat în aprilie a crescut cu 2,37$, adică aproape cu 4%, până la 62,91$, cel mai mare preţ din 7 februarie. A fost cea mai mare creştere de când uraganul Rita s-a apropiat de coasta Texasului şi Louisianei, pe 19 septembrie. În ultima săptămână din februarie, preţurile au crescut cu 1,62$. Preţurile sunt acum cu 22% mai mari decât anul trecut.

Preţurile s-au triplat în ultimii patru ani pe măsură ce creşterea cererii a coincis cu ameninţări din ce în ce mai mari asupra resurselor petroliere din Nigeria, Iran, Irak sau alţi exportatori. Nigeria a redus exporturile cu 20% din cauza atacurilor rebelilor. Luna trecută preţurile s-au inflamat din nou în urma discuţiilor aprinse legate de cercetarea nucleară iraniană şi posibila blocare a exporturilor de petrol ale acestei ţări. De asemenea, exporturile irakiene sunt cu 38% mai mici decât în urmă cu doi ani.

Securitatea saudită

Nu există nici un dubiu că autorităţile saudite iau aceste incidente foarte în serios şi faptul că ambele atacuri au fost blocate este dătător de speranţe. Pe de altă parte, nu este însă o dovadă că nu se va întâmpla din nou.

Preţurile au crescut în 1 iunie 2004 după ce un grup terorist a atacat o rezidenţă a unor muncitori petrolieri din Khobar, incident în care au fost ucise 22 de persoane. În mai 2004, preţurile au urcat din nou când cinci lucrători de la ABB Ltd. au fost ucişi la o rafinărie din Yanbu. Exporturile nu au fost afectate.

Toate aceste incidente poartă semnele unei operaţiuni din interior, aspect care ridică serioase întrebări asupra securităţii din Arabia Saudită. Această ţară produce aproximativ 9,5 milioane de barili pe zi şi deţine mai bine de jumătate din capacitatea de producţie suplimentară a OPEC. Din această cauză, Arabia Saudită este un furnizor de backup atunci când anumite ţări, ca de pildă Venezuela, au probleme. Dacă însă această resursă este afectată, atunci nu prea mai există variante de înlocuire.

Regatul saudit a reuşit până acum să compenseze scăderile din producţia nigeriană sau cea irakiană. A făcut acest lucru şi în trecut, când, în 1979, revoluţia islamică a îngheţat exporturile iraniene.

Piaţa era deja încordată în urma incidentelor recente din Nigeria, lansate de un grup insurgent.

Ameninţarea nigeriană

Preţurile crescuseră înainte după ce rebelii nigerieni ameninţaseră cu escaladarea atacurilor. Mişcarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului (MEND) îşi va relua ofensiva “fără avertismente prealabile”, a declarat Jomo Gbomo, purtătorul de cuvânt al grupului. MEND intenţionează să închidă 30% din capacităţile de producţie din Nigeria luna aceasta.

Filiala din Nigeria a Royal Dutch Shell Plc. şi-a redus cu 455.000 de barili pe zi producţia în urma atacurilor rebelilor la terminalele de la Forcados. Rebelii au răpit şi nouă lucrători de la un terminal alăturat, aparţinând Willbros Group Inc.

Aceste evoluţii sunt profund îngrijorătoare, deoarece rebelii au devenit mai îndrăzneţi şi mai bine organizaţi decât în trecut. Ei sunt mai bine înarmaţi şi organizaţi decât forţele armate nigeriene.

Val de violenţe şi în Irak

Incidentele din Irak par a fi acum pe o pantă ascendentă. Autorităţile au impus restricţii de circulaţie în încercarea de a stăvili acest val de violenţe dintre sunniţi şi şiiţi, declanşat de un atac cu bombă la o moschee şiită. Atentatul poate declanşa un adevărat război civil.

Irakul, al treilea mare furnizor de petrol din lume, a extras în luna februarie 1,53 milioane de barili pe zi, cea mai mică producţie din august 2003. Această ţară extrăgea 2,48 milioane de barili pe zi în februarie 2003, înainte de invazia americană. Producţia ţării a fost însă puternic afectată de sabotajele la conductele de petrol, dar şi la adresa rafinăriilor.

Situaţia din Iran

Oficialităţile din Iran şi Rusia s-au întâlnit recent pentru a discuta propunerea ruşilor de a îmbogăţi pentru iranieni uraniul, pentru a atenua acuzaţiile de dezvoltare a armelor nucleare la adresa republicii islamice făcute de comunitatea internaţională. Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică urmează să se întâlnească la Viena pe 6 martie pentru a decide dacă să propună sau nu în Consiliul de Securitate al ONU sancţiuni la adresa Iranului. Acesta este cel de-al treilea mare producător mondial de petrol.

Venezuela

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a interzis companiilor aeriene Continental Airlines şi Delta Airlines să mai zboare în Venezuela până când companiile aeriene venezuelene nu sunt lăsate să se extindă în SUA. De când Hugo Chavez a preluat puterea, în 1998, relaţiile acestei ţări cu SUA s-au deteriorat puternic.

Chavez se plânge că Statele Unite doresc să-l asasineze, în vreme ce oficialii americani spun că el reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea zonei. Venezuela este cel de-al cincilea mare producător de petrol şi anul trecut a fost al patrulea exportator de petrol în SUA.

SUA

Însă nu trebuie uitat că cea mai mare creştere a preţului petrolului a fost cauzată de un eveniment nefericit petrecut pe teritoriul Statelor Unite. Recordul a fost atins pe 30 august 2005, a doua zi după ce uraganul Katrina răvăşise coasta Statelor Unite, afectând platformele petroliere din Golful Mexic şi rafinăriile de pe coastă.

Publicat în : Economie  de la numărul 35
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress