Călin Popescu Tăriceanu, membru fondator al Partidului Naţional Liberal, se află în fruntea Executivului din ianuarie 2005. Sub conducerea sa, actuala guvernare a fost considerată de liderii europeni ca fiind cea mai performantă din România postdecembristă. În mandatul premierului Călin Popescu Tăriceanu, ţara noastră cunoaşte o creştere constantă a economiei, culminând anul acesta cu un salt de peste 9 %, într-o Europă aflată în recesiune. O concluzie se poate desprinde cu uşurinţă: premierul Călin Popescu Tăriceanu împreună cu Cabinetul său au ştiut să facă performanţă la guvernare.
Care este din punctul dumneavoastră de vedere explicaţia rezistenţei până la capăt în funcţia de premier în ciuda crizelor politice repetate şi a presiunilor foarte mari asupra Guvernului?
Când mă uit în urmă la ultimii 4 ani, să ştiţi că mă gândesc la integrarea europeană a României, la creşterea economică fără precedent, la rezultatele introducerii cotei unice şi la alte măsuri liberale, la dublarea salariilor şi a pensiilor. Mă gândesc la oamenii pe care i-am întâlnit la Bucureşti, Piteşti, Titu, Craiova, Bacău, Iaşi, Cluj, Sibiu, Constanţa şi în alte oraşe, care mi-au spus că sunt mândri că sunt români.
Acestea sunt realităţi şi performanţe indubitabile care duc în derizoriu orice atacuri sau presiuni politice. În plan personal, prietenia şi căldura, pe care le-am întâlnit când am vorbit cu românii, contează mult mai mult decât încordarea unor momente politice conflictuale.
Dacă, peste 10-20 de ani, ne vom uita în urmă la perioada din 2004-2008, puţini îşi vor mai aminti de certuri politice, dar îşi vor aminti de aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2008 şi de faptul că România a fost, în 2008, statul cu cea mai mare creştere economică din Europa.
Cum vedeţi poziţionarea partidelor politice înaintea campaniei electorale? Care credeţi că vor fi principalele teme de campanie?
În istoria oricărui stat există momente în care cetăţenii trebuie să ia o decizie fundamentală pentru viitor. În astfel de momente, nu există mai multe teme de campanie, ci una singură. Astăzi, în 2008, trăim un astfel de moment.
Românii trebuie să facă o alegere fundamentală pentru viitorul lor, între Stânga şi Dreapta. Între PSD şi PNL. Nici o altă campanie electorală, din 1990 până astăzi, nu a avut o miză mai mare. La 30 noiembrie, românii trebuie să aleagă între principiile de stânga şi principiile de dreapta.
Vom merge pe drumul creşterii economice, sau vom sacrifica creşterea economică pentru a aplica măsuri de stânga.
Esenţa democraţiei este competiţia de programe. Mi-ar plăcea dacă PSD ar veni cu propunerile specifice unei stângi moderne. Din păcate, PSD a venit cu propuneri nerealiste, pentru a nu spune poveşti de adormit copiii. Mai mult decât atât, PSD a arătat că este dispus să sacrifice creşterea economică în favoarea unor măsuri de creşteri salariale fără acoperire economică. Românii trebuie să ştie că, dacă România va vira spre stânga, vom împărtăşi soarta unor state ca Ungaria, unde creşterea economică a dreptei a fost urmată de „dărnicia” prost înţeleasă a stângii. Rezultatul? Instabilitate, şomaj, criză economică.
România are nevoie de stabilitate, de investiţii, de reducerea rolului statului în economie, de reducerea taxelor şi birocraţiei, adică esenţa programului propus de Partidul Naţional Liberal.
Care sunt atuurile PNL în campania electorală care urmează?
Atuul principal este programul de centru-dreapta pe care PNL îl are pentru următorii 4 ani, astfel încât România să ajungă a şaptea putere economică a Europei. Ştiu că vă aşteptaţi să spun că principalul atu ar fi realizările din ultimii 4 ani, dar o să vă spun ceva care poate o să vă surprindă: nu sunt încă mulţumit. România poate mai mult, iar românii pot avea o viaţă şi mai bună.
Mai avem de muncă până când beneficiile creşterii economice vor fi resimţite de toţi românii. Ştiu însă că se poate, dacă vom continua politicile liberale care au asigurat creştere economică.
Nu va fi uşor. Să nu vă imaginaţi că state precum Ungaria, Polonia, Cehia nu vor lupta să atragă investitori. Trăim într-o economie de piaţă, unde cel mai bun şi cel mai performant câştigă. Noi, liberalii, ştim asta şi de aceea propunem românilor un program de centru-dreapta, care încurajează libera iniţiativă şi în care investiţiile în infrastructură, educaţie, sănătate şi agricultură sunt prioritare.
În ultimii 4 ani, am reuşit să creştem economia pentru că ne-am asigurat că orice mărire de pensii şi salarii are acoperire economică. Dacă vom abdica de la acest drum, în câteva luni, România se va întoarce la instabilitatea specifică guvernelor de stânga.
Care va fi elementul principal sau condiţia minimală pe care o va impune PNL în negocierile pentru formarea unui nou Guvern?
Avem ca obiectiv câştigarea alegerilor, astfel încât să punem în practică toate punctele din programul de centru-dreapta al PNL. Aceasta înseamnă că nu vom discuta nici o alianţă politică înainte de 30 noiembrie. Pe de altă parte, orice partid care vrea să ni se alăture pentru a duce la îndeplinire acest program este binevenit. Mesajul meu şi al colegilor liberali este că România trebuie să meargă înainte cu un program de dreapta, prin care vom continua creşterea economică şi vom oferi o viaţă mai bună românilor.
De ce anume vă temeţi pentru PNL în următoarele două luni?
Nu poate fi vorba despre teamă. Vă pot spune care este dorinţa mea pentru următoarele două luni. Îmi doresc ca românii să se implice într-o dezbatere privind proiectele propuse de partide. Ştiu că unii politicieni vor apela la tactica lor bine exersată, a atacurilor la persoană, dar mai ştiu că românii au înţelepciunea de a nu se lăsa influenţaţi de acest joc. Îmi doresc ca toţi românii să analizeze cu atenţie propunerile stângii şi propunerile dreptei şi să facă o alegere pentru viitorul României.
Interviu realizat de Virginia MIRCEA