Home » Politică externă » Probleme în zona euro

Probleme în zona euro

Theo Weigel, unul din artizanii zonei euro, considera ca alianta dintre Germania- si Franta încheiata pentru a încalca principiile convenite la Maastricht este un sacrilegiu. Cele doua tari au depasit pentru a doua oara consecutiv pragul de 3 la suta al deficitului bugetar convenit cu partenerii lor europeni. Portugalia a fost sanctionata când a încalcat deficitul stabilit.

Initiativa comuna a presedintelui francez, Jacques Chirac, si a cancelarului german, Gerhard Schroeder, de a nu se supune prevederilor Pactului de Stabilitate, nesocotind politica economica europeana, va avea consecinte grave asupra euro, a avertizat Theo Waigel – unul din fondatorii monedei unice. El a denuntat “alianta dezastruoasa” dintre Paris si Berlin împotriva Pactului de Stabilitate pe care se bazeaza moneda unica. Atât Franta cât si Germania- au depasit limita maxima a deficitului , 3 la suta din PIB, stabilit de Pact.Fostul ministru de finante al lui Helmut Kohl, a considerat drept un “sacrilegiu” alianta dintre Germania si Franta încheiata pentru a încalca principiile convenite la Maastricht – cele doua tari nesocotind pentru a doua oara consecutiv pragul de 3 la suta convenit de partenerii lor europeni. Desi guvernele lor si-au reafirmat intentia de a respecta prevederile Pactului, insista totodata asupra faptului ca actuala conjunctura impune drept prioritate cresterea economica, având în vedere ca politicile de relansare implica cheltuieli majore pentru state. Theo Waigel, considerat unul din “parintii” euro si unul dintrecei care au pus bazele Pactului de Stabilitate si de crestere, a adresat un avertisment dur tarilor care “ignora Pactul”, dar si autoritatilor europene care consimt tacit la aceasta atitudine. El a denuntat totodata abaterile grave la ora sanctionarii acestor excese de deficit în cadrul Uniunii Europene: “tarile mici ale Uniunii sunt profund iritate”. “În urma cu doi ani, când deficitul Portugaliei a atins 4,1 la suta din PIB, Bruxelles-ul nu a sovait nici o clipa sa actioneze în mod autoritar, astfel încât Lisabona nu a avut alta optiune decât sa revina rapid la limitele stabilite de Tratat”, a spus el, criticând, pe de alta parte, “tendinta Consiliului European de a se plia la presiunile guvernului german”.

Schroder-Chirac, împotriva tuturor

Presedintele francez si cancelarul german s-au întâlnit la Paris au trecut în revista cele zece proiecte comune, care, în opinia lor, ar trebui sa duca la relansarea economiei europene, în conditiile în care majoritatea membrilor UE se lauda cu o crestere economica mai mare si deficite mai mici decât duetul franco-german. În timp ce o majoritate semnificativa de tari considera ca Europa va creste mai mult si mai bine îndeplinind prevederile Pactului de Stabilitate, Chirac si Schroeder si-au reafirmat încrederea în proiectul, deocamdata îndepartat, privind relansarea bugetara prin posibile proiecte publice. În ceea ce priveste deficitul public “excesiv” al Frantei si Germaniei, Chirac a asigurat în numele sau si al lui Schroeder ca, “bineînteles suntem deplin de acord sa-l reducem”, dar “riscam sa afectam în oarecare masura recuperarea economica care înca nu este afirmata si pe care trebuie sa o stimulam”. Cei doi au subliniat încercând sa-si explice atitudinea ca “Pactul de Stabilitate si de crestere trebuie interpretat în mod flexibil”.

Problemele Frantei si Germaniei

“Ar fi timpul ca guvernul francez sa înceteze a se mai linisti prea usor în privinta viitoarei cresteri economice si sa devina constient de gravitatea situatiei economice a tarii, care a devenit alarmanta”, noteaza cotidianul ” Le Monde”.

Guvernul de la Paris a anuntat ca deficitul bugetar din 2004 va depasi pentru al treilea an la rând nivelul de trei procente din Produsul Intern Brut (PIB) impus prin Pactul pentru Stabilitate si Dezvoltare.Potrivit estimarilor, acest indicator va ajunge la 3,6% din PIB-ul Frantei, anul viitor, urmând sa scada sub trei procente în 2005. Franta ar putea fi sanctionata de Uniunea Europeana cu o suma de circa trei miliarde de euro, conform estimarilor presei franceze .

Deocamdata însa nu exista un punct de vedere comun al tarilor europene. Germania- si-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru guvernul francez, întrucât a încalcat, la rândul sau, regulamentul bugetar. Rezultatele nesatisfacatoare ale celor doua tari se vor reflecta în mod negativ asupra întregii zone euro, întrucât Franta si Germania acopera peste 50% din valoarea PIB-ului din regiune.

Franta, crestere putin peste zero

Institutului National francez de Statistica si Studii Economice confirma faptul ca Franta a înregistrat, anul acesta, o crestere foarte apropiata de zero, de circa plus0,2 %. Acest rezultat slab constituie deja o surpriza neplacuta în valoare absoluta. În urma cu câteva luni, se mai credea ca tara- poate conta pe o crestere mai apropiata de 0,8 % decât de zero. Franta sufera, acum, mai mult decât vecinii sai. Pozitia ei s-a deteriorat puternic: în anul 2003, Franta a trecut din nou sub media cresterii economice din zona euro. Potrivit institutului de statistica francez : “a trecut timpul când Franta avea un avans în cadrul zonei euro. În cel mai bun caz, acum ne aflam în rând cu celelalte state, si poate chiar putin în urma lor”. În 2004, Franta spera sa poata beneficia de relansarea americana, ce pare puternica. Conform pronosticurilor, performanta relativa a tarii va ramâne însa jalnica, noteaza în acest sens “Le Monde”. Pentru prima data dupa 1995, s-ar putea chiar ca economia franceza sa înregistreze o crestere mai lenta decât cea a Germaniei, îngreunata de reunificare si de costurile salariale, si descrisa, în ultimii ani, ca “ghiuleaua” legata de picioarele Europei. De acum înainte, “ghiuleaua” este Franta, conchide prestigiosul ziar francez. Iar daca dolarul ar urma sa continue sa scada în raport cu euro, Franta ar urma sa strânga oalele proaste. Explicatiile sunt multe. Una ar fi ceea ce se numeste “proasta sa specializare”, adica prea marea dependenta de turism.

O imagine sugestiva a fost prezentata de cotidianul “Le Parisien”. Şapte reporteri de la cotidienele “Le Parisien” si “Aujourd’hui en France” s-au deplasat pentru a “lua pulsul” opiniei publice franceze. Dorind sa redea în mod sugestiv starea de deprimare a francezilor, “Le Parisien” alatura comentariului o caricatura înfatisându-l pe patronul unei farmacii, care îi spune unui prieten cu care sta de vorba în usa magazinului sau: “Desigur, obtin un câstig fabulos vânzând preparate antidepresive, însa, în cele din urma, aceasta monotonie ajunge sa ma deprime”.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 9

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress