Home » Idei contemporane » Proiectul “Turneul Prieteniei” în SUA al Principelui Radu

Proiectul “Turneul Prieteniei” în SUA al Principelui Radu

La sfârşitul lunii februarie, Alteţa Sa Principele Radu a fost prezent la Chicago, inaugurând, o dată cu vizita în acest important stat american, proiectul numit “Turneul Prieteniei” (The Friendship Tour) care încearcă să promoveze interesele majore ale ţării noastre în cât mai multe state americane. Proiectul reprezentantului special al guvernului pentru dezvoltarea durabilă este o continuare peste ani a turneului întreprins de Regina Maria în Statele Unite ale Americii.

În zilele de 15, 16 şi 17 noiembrie 1926, Regina Maria vizita Chicago. Hotelul “The Drake” păstrează cu mândrie în arhivă mărturii scrise şi fotografii. Regina Maria îşi încheia discursul acum aproape optzeci de ani spunând: “Nu am venit aici pentru afaceri, nu am venit în scopuri politice. Am venit pentru a purta înapoi prietenia voastră către ţara mea şi pentru a ajuta America să înţeleagă faptul că România îşi are locul ei drept sub soare.”

Turneul Prieteniei a debutat cu întâlnirea Alteţei Sale cu şeful statului Illinois, guvernatorul Rod Blagojevich. “Fiind o persoană pragmatică şi reticentă în a primi vizite ce nu ţin strict de administraţia statului”, estimarea pe care membrii delegaţiei Principelui Radu o făceau era că întâlnirea nu va dura mai mult de 20-30 de minute. “A durat însă mai bine de o oră şi a adus în discuţie probleme pe care comunitatea românească din Illinois le doreşte înfăptuite de mai mulţi ani încoace”, au precizat consilierii Principelui Radu.

La Chicago, Principele Radu s-a mai întâlnit cu reprezentanţi de frunte ai comunităţii româneşti, a susţinut două conferinţe despre România la “Kellogg School of Management” şi “Loyola Law School”, s-a întâlnit cu preşedintele Chicago World Trade Center, Robert Langlois, şi cu reprezentanţi ai unor companii americane interesate în oportunităţi de investiţii în Europa de Sud-Est. Principele s-a întâlnit, de asemenea, cu cei mai importanţi membri ai comitetului director al organizaţiei American Jewish Committee, a vizitat sinagoga KAM Isaiah Israel, Academia Militară din Chicago – Bronzeville şi a depus o jerbă de flori la mormântul lui Mircea Eliade.

Turneul a continuat la începutul lunii martie în statele Indiana şi Massachusetts, concentrat pe mediul universitar – Notre Dame şi Worcester Polytechnic Institute fiind cele două instituţii de învăţământ superior care l-au găzduit pe reprezentantul special al Guvernului României.

Prima parte a vizitei Principelui Radu în SUA s-a încheiat cu prezenţa Alteţei Sale la “Chicago Military Academy – Bronzeville” şi urma să se concentreze în cea de-a doua parte în special pe mediul universitar. După Chicago, Principele Radu a fost oaspetele Universităţii “Notre Dame” din statul Indiana, unde timp de două zile reprezentantul României a avut întâlniri cu conducerea şcolii, profesori şi studenţi şi a susţinut conferinţa “Opportunities and challenges in the relations between the United States and Europe”.Ultima întâlnire a Alteţei Sale în Indiana a fost cu doamna Jackie Walorski, state congresswoman republican, reprezentând comitatul South Bend, după care Principele Radua plecat către Worcester Massachusetts.

Semnarea a două memorandumuri de colaborare între Worcester Polytechnic Institute, pe de o parte, şi Universitatea Bucureşti şi Politehnica Bucureşti, de partea română, a reprezentat un start concret şi binevenit pentru prezenţa Principelui Radu la WPI. Alteţa Sa a continuat cu susţinerea conferinţei “Romania’s Transatlantic Perspectives”, în faţa a peste două sute de profesori şi studenţi, şi şi-a încheiat vizita întâlnindu-se cu românii de la WPI, Harvard sau MIT, preşedintele WPI, Dennis D. Berkey, cu decanul departamentului Global Studies, Paul Davis, şi cu alţi oficiali ai oraşului Worcester.

Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 35
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress