Campania de demitere a presedintelui Basescu a readus in centrul atentiei eforturile, pana la un punct disperate, principalului partid de opozitie PSD de a reveni in prim-planul scenei politice de la Bucuresti.
Adrian Nastase a lasat un partid cifrat la peste 35% in momentul alegerilor; schimbarea puterii a determinat o cadere in gol, o lovitura aproape fatala pentru PSD. Luptele intre diferitele grupuri de interese din cadrul partidului au subrezit increderea populatiei in aceasta formatiune politica. Acuzatiile grave de coruptie atribuite unui numar important de lideri au creat imaginea unui partid elitist, un partid lipsit de substanta pierdut intre mesaje populiste si tehnocrate, dar mai ales cu o ideologie lipsita de claritate.
Greseli strategice?
Dupa campania nereusita de demitere a lui Traian Basescu, PSD se afla intr-un con de umbra creat de propriile greseli. Dupa debarcarea lui Adrian Nastase am asistat la o campanie de “improspatare” a echipei de conducere. Strategia consta in aducerea in prim-plan a celor din rangul doi, pentru a demonstra capacitatea de revenire a PSD cu forte noi. Aducerea unui numar relativ mare de oameni “noi” in prim-plan intr-un timp foarte scurt, poate crea confuzie in randul electoratului. Alaturi de echipa relativ noua a lui Mircea Geoana s-au strecurat si personaje compromise politic, care nu au facut altceva decat sa subrezeasca si mai mult firavele incercari de relansare a partidului.
Programele initiate de echipa lui Geoana s-au pierdut in timp, sa ne amintim doar de “Revolutia binelui” sau “Generatia 2008”; toate aceste scheme au fost abandonate la fel de repede cum au fost initiate. Aceasta atitudine poate avea la baza doua cauze majore: fie aceste programe nu au fost elaborate pe termen lung fiind lipsite de esente; fie la nivelul aparatului de partid a PSD se poate inregistra o criza majora si anume incapacitatea de a sustine un program de modernizare.
Lider sau programe?
Unul dintre cei mai importanti cercetatori ai stiintei politice, Giovanni Sartori,arata ca electoratul poate avea doua mari tendinte cand vine vorba de vot- o tendinta de vot bazata pe chestiuneaproblemelor societatii si raspunsul venit dinspre politician cu privire la acele probleme sau un vot bazat pe identificarea cu un partid. PSD incearca, in prezent, prin orientarea sa spre centru-stanga sa propuna solutii ca si alternative la incapacitatea puterii de a rezolva problemele sociale. Acceptand modelul lui Sartori, PSD incearca sa se apropie de cei interesati de programe si de solutii la diferitele probleme ale societatii.incercand astfel sa compenseze lipsa unui lider carismatic capabil sa atraga electoratul. Aceasta schema a PSD poate avea decat unsuccess limitat, determinat de doua posibile cauze: societatea romaneasca la aproape doua decenii de la revolutie este inca in cautarea unui personaj politic puternic cu o mana aproape de fier( popularitatea lui Basescu si pana la un punct a lui Becalli), iar pe de alta parte PSD foloseste doar critici ale programelor puterii fara a veni cu alternative lasand un gol strategic considerabil.
PSD aparenta fara esente
Decizia PSD de a sustine guvernul Tariceanu poate avea efecte nocive pe termen lung gandindu-ne la viitoarea campanie electorala. PSD se va afla in incapacitatea de a ataca guvernul pe care l-a sustinut; iar in acelasi timp partidul va fi vulnerabil la atacurile furibunde ale PD- partid ce nu se afla la putere.
PSD se confrunta cu problema haosului la trei nivele majore: a) la nivelul solidaritatii interne- tendintele de fragmentare si de lupta intre grupuri se mentin putand afecta insasi capacitatea decizionala a formatiunii; b) la nivel strategic- lipsa unor strategii clare pe termen mediu si lung si inlocuirea acestora cu programe firave si temporare poate avea consecinte asupra capacitatii de reactie a partidului la problemele societatii c) la nivel doctrinar- se poate observa o combinatie, in stil balcanic, intre ideile promovate de Internationala Socialista si populismul autohton.
PSD va trebui sa decida asupra propriei identitati si asupra felului in care aceasta identitate va fi promovata la nivelul societatii. O noua greseala la acest nivel poate fi fatala atat lui Mircea Geoana cat mai ales intregului partid, Un ultim element extrem de important pe viitor va fi felul in care PSD isi va gestiona potentialul de coalitie, mai ales in dificilele calcule ale viitoarelor alegeri.
Publicat în : Politica interna de la numărul 49
But before selecting your affordable-papers.net essay writing service make sure to check their credentials.