Toamna aduce importante mişcări de trupe pe scena politicii. Epicentrul este localizat în Transilvania, unde noua echipă instalată la conducerea PSD încearcă să pornească o ofensivă de proporţii. Este însă posibil ca actuala bătălie dintre Putere şi Opoziţie să se transforme într-un război de uzură, din care actualele partide parlamentare să iasă şubrezite, întocmai cum ţările europene care au luat parte la primul război mondial au fost sleite de războiul de tranşee din Franţa.
Preşedintele social-democraţilor, Mircea Geoană, împreună cu foştii miniştri Ioan Rus, Ecaterina Andronescu, Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş au participat la Cluj la o dezbatere intitulată “Dialoguri social-democrate”, care a avut loc la jumătatea lunii august. Discuţiile de la Cluj, care avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor, s-au axat pe tema educaţiei şi cercetării.
Alegerea nu este întâmplătoare, ci face parte dintr-o strategie a PSD. În primul rând, Transilvania este bazinul electoral tradiţional al partidelor de dreapta. Liderii PSD încearcă să şubrezească simpatia de care se bucură actuala guvernare şi să înfrângă Alianţa PNL-PD cu propriile ei arme, după ce arsenalul tradiţional al Partidului Social-Democrat, axat pe protecţie socială, a dat greş în toamna anului trecut. Apoi, PSD foloseşte cuvântul “dialog” pentru a încerca să atenueze imaginea de partid unde jocurile se fac în culise. Stenogramele conducerii PSD publicate în presă anul trecut au arătat că această imagine corespundea realităţii. Un alt amănunt este faptul că discuţiile au avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor şi s-au adresat publicului universitar în condiţiile în care la Cluj Alianţa PNL-PD a câştigat alegerile locale şi generale beneficiind de sprijinul masiv al studenţilor, care reprezintă aproape un sfert din populaţia oraşului şi o treime din totalul alegătorilor. Mai mult, PSD a decis să deschidă dezbaterea pe tema educaţiei şi pe cea a cercetării tocmai la Cluj, în condiţiile în care ministrul PD al Educaţiei şi Cercetării este profesorul clujean Mircea Miclea, de la Facultatea de Psihologie a Universităţii Babeş-Bolyai. În cadrul universităţii clujene, există o serie de rivalităţi între Mircea Miclea şi fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marga, iar PSD ar putea specula aceste neînţelegeri. Fostul negociator-şef cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, are o bună imagine în mediul academic clujean. El este în prezent directorul Institutului de Relaţii Internaţionale din cadrul universităţii clujene. În sfârşit, ofensiva PSD a început de la Cluj pentru că noul lider, Mircea Geoană, a fost propulsat la conducerea partidului tocmai de liderul grupului de la Cluj din PSD, fostul vicepremier Ioan Rus.
Regionalizarea din PSD, deocamdată doar la nivelul discursului
În aparenţă, echipa cu care PSD vrea să cucerească Transilvania este cea a reformatorilor. La o privire mai atentă însă, Mircea Geoană şi Ioan Rus par reformatori doar în comparaţie cu Ion Iliescu ori Octav Cozmâncă. Potrivit relatărilor “Academiei Caţavencu”, tatăl lui Mircea Geoană a fost un influent general de Securitate. Ioan Rus a fost preşedintele Asociaţiei Studenţilor Comunişti din Cluj. Mai mult, deşi echipa lui Mircea Geoană a câştigat alegerile interne din PSD promiţând schimbarea partidului, prea puţine lucruri s-au schimbat în principalul partid de opoziţie. În PSD continuă să existe aceleaşi grupuri de interese ca în perioada în care acest partid se afla la guvernare. Nici unul dintre liderii marcanţi ai PSD nu a fost exclus din partid din pricina acuzaţiilor de corupţie care au fost formulate de presă ori de adversarii politici. Rodica Stănoiu, Hildegard Puwak, Marian Oprişan ori Mircea Beuran continuă să fie purtători de imagine pentru PSD. De asemenea, proiectul de regionalizare a partidului, care l-a propulsat în prim-plan pe Ioan Rus, pare să fie îngropat într-un sertar. De la Congresul PSD, niciodată nu s-au mai reunit liderii Grupului de la Cluj, care să formeze acele organe la nivel regional pe care pesediştii ardeleni le cereau cu îndârjire la începutul anului. Aşa că toată această mişcare pare acum o stratagemă pusă la cale înainte de congres pentru a asigura menţinerea lui Ioan Rus pe un post de vicepreşedinte al partidului, indiferent de rezultatul alegerilor. Singurul câştig palpabil a fost votul secret care împreună cu negocierile dintre diferitele grupări din PSD au asigurat alegerea lui Mircea Geoană în locul fostului preşedinte al României, Ion Iliescu.
Năstase, chemat să respecte ierarhia de partid
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că la Cluj partidul său vrea să pregătească o serie de soluţii pentru guvernare, dar nu în laboratoarele partidului, ci în cadrul unor dezbateri publice cu alegătorii. Aceste dezbateri ar aduce şi un plus de imagine pentru PSD. Mircea Geoană afirmă că vrea să folosească o reţetă utilizată anterior cu succes şi de alţi lideri social-democraţi europeni, cum ar fi premierul britanic Tony Blair. Întrunirea de la Cluj a fost şi un prilej pentru a clarifica raporturile de putere din interiorul PSD, după contrele verbale dintre Geoană şi preşedintele executiv al partidului, Adrian Năstase. Liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus, a declarat că legitimitatea noului preşedinte al PSD nu poate fi pusă la îndoială şi că statutul partidului cuprinde clar descrierea fiecărei funcţii. Cu alte cuvinte, i-a sugerat lui Adrian Năstase să respecte ierarhia de partid.
Fostul ministru al Informaţiilor Publice, Vasile Dâncu, a developat şi o parte din strategia de comunicare a PSD. El a recomandat conducerii partidului să dea dovadă de austeritate comunicaţională şi a adăugat că în acest moment ieşirile publice ale liderilor PSD le-ar putea eroda imaginea. Şi asta în contextul în care preşedintele executiv al partidului, Adrian Năstase, dă dovadă de apetitul obişnuit pentru ieşiri mediatice. Mai mult, Dâncu a apreciat că în acest moment există un adevărat Babilon comunicaţional, în care toată lumea se înghesuie să dea declaraţii presei. Se pare că până acum strategia lui Dâncu a dat roade. Liderul PSD, Mircea Geoană, l-a depăşit în topul încrederii pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, dar se află în urma preşedintelui Traian Băsescu. Şi asta în condiţiile în care până acum principalul merit al lui Mircea Geoană a fost faptul că a ştiut când să tacă.
PSD acuză dictatura portocalie
La Cluj însă, în ciuda austerităţii comunicaţionale teoretizată de Vasile Dâncu, liderii principalului partid de opoziţie au pornit un atac la baionetă împotriva actualei Puteri, o adevărată dictatură portocalie, şi a declarat că se va plânge Comisiei Europene, Parlamentului European şi Congresului Puterilor Locale şi Regionale de pe lângă Consiliul Europei în legătură cu încercările Puterii de a-i înlocui pe conducătorii Camerelor parlamentare, dar şi pe şefii consiliilor judeţene dominate până acum de PSD. Ioan Rus a adăugat că peste tot în lumea democratică se poartă negocieri, doar actuala Putere din România are tendinţa de a obţine puterea absolută. Interesant este faptul că aceste remarce vin din partea reprezentanţilor unui partid care până anul trecut a racolat masiv reprezentanţii Opoziţiei de atunci şi care a fost înfrânt în alegeri tocmai pentru că electoratul era îngrijorat de perspectiva transformării PSD într-un veritabil partid-stat. Potrivit monitorizărilor făcute de societatea civilă, în perioada 2000-2004, când PSD se afla la guvernare, acest partid a racolat jumătate din primarii Opoziţiei de atunci. De altfel, reprezentanţii Congresului Puterilor Locale şi Regionale au criticat dur modul în care PSD se folosea de banii publici pentru a exercita presiuni asupra aleşilor locali ai fostei Opoziţii. Cu toate acestea, acum Mircea Geoană reclamă abuzurile actualei Puteri şi declară că de fapt ar putea fi pus sub semnul întrebării criteriul politic de aderare la Uniunea Europeană.
Mai departe, el a insistat pe faptul că PSD nu este pregătit să preia guvernarea în acest moment. PSD este în opoziţie, are timp să experimenteze şi vrea să se schimbe, aceasta este esenţa mesajului transmis de Mircea Geoană la Cluj. El a afirmat că actuala Putere trebuie să guverneze, dar a adăugat că, dacă integrarea europeană va fi ratată, contextul politic se va schimba, la fel atitudinea PSD faţă de unele teme, cum ar fi cea a alegerilor anticipate.
Publicat în : Politica interna de la numărul 29