Home » Politică externă » Răspunsul domnului Jose Manel Barroso la scrisoarea preşedintelui Emil Constantinescu

Răspunsul domnului Jose Manel Barroso la scrisoarea preşedintelui Emil Constantinescu

Stimate Domnule Preşedinte Constantinescu,

Vă mulţumim pentru scrisoarea dumneavoastră pe care am primit-o în data de 27 iulie 2012, în care prezentaţi opinia dumneavoastră cu privire la reacţia Comisiei Europene la evoluţia situaţiei politice şi instituţionale din această vară în România. Permiteţi-mi să clarific faptul că acţiunile Comisiei ca răspuns la aceste evoluţii sunt motivate exclusiv de necesitatea de a se asigura că statul de drept şi independenţa sistemului judiciar sunt pe deplin respectate.

În mod evident, respectarea normelor constituţionale este de o importanţă fundamentală în acest context. Comisia are responsabilitstea de a se asigura că aceste principii democratice fundamentale ale Uniunii Europene sunt respectate pe deplin în toate statele membre.

În raportul său, adoptat la 18 iulie în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, Comisia a luat toate măsurile necesare pentru a prezenta o analiză echilibrată şi imparţială a evoluţiilor care au loc în România. Recomandările Comisiei în atenţia României au fost clar direcţionate asupra obiectivului privind respectarea deplină a statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar. Înainte de sfarşitul anului, Comisia va publica un nou raport în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, în care va evalua dacă s-a răspuns preocupărilor sale şi dacă au fost restabilite controlul şi echilibrul democratic.

Îmi exprim speranţa că veţi găsi utile aceste clarificări privind acţiunile Comisiei ca răspuns la evoluţia situaţiei politice şi instituţionale din România.

Cu deosebită consideraţie,

Jose Manuel Barroso

© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress