Taxotere, medicamentul de rezervă în formele severe, metastazate ale cancerului de prostată, aparţine clasei de chimioterapice numite taxiode. Rolul său este de a inhiba diviziunea celulelor canceroase. Nivelul de acţiune este citoplasma celulară pe care practic o “îngheaţă” oprind ciclul celular şi ducând astfel la moartea celulelor bolnave.
Taxotere în Europa
Comisia de specialitate a Uniunii Europene a aprobat de curând utilizarea, în asociaţie cu Prednisonul, a medicamentului Taxotere (docetaxel) sub formă de concentrat injectabil în tratamentul cancerului de prostată metastazat, forma androgen-independentă.
Cu circa un an în urmă, instituţia similară americană, FDA (Food and Drug Administration), dădea şi ea undă verde în folosirea unui nou medicament pentru aceeaşi boală. Medicamentul, Plenaxis, are rolul de a scădea nivelul de testosteron, hormon care favorizează evoluţia cancerului acestui organ. Însă, dat fiind mecanismul de acţiune, medicamentul este inutilizabil în formele independente faţă de hormon. În plus, efectele sale secundare sunt numeroase, severe şi greu de controlat.
Decizia Comisiei Europene pentru Taxotere a fost luată pe baza rezulatelor încurajatoare obţinute în cadrul studiilor largi din ultima fază de testare clinică a medicamentului. Acestea au arătat că regimul medicamentos bazat pe docetaxel reduce riscul de deces cu aproape un sfert la pacienţii cu forme metastazate rezistente la hormoni ale cancerului de prostată. De asemenea, acest tratament determină o reducere a senzaţiei de durere cu circa 60% şi îmbunătăţeşte răspunsul la antigenul specific prostatic (măsură a capacităţii de apărare a organismului) cu aproape 50% faţă de mitoxantron, medicamentul corespunzător folosit până în prezent.
Cancerul de prostată
Cancerul de prostată ocupă locul trei ca incidenţă între toate tipurile de cancer (după cancerul de sân şi cel pulmonar) şi reprezintă a şasea cauză de deces la bărbaţi.
În Uniunea Europeană, numărul de cazuri noi diagnosticate anul trecut a fost de 138.000, iar numărul deceselor din această cauză – de 4.000.
Această boală se manifestă prin creşterea necontrolată a numărului de celule ale prostatei. Ea se întâlneşte la vârste de peste 50 de ani şi are printre manifestări durerea şi blocarea urinării. Cauzele care duc la apariţia ei nu se cunosc. Se ştie însă că antecedentele familiale şi înaintarea în vârstă sunt factori de risc. La multe cazuri s-a demonstrat că testosteronul favorizează creşterea tumorii. Acesta este motivul pentru care terapia cancerului de prostată include manipularea hormonală, de exemplu blocarea receptorilor androgeni. Dar efectele acestui tratament sunt limitate la 2-3 ani. După acest interval tumora poate deveni rezistentă la terapia hormonală, situaţie în care singura soluţie rămâne chimioterapia.
Diagnosticat însă în forme incipiente, în funcţie de stadiu şi agresivitate, există şi alte opţiuni de tratamentPrimele metode sunt extirparea tumorii prin intervenţie chirurgicală şi radioterapia.
Taxotere în cancerul de prostată
Taxotere, medicamentul de rezervă în formele severe, metastazate ale cancerului de prostată, aparţine clasei de chimioterapice numite taxiode. Rolul său este de a inhiba diviziunea celulelor canceroase. Nivelul de acţiune este citoplasma celulară pe care practic o “îngheaţă” oprind ciclul celular şi ducând astfel la moartea celulelor bolnave.
Medicamentul nu este utilizat doar pentru acest tip de cancer. În vara anului trecut a fost aprobată folosirea sa şi în terapia cancerului de sân postoperator. Alături de doxorubicină şi ciclofosfamidă, el completează regimul oncologic TAC.
În timpul testărilor realizate pentru introducerea pe piaţă, medicamentul experimental a purtat denumirea TAX 327. Rezultatele obţinute îl recomandă ca fiind un medicament cu rol important în creşterea supravieţuirii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii la pacienţii-ţintă .
TAX 327 este bine tolerat. Efectele secundare se rezumă la alopecie (căderea părului), oboseală şi greaţă. A fost raportată destul de frecvent şi neutropenie (reducerea numărului celei mai numeroase fracţiuni a leucocitelor).
Medicamentul este produs şi comercializat de firma Sanofi – Aventis care se aşteaptă la un profit anual de peste un miliard de euro.