Candidatul la Presedintie din partea Aliantei PNL-PD intra în campania electorala având certitudinea ca va fi o lupta grea si fara manusi. Se bazeaza mult pe corectitudinea, seriozitatea si profesionalismul sau, dar si pe lehamitea românilor fata de interesele meschine ale pesedistilor, pe revolta lor vizavi de coruptia care a cuprins întreaga societate. Afirma sustinut ca nu va face nici un compromis si nu va guverna alaturi de PSD sau PRM.
Reducerea taxelor si impozitelor
Care este categoria de alegatori pe care va bazati la alegerile locale/alegerile generale? Pe ce clasa sociala va bazati mai mult, pe ce zone geografice, etc?
Alianta PNL-PD nu elaboreaza un program politic care sa abordeze doar problemele unei parti a populatiei. În acest moment, cu exceptia unor mici grupari privilegiate, aflate în jurul PSD, majoritatea cetatenilor sufera din cauza acestei guvernari sub care coruptia a înflorit, iar clientelismul politic a înlocuit competenta. De la întreprinzatorii privati pâna la pensionari si agricultori, cetatenii României se izbesc de efectele nefaste ale masurilor promovate de guvernarea PSD. Or, în aceste conditii, oferta noastra electorala se va adresa, în egala masura, tuturor cetatenilor României. Este foarte important ca sa le demonstram românilor ca se poate guverna si în interesul lor si ca exista, în 2004, o sansa uriasa de a beneficia de o administratie onesta si profesionista. Depinde însa numai de noi sa ne facem întelesi si sa convingem electoratul ca exista si în România politicieni corecti.
Care sunt principalele idei si puncte din programul politic care credeti ca vor atrage mai mult alegatorii?
Alianta PNL-PD are capacitatea de a identifica problemele grave cu care se confrunta cetatenii si de a elabora solutii concrete. Aceasta va fi marea diferenta între programul nostru politic si cel al PSD. Nu ne vom ascunde dupa obiective de ordin general, dupa cuvinte pompoase si alte asemenea practici atât de cunoscute actualului partid de guvernamânt. În ultimul an, comisiile de specialitate ale PNL au identificat principalele lucruri care trebuie facute pe sectoare de activitate. În acest moment, împreuna cu reprezentantii Partidului Democrat, lucram la realizarea programului de guvernare, iar imediat dupa alegerile locale, Alianta PNL-PD va face publice atât programele sectoriale, precum si programul de guvernare.
Vreau sa ma refer doar la câteva dintre prioritatile programului de guvernare al Aliantei PNL-PD:
– îmbunatatirea mediului de afaceri, prin reducerea poverii impozitelor si taxelor, care descurajeaza formarea de noi locuri de munca, concentrarea investitiilorpublice pe infrastructura si asigurarea stabilitatii cadrului legal;
– stimularea dezvoltarii unor sectoare economice în care România are un avantaj competitiv, cum sunt, de exemplu, tehnologia informatiilor, turismul, agro-industria, prelucrarea lemnului.
– stavilirea abuzurilor si a coruptiei, prin consolidarea statului de drept, astfel încât, cu adevarat, nimeni sa nu fie mai presus de lege, retragerea statului din administrarea activelor economice prin vânzarea lor, micsorarea puterii discretionare a functionarilor publici, prin simplificarea reglementarilor, precum si tratarea cu seriozitate a conflictului de interese si pedepsirea celor vinovati.
De asemenea, vom actiona pentru dezvoltarea clasei de mijloc, care este singura cale reala pentru realizarea coeziunii economice si sociale.
Cât la suta credeti ca va obtine PNL în alegerile locale?
Prioritatea Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD oreprezinta câstigarea alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale. Nu ne stabilim alt obiectiv si cu atât mai putin nu facem alte scenarii legate de procentele pe care le vom obtine. Alianta PNL-PD va câstiga alegerile, deoarece românii s-au saturat de minciuna, aroganta si coruptia oligarhiei PSD-iste, care a pus stapânire pe tara. PSD a transformat statul în partid, iar banii publici în bugetul clientelei politice a PSD. În ultimii trei ani, coruptia a patruns în toate fibrele societatii. Problemele cu care se confrunta astazi România sunt extrem de grave. Amintesc aici situatia dezastruoasa din sistemul de sanatate, haosul care a cuprins învatamântul românesc, dramatismul vietii pensionarilor care umbla din farmacie în farmacie pentru medicamente gratuite si compensate, presiunile la care sunt supusi oamenii de afaceri corecti, care nu platesc tribut la PSD.
“Nu vom guverna cu PSD sau PRM”
Daca veti obtine la alegerile generale sub 50%, pe ce partid va veti baza pentru a avea o guvernare “linistita”?
Nu luam în calcul alta varianta decât cea a câstigarii alegerilor. Oricum, este prematur sa vorbim despre asemenea scenarii. Daca vreti însa sa ma întrebati daca vom guverna cu PSD sau PRM, raspunsul este un categoric NU.
Credeti ca decizia de a candida la alegerile locale pe liste separate va afecta sansele de reusita ale Aliantei PNL-PD în alegerile generale? În ce masura?
Sunt convins sa sansele Aliantei PNL-PD de a câstiga alegerile generale nu vor fi afectate de decizia de a candida pe liste separate. Am optat pentru aceasta varianta de comun acord cu Partidul Democrat, pentru ca fiecare partid sa poata sa îsi testeze fortele. Protocolul Aliantei prevede ca ponderea partidelor pe liste la alegerile parlamentare sa fie stabilita în functie de rezultatele la locale si de cele aleunor sondaje de opinie. Cred ca este varianta cea mai corecta. Competitia dintre candidatii PNL si PD se va purta sub semnul respectului, iar în turul doi va exista o sustinere reciproca. Avem un adversar comun si acesta este PSD. De la PSD însa ne asteptam la o campanie murdara, cu atacuri la persoana si calomnii împotriva candidatilor opozitiei, pentru ca liderii PSD nu pot concepe sa piarda puterea, care le aduce atâtea avantaje materiale, lor si clientelei partidului.
Daca Traian Basescu va decide sa candideze la Primaria Capitalei, pe cine va bazati pentru a fi premier, în cazul în care câstigati alegerile?
Alianta PNL-PD si-a stabilit de la înfiintare niste principii clare de functionare. Nu a fost vorba despre o împartire a functiilor în viitoarea guvernare, ci de stabilirea unor proceduri functionale. În ceea ce îl priveste pe viitorul prim-ministru, acesta va fi desemnat de cei doi copresedinti ai Aliantei, iar în cazul în care nu se ajunge la un acord, de catre partidul care a obtinut numarul cel mai mare de parlamentari.
“Ma astept la campanii electorale murdare”
Credeti ca decizia lui Traian Basescu de a candida la Primaria Capitalei va afecta sansele de reusita ale Aliantei PNL-PD în alegerile generale?
Ideea tandemului Stolojan-Basescu a fost una despre care s-au spus si scris foarte multe lucruri. Tandemul nu înseamna ca automat o persoana merge la Cotroceni si cealalta la Palatul Victoria, dar, bineînteles nu exclude o asemenea varianta. Forta acestui tandem o reprezinta notorietatea si credibilitatea celor doua persoane. Din acest punct de vedere, consider ca eu si Traian Basescu prezentam, în fata alegatorilor, credibilitate si respect pentru ce am facut pâna acum, precum si garantie pentru ce vom realiza. Indiferent pentru ce functie va candida presedintele PD, acest tandem va functiona. Deocamdata, dl. Basescu nu s-a hotarât daca doreste sa candideze la Primaria Bucurestiului. Împreuna cu dânsul vom analiza care este cea mai buna varianta pentru alianta si vom lua o decizie în consecinta.
Ce credeti ca va însemna pentru România anul 2004? Cum îl vedeti?
Problemele României la sfârsitul mandatului PSD nu vor fi nici putine, nici usor de rezolvat. Este anul în care vor trebui finalizate toate capitolele de negociere cu Uniunea Europeana. Ma astept la campanii electorale murdare, axate pe atacuri la persoana lansate de partidul aflat la guvernare. Totodata, am convingerea ca PSD va practica mita electorala pe scara larga. Alegerile locale partiale din primavara anului trecut ne-au demonstrat ca PSD-partidul stat este dispus sa se foloseasca de bugetul de stat si de bugetele locale pentru a convinge alegatorii sa îl voteze. Nu în ultimul rând, neregulile înregistrate în cursul referendumului pentru Constitutie au scos la iveala faptul ca partidul aflat la guvernare nu se da în laturi sa încalce grosolanlegea, daca interesele sale de moment cer acest lucru. Tocmai de aceea, am anuntat deja ca vom monitoriza cu maxima atentie modalitatea de desfasurare a scrutinurilor si ca vom sanctiona orice abateri.
În România anului 2004, vad ca o chestiune de prima necesitate reinstaurarea respectului fata de lege în activitatea autoritatilor statului. PSD a functionat dupa principiul propriului interes, în dispret total fata de lege. De aceea, coruptia din România a atins cote atât de îngrijoratoare. Ideea de dreptate a fost total compromisa în ultimii trei ani, prin subordonarea justitiei de catre politic. Nu poti sa cladesti o societatea sanatoasa daca nu construiesti o temelie solida. Eliminarea cauzelor profunde ale coruptiei si respectul fata de lege – acestea sunt temeliile care trebuie recladite si fara de care România nu va putea progresa, ca tara democratica si europeana.
Daca Adrian Nastase va intra în turul doi, sunt convins ca îl voi învinge”
Care credeti ca sunt principalele greseli facute de guvernarea PSD?
Partidul de guvernamânt a amplificat fara precedent coruptia în România, ceea ce provoaca deja respingerea de catre cetateni. Nu exista program elaborat de PSD care sa nu sfârseasca în acte de coruptie. Partidul de guvernamânt iroseste astazi posibilitatea românilor de a beneficia de cresterea economica începuta în 2000. Partidul lui Adrian Nastase conduce tot mai mult tara pentru si prin clanurile de baroni locali si centrali, care obtin discretionar resurse publice. Au trebuit sa treaca luni de zile pâna când ministrii suspectati de coruptie si plagiatori au fost demisi din Guvern, fara a suporta însa si rigorile legii. Faptele de coruptie au fost tolerate si folosite pentru îmbogatirea baronilor locali si centrali ai partidului si pentru umplerea pusculitelor PSD. Asa cum aminteam, sectoare precum agricultura, educatia, sanatatea sunt lasate la voia întâmplarii, justitia nu poate functiona pentru ca este subordonata politic, reforma economica nu a fost înfaptuita, iar calificativul de economie de piata functionala nu a fost acordat României nici în acest an.
Sondajele de opinie avanseaza un tur doi al prezidentialelor, în varianta Adrian Nastase – Theodor Stolojan. Care credeti ca sunt atu-urile dumneavoastra în fata lui Adrian Nastase?
Corectitudinea, seriozitatea, competenta economica si experienta acumulata. Daca Adrian Nastase va fi candidatul PSD si va intra în turul doi, sunt convins ca îl voi învinge. Adrian Nastase s-a înconjurat de baronii locali ai PSD, iar sub guvernul sau coruptia a explodat în România. Românii s-au saturat de aceasta maniera de conducere. Eu nu am facut niciodata nici un compromis, nici în privinta carierei profesionale, nici în ceea ce priveste cariera politica. Am devenit prim-ministru într-un moment de criza pentru România, tara devenise nesigura dupa mineriada din septembrie, ca sa nu mai vorbim de credibilitatea internationala. Am acceptat aceasta functie pentru ca cineva trebuia sa restabileasca încrederea ca România poate fi guvernata. Ştiam ca o sa plec la Banca Mondiala, iar faptul ca nu m-am razgândit dovedeste ca îmi respect cuvântul dat. Nu ma tem de atacurile din campania electorala, pentru ca stiu ca nu exista nimic ce am tinut ascuns de urechile presei sau ale cetatenilor. Aceasta este o alta mare diferenta.(A consemnat Andra Teodoru)