Home » Interviu » Traian Băsescu: “Orice pas reuşit în viaţă se face în doi”

Traian Băsescu: “Orice pas reuşit în viaţă se face în doi”

La câteva zile dupa ce au aterizat în România, emisarii echipei americane de consultanta politica tocmita de vicepresedintele Viorel Hrebenciuc pentru a conduce campania electorala a PSD în 2004, au întrebat cu nedisimulata curiozitate: “Cine este acest Basescu despre care vorbeste toata lumea?”. Au aflat repede ca este vorba despre Primarul General al Capitalei, presedintele Partidului Democrat si principalul opozant al partidului pentru care fusesera adusi sa lucreze. La cea de-a doua întrebare pe care au pus-o, “Unde candideaza?”, nimeni din conducerea PSD nu a fost în stare sa raspunda. Pentru ca, în momentul în care Viorel Hrebenciuc încerca sa le explice, cu ajutorul translatorilor, “Tot la primarie”, Traian Basescu, în stilu-i caracteristic, a lasat sa se înteleaga ca ar fi tentat mai degraba de functia de prim-ministru. Spre disperarea adversarilor politici din PSD, dar si a partenerilor din PNL.

Iarna nu-i ca vara, nu-i asa? Acest lucru este valabil si pentru primarul Marian Vanghelie si pentru prefectul Ovidiu Grecea. Care a fost rolul lui Traian Basescu, Primarul General al Capitalei, în zilele de viscol din preajma Craciunului ?

Spre deosebire de primarii de sectoare, prefectul Grecea, ministrul Oprea care au crezut ca se deszapezeste orasul facând declaratii televizate, eu am avut treaba.

Unde ati avut treaba ?

În biroul de la Primaria Capitalei, unde am legatura cu toate structurile care actioneaza în astfel de situatii, cu o grupa de peste 20 de inspectori în teren si care mi-au transmis continuu informatii. De asemeni, raspunderea mea s-a mai regasit în sala Consiliului General unde în momentele de criza am convocat directorii unitatilor de deszapezire, ai unitatilor de transport si ai societatilor care asigura utilitatile Bucurestiului – apa, încalzire, gaze, electricitate – si unde s-au stabilit masuri importante în raport cu datele meteo care uneori au fost aproape de criza.

Deci sunteti multumit de felul în care ati depasit criza ?

Sunt multumit ca orasul nu a fost nici o clipa închis. În unele zile, pe 24 decembrie în mod deosebit, s-a circulat greu, dar s-a circulat în Bucuresti, nu s-a sistat nici o clipa nici un serviciu esential care tinea de primarie, cum ar fi transportul public, aprovizionarea cu apa, încalzirea populatiei. Si asta, în conditiile în care în multe tari din Europa, chiar în Statele Unite, serviciile au probleme mari pe timp de viscol.

Ar avea bucuresteanul vreun motiv sa-si mai aleaga Primar General în alegerile locale din 2004? Sau doar primari de sector?

Primarul Capitalei are un rol fundamental. În primul rând toate utilitatile publice tin de Primarul General, creditele externe, dezvoltarea orasului, investitiile în infrastructura rutiera, subterana, modernizarea sistemului de încalzire, modernizarea sistemului de distributie a apei, modernizarea sistemului de transport, toate tin de Primarul General.

Prerogativele ramase Primarului General mai justifica o noua candidatura a lui Traian Basescu ?

Categoric, da. Pâna la urma, ce se afla la sectoare? Salubrizarea. Nu-i treaba Primarului General sa se ocupe de gunoi. Primarul General gândeste pentru oras, nu se ocupa de gunoi. Asta-i treaba primarilor de sector. Primarul General nu trebuie sa se piarda în dimensiunea mica a unei repartitii de locuinte. Asta este treaba de primar de sector. Poate nici de primar de sector, poate ar trebui sa fie la nivel de directori.

Deci primarul de sector este un administrator, iar primarul general este un manager ?

Un manager de mare unitate. O unitate cu 2,2 milioane de cetateni stabili, plus înca o jumatate de milion de cetateni în tranzit, carora în fiecare zi trebuie sa le asiguri iluminat public, apa, transport, încalzire.

Daca PSD, în lipsa unui candidat competitiv pentru functia de primar general va trece prin Parlament Legea Capitalei, care face din primarul general un personaj de decor ?

Eu am toate motivele sa-mi doresc sa mai am un mandat la Primaria Capitalei. Sigur, între dorinta si posibilitatea reala este o cale. Partidul Democrat are niste obligatii pentru Alianta PNL-PD. Eu însumi am niste obligatii într-o alianta. La un moment dat, eu nu-mi voi putea permite sa am pozitia aceluia care spune: eu am candidat la Primaria Capitalei, am câstigat, mi-am facut datoria, Stolojan ai toata responsabilitatea pentru ce se va întâmpla la alegerile legislative. Poti sa pui în spatele unei singure persoane toata responsabilitatea Aliantei? Eu am îndoieli. Nu pot sa-l las pe Stolojan singur. Trebuie sa ne clarificam împreuna, eu si Theodor Stolojan, aceasta realitate politica.

Dumneavoastra, Traian Basescu si Theodor Stolojan, stiti ce vreti ?

Dorim sa câstigam alegerile legislative si prezidentiale. Dar ele nu sunt posibile cu un rateu în alegerile locale.

PD a ramas “înzapezit” la 10% în sondajele de opinie. Tot viscolul sa fie de vina ?

Cred ca Partidul Democrat este “deszapezit” de mult timp. Nu voi intra în nici o controversa legata de sondaje. Discutam dupa alegerile locale.

Faptul ca ati impus alegerea unui presedinte executiv al partidului în persoana lui Emil Boc si ca ati început sa vorbiti despre retragerea dumneavoastra din fruntea PD dupa alegerile din decembrie 2004, nu credeti ca provoaca mai degraba deruta în partid? Si chiar în electorat? Va retrageti sau nu?

Poate are mai putina importanta ce au provocat. Mult mai important este mesajul. Eu sunt convins ca actuala clasa politica, din care si eu fac parte, a dat tot ce putea da României în cei 14 ani de când conduce destinele tarii. Nu exista partid care sa nu fi fost la putere. Iar românii traiesc cum traiesc. În opinia mea, actuala clasa politica a facut atât de multe compromisuri încât nu mai reprezinta o solutie pentru România. Sper ca alegerile din 2004 sa confirme acest lucru, adica partidele care vor avea curajul sa promoveze politicieni noi, tineri, politicieni care acum 14 ani, în momentul revolutiei, abia trecusera de vârsta majoratului sau erau prin facultati, vor convinge electoratul. Sper ca electoratul României sa înteleaga ca actuala clasa politica a dat tot ce a putut sa dea, iar în acest interval de 14 ani a facut atâtea compromisuri încât nu mai poate, nu mai este libera sa actioneze pentru popor, ci pentru clientela politica. De aceea, eu cred ca toata generatia de politicieni aparuta în 1990, care înca detine puterea în toate partidele, trebuie înlocuita cu o noua generatie.

Va gânditi deci, la 52 de ani, sa va retrageti din fruntea Partidului Democrat, pentru a lasa în loc un Emil Boc de 35 de ani?

Da. Numai ca eu fac, daca vreti, un caz din mine. Dar nu fac, sub nici o forma, o nominalizare. Îl utilizez pe Emil Boc doar ca exemplu. Partidul are mecanismele lui. Sigur, am multa încredere în Emil Boc. Poate ca o perioada în care Emil Boc sa se rodeze în postura de numarul 2 ar reusi sa evite o fractura ca aceea pe care Partidul Democrat a trait-o în 2001, cu trei candidati pentru functia de presedinte. Eu am obligatia sa îi ofer partidului propuneri de solutii. Partidul le va aproba sau nu.

Întrebarea mea era clara: veti ramâne presedintele partidului si dupa 2004 ?

Categoric, intentia mea este sa ramân în politica, fara sa îmi mai asum presedintia partidului, pentru ca eu cred foarte mult ca este nevoie de un aer nou în politica. Este nevoie de oameni noi. De oameni politici care nu au fost implicati în compromisurile perioadei 1990-2004.

Veti primi în partid pasarile politice migratoare care îsi vor cauta un nou cuib în perspectiva alegerilor locale si generale? Sau veti ramâne cu nasul Bogdan Niculescu Duvaz la PSD?

Nasul Duvaz este un pesedist convins deja, asa ca pentru el Partidul Democrat nu mai reprezinta o perspectiva. Dar nici el pentru PD. Cei care au dezertat din PD au facut-o din doua motive. Unul a fost dificultatea opozitiei. Dar cel mai important motiv l-a reprezentat acela ca nu au fost capabili sa accepte ideea ca un val de politicieni noi trebuie sa vina în vârful partidului, alaturi de ei. Li s-a parut ca sunt nedreptatiti, ca ar putea sa-si piarda pozitiile dominante în decizia politica si au preferat partidul unde cei implicati în mineriade sunt adânc respectati, cei care au facut cele mai mari compromisuri în viata politica sunt si bogati si la putere. Li s-a parut mai interesant acolo decât sa construiasca, alaturi de mine, o noua garnitura de politicieni ai Partidului Democrat. Este un risc pe care mi l-am asumat când am decis promovarea unei noi generatii de politicieni. Sunt departe de a fi un naiv. Însa, daca nici presa nu accepta ideea acestei întineriri, care a fost profunda la nivelul conducerii Partidului Democrat… Emil Boc, Anca Boagiu, Lavinia Sandru, Liviu Negoita, Roberta Anastase, Sorin Frunzaverde… uite ca înghitim cu drag Becali…

Tot presa este de vina ?

Nu. E un repros pe care nu îl fac cu rautate. E doar o constatare. Poate ca ei meritau sprijiniti un pic. De prea multe ori politicieni tineri din conducerea Partidului Democrat au fost refuzati la televiziuni. Erau doriti ori Basescu, ori Berceanu… mi se spunea: “nu-mi trimiteti începatori”.

Dar Basescu si Berceanu i-au învatat pe tinerii democrati ce tip de politica trebuie promovata ?

Da, dar tot a existat o respingere din partea televiziunilor.

Alianta Dreptate si Adevar a fost în 2003 o alianta între Stolojan si Basescu. Va deveni în 2004 si o alianta între PD si PNL ?

Cinstit vorbind, acest lucru se poate produce, tocmai datorita structurii protocolului de alianta, numai dupa alegerile locale. Vrem, nu vrem, aceste doua partide sunt într-o competitie în alegerile locale. Eu nu discut ce îmi place, dar stiu realitatea protocolului. E bine, e rau, vom vedea. Eu sper sa fie o competitie decenta, si atunci când se va ajunge la momentul sustinerii unuia sau altuia dintre candidati la functiile de primari, în turul doi al alegerilor, sa se respecte fara rezerve protocolul aliantei: partidul care nu are candidat în turul doi va sprijini candidatul celuilalt partid al aliantei.

Ati accepta si Partidul Umanist Român, de exemplu, în Alianta ?

Decizia noastra este fara echivoc: alianta în doi. Orice pas reusit în viata se face în doi.

Stolojan la Presedintie, Basescu la Primaria Capitalei…

E de discutat…

Cel putin aceasta a fost formula sugerata pâna acum.

… Lasata a fi posibila…

Care va fi candidatul Aliantei pentru functia de prim ministru ?

Greu de spus. O decizie în acest sens va fi luata numai de mine si de Stolojan. Asa cum prevede protocolul.

Când ?

În timp util. Adica înainte de alegerile locale. Pentru ca aceasta decizie ar putea fi: merge Basescu la Primaria Capitalei, si voi merge, sau Stolojan face tandem cu Basescu, Stolojan la Presedintie si Basescu prim ministru desemnat al Aliantei. Si atunci va merge altcineva la Primaria Capitalei.

Altcineva de la PD sau de la PNL ?

Si de la PD, si de la PNL, pentru ca protocolul spune foarte clar ca daca nu candideaza Basescu se merge pe liste separate la Bucuresti.

Nu este un risc prea mare pentru alianta o confruntare la Bucuresti ?

Nu va fi o confruntare, ci o competitie. Confruntarea va fi cu PSD. Si PD si PNL sunt partide cu o cota suficient de ridicata în Bucuresti ca sa câstige împreuna majoritatea. Practic, PSD nu are sanse sa câstige Primaria Capitalei.

Dar primarii de sector, ca în anul 2000?

Daca eu voi candida, sigur nu. Daca eu nu voi candida, PSD ar putea sa câstige una sau doua primarii de sector, dar nu Consiliul General.

Aveti mai putini bani decât Viorel Hrebenciuc?

Ha, ha, ha !!!! Da, infinit mai putini.

Asa se explica faptul ca v-a furat firma americana de consultanta politica ?

Nu ne-a furat-o, noi am renuntat, dupa prima etapa pe care am facut-o cu ei. Americanii ne-au facut o cercetare de piata cu rezultate extrem de valoroase, dar ne-am dat seama ca nu am avea bani, nu numai sa facem si etapa urmatoare, dar nici sa punem în aplicare ceea ce ei ne sugerau. Pentru ca asta însemna acces în mass-media, în mod deosebit pe televiziuni, un efort pe care nu îl putem sustine financiar.

Cam cât costa o campanie propusa de o firma americana ?

Foarte, foarte mult. Numai asistenta lor s-ar fi ridicat la sume pe care Partidul Democrat nu le-a avut niciodata, nici în toate campaniile electorale anterioare la un loc !

PSD a angajat totusi aceasta firma !

Nu pot face publice ofertele pentru întreaga campanie. Va pot da scris însa ca nu exista nici un partid în România care sa poata justifica legal asistenta în campanie a unei asemenea firme. Si stiu ce vorbesc când spun acest lucru.

Ati ramas fara firma de consultanta. Oferta electorala a Aliantei PNL-PD straluceste prin absenta. Si totusi, sunteti convins ca veti câstiga alegerile. Credeti în miracole ?

Nu cred în miracole, dar este prea devreme sa ne prezentam oferta. Programul de guvernare al Aliantei va fi facut public dupa alegerile locale. De ce sa îl lansam cu un an înainte de alegeri? Pâna la urma, totul va fi o chestiune de credibilitate si cred ca românii nu au uitat discrepanta uriasa dintre promisiunile PSD-ului si ce a facut PSD-ul la guvernare. Daca vor insista în a se lasa amagiti în campanie, exista riscul sa mai voteze, o data, PSD-ul. Daca vor dori ca ceea ce li se propune în campanie sa se si împlineasca, vor vota Alianta Stolojan-Basescu.

Un miracol ar fi si o eventuala împacare între Traian Basescu si Adrian Nastase, între PD si PSD ?

Împacare între PD si PSD nu poate exista, cu Traian Basescu presedinte al partidului. Dintr-un singur motiv: eu am convingerea formata, si ca mine multi din conducerea PD, ca PSD reprezinta cel mai nociv factor politic de pe scena politica româneasca. PSD este partidul care a stat la putere 10 ani din 14, un partid care n-a guvernat niciodata pentru români si care este ticsit de fostii propagandisti ai CC ai PCR. Sa nu uitam ca domnul Iliescu n-a fost numai prim-secretar si director la Editura Tehnica, dânsul a fost secretar cu propaganda al CC al PCR. Un partid dominat de fostii usieri ai ministrilor lui Ceausescu: Dan Ioan Popescu, Serban Mihailescu, Octav Cozmânca… Si, în plus, baietii de Primaverii: Adrian Nastase si multi altii. Oameni care au trait în atmosfera dispretului pentru popor, care cred ca singurul lucru important este ceea ce le spui oamenilor, nu ceea ce faci pentru ei. De asta este necesara schimbarea clasei politice. Sunt oameni care asa s-au format: spilcuiti, cravata, camasa, costum, vorbesc frumos, dupa care fac o grimasa de sila când camera de televiziune nu mai este pe ei. Oameni care dispretuiesc oamenii.

Va pasioneaza vânatoarea ?

Nu. Niciodata în viata n-am prins un peste, n-am tras într-un animal, chiar daca mi se poate replica, “ce ai facut cu câinii din Bucuresti?”. Câinii din Bucuresti sunt un pericol pentru populatie si trebuie euthanasiati, dar un animal din padure e pacat sa-l împusti. Mai ales când îl împusti de Craciun.

Cum este sa fii tot timpul în vizorul primului vânator al tarii ?

Ha, ha, ha!!! Ma simt bine. Stiu ca rateaza întotdeauna. Nu vedeti, a trecut acum la remaniere prin împuscare! Am avut si noi pe vânatorul Duvaz, dar s-a dus în tagma vânatorilor…

Suntem în primele zile ale lui 2004. Cu ce se va ocupa Traian Basescu peste exact un an?

Nu va raspund, dar stiu precis.(A consemnat Ada Mesesan)

Publicat în : Interviu  de la numărul 10
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress