Maghrebul, Balcanii, Asia Centrala, Caucazul, Afganistanul sunt focarele disparate ale aceluiasi conflict. Este evident ca liniile de forta ale acestuia converg în Orientul Mijlociu. Saddam Hussein, Usama bin Laden, Mahathir Mohamad au acelasi obiectiv: Israelul. Lor li se adauga gruparile palestiniene, Iranul, Siria, cercurile fundamentaliste wahabbiste, centre de putere si actori mai mult sau mai putin cunoscuti.
Renasterea islamului militant
Conflictul est-vest care a dominat jumatate de secol lumea s-a încheiat, dar Razboiul Rece a fost înlocuit de o pace fierbinte. Din Maghreb- pâna în Asia- de sud-vest, din Statele Unite pâna în stepele Asiei Centrale s-a deschis o noua falie geopolitica. Algeria, Orientul Mijlociu, Cecenia, Irak, Afganistan, Kashmir-, Xiniang, Indonezia, Filipine sunt punctele incandescente care contureaza linia de demarcatie însângerata dintre Islam si celelalte civilizatii. Evitata cu diplomatie, aceasta realitate este acum atât de evidenta încât nu mai poate fi trecuta sub tacere. Al Qaida nu este decât expresia cea mai grava a acestui nou conflict major care, în secolul XXI, opune Islamul lumii crestine, iudaice, hinduse si chineze.
Recenta reuniune a ASEAN, gazduita de capitala Thailandei, a fost dominata de iesirea la rampa a primului ministru malaiezian, Mahathir Mohamad, care a lansat o violenta serie de acuzatii la adresa Statelor Unite, a Israelului si a chemat lumea islamica la lupta împotriva evreilor din întreaga lume. Premierul malaiezian crede ca “Washingtonul nu este capabil sa rezolve problema terorismului international pentru ca forta bruta nu este eficienta împotriva terorii”, iar “evreii conduc lumea prin intermediul americanilor si sunt atât de aroganti încât sfideaza întreaga planeta”. În vârsta de 77 de ani, Mahathir este considerat un politician putin retinut, fantezist în declaratii si mai ales dornic sa devina noul lider al lumii islamice. Imediat dupa declaratiile de la Bangkok, Mahathir a fost invitat sa devina noul presedinte al Organizatiei Conferintei Islamice.
Mahathir este expresia frustrarii lumii islamice, dar el promite sa devina mult mai mult si anume liderul coalizarii ideologice a celor un miliard de adepti ai Islamului raspânditi în întreaga lume. El este cu atât mai periculos cu cât nu se adreseaza oamenilor obisnuiti, ci militantilor islamisti, radicalilor, adica exact acelora care au pornit razboiul secolului XXI. Daca oameni ca Usama bin Laden au creat infrastructura terorii, politicieni ca Mahathir Mohamad îi creeaza platforma politica.
Butoiul cu pulbere al Orientului Mijlociu
Maghrebul, Balcanii, Asia Centrala, Caucazul, Afganistanul sunt focarele disparate ale aceluiasi conflict. Este evident ca liniile de forta ale acestuia converg în Orientul Mijlociu. Saddam Hussein, Usama bin Laden, Mahathir Mohamad au acelasi obiectiv: Israelul. Lor li se adauga gruparile palestiniene, Iranul, Siria, cercurile fundamentaliste wahabbiste, centre de putere si actori mai mult sau mai putin cunoscuti.
Chiar daca o ciudata acalmie a întrerupt sirul violentei în Israel si în Teritoriile Palestiniene, nori negri planeaza asupra regiunii. Procesul de pace este suspendat, palestinienii nu gasesc resursele pentru a forma un guvern deschis dialogului, iar Israelul a ajuns la limita rabdarii. Planul premierului Sharon de a-l elimina fizic sau politic pe Yasser Arafat, considerat vinovat pentru pierderile de vieti omenesti, a fost amânat, dar nu anulat si numai presiunile americane l-au salvat pe Arafat. În schimb, armata israeliana continua operatiunile care îi au ca tinta pe liderii militari ai Hamas.
Totusi, comparativ cu ultimii trei ani este liniste. Poate fi însa linistea dinaintea furtunii. Pentru a face fata amenintarilor de securitate, Israelul si-a mobilizat o parte din rezervisti. Siria a mobilizat la rândul sau 50.000 de oameni. Deschiderea unui al doilea front, între Siria si Israel, este putin probabila. Siria nu are capacitatea militara de a se confrunta cu Israelul. O poate face însa în mod neconventional, declansând o campanie fara precedent a organizatiilor teroriste.
Este exact pericolul de care se tem serviciile de informatii israeliene care, în baza interceptarilor electronice, au ajuns la concluzia ca Siria a ordonat un atac al Hezbollah de-a lungul întregii granite dintre Liban si Israel, atac care ar viza tinte civile si militare.
Factorul Siria
Siria este un actor important în ecuatia geopolitica din Orientul Mijlociu. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu stie exact care sunt intentiile reale ale tânarului presedinte Bashar Assad, cine controleaza de fapt structurile de putere din Siria si care este implicatia reala a Siriei în conflictul din Irak. Exista suspiciuni serioase ca Damascul a oferit refugiu unor lideri irakieni, ca ar fi putut accepta transferarea pe teritoriul sau a unor arme de distrugere în masa irakiene, ca în bancile sale s-ar afla depozite importante ale fostului lider irakian. Administratia americana i-a cerut presedintelui Bashar sa blocheze conturile fostei conduceri irakiene si sa dezvaluie care sunt persoanele care au dreptul de a utiliza aceste conturi estimate la 3 miliarde de dolari. Washingtonul banuieste ca o parte din acesti bani finanteaza atacurile anti-americane din Irak.
Siria este considerata si principala ruta prin care luptatori din Al Qaida patrund în Irak. În august, numarul teroristilor care au patruns în Irak prin Siria era estimat la peste 1000. Între timp, cifra a crescut substantial, iar aeroportul din Damasc este considerat locul de întâlnire si de redesfasurare a luptatorilor veniti din Asia Centrala, Kosovo, Bosnia, Cecenia, Arabia Saudita, Emirate si chiar Iran. Multi sunt antrenati în taberele din Siria ale gruparilor palestiniene: Hamas, Jihadul islamic si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei – Comandamentul General. Ei patrund apoi în Irak cu ajutorul triburilor nomade din “triunghiul sunnit”.
În aprilie, presedintele Bush a anulat o operatiune militara împotriva unor obiective siriene si a preferat sa deschida o actiune diplomatica. Secretarul de stat, Colin Powell, a dus la Damasc un ultimatum în zece puncte, ultimatum pe care Bashar Assad l-a respectat partial.
Echilibristica Siriei a continuat, dar în septembrie, atacul aviatiei israeliene asupra taberei de refugiati palestinieni de la Ain Sahab, 15 kilometri nord-est de Damasc, a modificat regulile jocului stabilite în ultimele trei decenii. Arestarea unui cetatean sirian implicat în atentatul de la Bagdad- împotriva sediului Crucii Rosii va pune serioase semne de întrebare la Washington fata de conduita Siriei.
Surprizele Arabiei Saudite
Regatul saudit, multa vreme considerat un aliat fidel al Statelor Unite, este un izvor nesecat de surprize pentru Washington. Mii de combatanti wahhabisti au ajuns în Irak si participa la razboiul împotriva armatei americane. Sauditii patrund în Irak prin Iran sau Siria. Mii de luptatori participa la operatiunile din Irak. Unii dintre ei au parasit regatul dupa ce serviciile de securitate saudite au declansat o adevarata vânatoare de teroristi dupa atentatul de la Riyadh, din 12 mai. Altii sunt veterani ai razboiului din Afganistan. Cert este un lucru: combatantii sauditi din Al Qaida se regrupeaza în Irak.
Surprizele saudite nu s-au sfârsit însa! Exista informatii serioase ca Arabia Saudita a încheiat un acord secret cu Pakistanul privind desfasurarea de arme nucleare pakistaneze pe teritoriul sau. Este un raspuns la tentativa Iranului de a deveni putere nucleara, dar si o încercare de afirmare a unei noi identitati a regatului saudit.
Daca rachetele pakistaneze cu focoase nucleare vor fi desfasurate în Arabia Saudita, ecuatia puterii în Orientul Mijlociu se va schimba radical. De aici pâna la escaladarea apocaliptica a conflictului dintre Israel si lumea araba si islamica nu ar mai fi decât un pas.
Publicat în : Politica externa de la numărul 9