Home » Editorial » Victoria lui Obama este evident istorică, dar schimbă ea într-adevăr lumea?

Victoria lui Obama este evident istorică, dar schimbă ea într-adevăr lumea?

“Da, putem” au cântat la vestea victoriei milioane de oameni, mai ales tineri, femei necăsătorite şi persoane de culoare de toate vârstele. Ei au fost soldaţii marii armate ale lui Barack Obama – hotărâţi să demonstreze că alegerea este doar prima bătălie într-un război lung. Aşa cum campania în sine a fost o ameninţare la adresa status quo-ului şi a intereselor financiare ale celor bogaţi.

Dar, în viitorul imediat, vor mai exista încă trupe americane în Irak, va mai exista criză economică, va mai exista foamete şi vor mai fi conflicte în Africa, şi vor mai exista elemente teroriste în întreaga lume, care îşi vor îndrepta ura împotriva SUA şi a celorlalte părţi ale lumii civizate.

Obama a cerut răbdare. “Poate că nu vom ajunge acolo într-un an, sau într-un mandat,” a spus Obama în discursul său de învingător, “dar niciodată nu am fost mai încrezător că vom ajunge acolo.” A pledat pentru o guvernare prin “Da, puteţi” şi a cerut oamenilor să-şi continue campania istorică pentru schimbare. Faptul că acum americanii au un preşedinte dispus să îi asculte nu reduce nevoia ca oamenii să vorbească răspicat.

Puterea preşedintelui este adesea supraestimată, mai ales în primul an, iar cei mai puţin familiarizaţi cu politica de la Washington uită adesea de constrângerile politice reale şi de limitele impuse strategiilor, cu care se confruntă fiecare preşedinte. Nu este greu de prevăzut că mulţi vor fi foarte dezamăgiţi de perioada îndelungată necesară pentru schimbarea unor lucruri fundamentale.

Dar de această dată nevoia de schimbare este atât de mare, nepăsarea faţă de datorie şi coruperea valorilor la vârful guvernului au fost atât de grave atât de mult timp, încât un plan pentru schimbări mai puţin controversate şi totuşi semnificative poate fi posibil imediat. Mai mult, haosul creat de pierderile republicanilor atât în Camera Reprezentanţilor cât şi în Senat vor face agenda lui Obama imediat viabilă din punct de vedere legislativ.

Redirecţionarea politicilor în problemele controversate şi critice va dura, iar cea mai gravă dintre ele este încetarea războiului din Irak. În acest caz, fără îndoială Obama va aprecia presiunile populare în direcţia unui calendar mai rapid de aducere a soldaţilor acasă, şi nu de transferare a conflictului în Afganistan. Deşi este clar că o soluţie militară nu are şanse de succes, este nevoie de schimbarea unor concepţii retrograde. Obama va avea nevoie de tot ajutorul americanilor pentru a-şi putea ţine promisiunea de a retrage toate trupele din Irak în 16 luni şi de a nu păstra baze militare permanente în această ţară.

Prăbuşirea sistemului financiar va necesita schimbări importante şi bruşte ale politicilor economice, dar rezistenţa la reglementare şi la mişcarea spre echitate economică rămâne aprigă. Disciplina fiscală, mai multă responsabilitate, impozite mai mici pentru clasa de mijloc şi mai mari pentru cei foarte bogaţi sunt proiecte pe termen lung. La fel, asigurarea unor servicii de sănătate de calitate pentru toţi cetăţenii va necesita negocieri intense şi îndelungate.

Probabil că Obama va alege în curând cel puţin doi noi judecători la Curtea Supremă, şi dreptul femeilor de a face alegeri în legătură cu corpul lor va fi păstrat. Se zvoneşte că un post îi va fi oferit lui Hillary Clinton, dar în orice caz Curtea va rămâne, foarte porobabil, aproape de echilibrul politic actual. Curtea Supremă are sub 100 de cazuri pe an, iar curţile federale şi de apel creează precedente şi stabilesc direcţia jurisprudenţei americane. În acest domeniu, Bush a dat americanilor o lovitură serioasă. Au fost numiţi mulţi judecători tineri şi americanii vor fi siliţi să trăiască cu agenda lor juridică de dreapta mulţi ani de acum încolo. În timp însă Obama va reduce şi acest impact.

O încurajare imediată a stării psiho-politice de bine a americanilor va fi invitaţia adresată de Obama ca experţi de toate convingerile să îşi comunice părerile şi informaţiile autorităţilor. Ţara nu va fi doar inspirată de oferta lui Obama de a colabora cu republicanii şi independenţii, ci va fi încântată să îl vadă discutând cu oameni ca Andrew Weil despre nevoia de medicină integrativă şi cu Warren Buffet despre o politică de investiţii federale inteligente. Şi americanii vor fi încântaţi dacă administraţia Obama va consulta cetăţenii prin transparenţă mult sporită şi comunicarea prin internet.

Prin alegerea lui Obama şi abandonarea clară a politicilor greşite din trecutul foarte recent SUA s-a răscumpărat pentru realegerea lui Bush. Şi mai mult decât atât a redat demnitatea mult dorită persoanelor de altă rasă decât cea albă din întreaga lume (majoritatea omenirii), şi a exprimat într-un mod hotărât principiului egalităţii.

Publicat în : Editorial  de la numărul 61
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress