Home » Tehnologie » Windows 7, noul sistem de operare de la Microsoft

Windows 7, noul sistem de operare de la Microsoft

Lansarea Windows 7 beta, anunţată cu surle şi trâmbiţe la târgul CES din Las Vegas, a fost amânată cu 24 de ore, din cauză că serverele au cedat, iar compania a încercat să le suplimenteze cât de repede a putut.  Compania a fost aspru criticată chiar şi pe blogul oficial al Windows de utilizatorii dezamăgiţi că nu au putut testa noul sistem la termenul anunţat.

Microsoft a recunoscut că lan­sarea nu a fost ideală, şi a decis să permită celor interesaţi să descarce versiunea beta a Windows 7 până la 24 ianuarie, iar limita de 2,5 milioane nu mai este valabilă. Microsoft spune că a fost o victimă a interesului enorm pe care l-a suscitat Windows 7, sistem a cărui varian­tă finală ar trebui să iasă cel târziu în prima parte din 2010. Trebuie precizat că versiunea Windows 7 beta expiră la 1 august. Cerinţele minime ale sistemului pentru cei care vor să-şi pună Windows 7 beta sunt: procesor de 1 Ghz, memorie RAM de 1 GB şi spaţiu pe hard de 16 GB.
Windows 7 va fi un sistem de ope­rare nou, complet, nu va fi un „update” la Windows Vista. Este drept, va fi bazat pe fundamentele Windows Vista, dar vorbim de noi facilităţi, funcţio­na­lităţi; însă ce este important pentru Micro­soft este ca aplicaţiile ce funcţio­nează pe Windows Vista să funcţioneze fără nici un fel de problemă pe Windows 7. De asemenea, din punct de vedere al cerinţelor hardware, se doreşte ca Windows 7 să nu ceară mai multe resurse hardware ca Windows Vista.

De ce a fost Vista un eşec?

În primul rând, eşecul Vista este mai degrabă unul de marketing decât unul tehnologic. Windows XP a fost un sistem de operare foarte bun, apreciat în continuare de milioane de utilizatori. Noua generaţie de Windows a fost întâmpinată cu mult scepticism şi neîncredere şi anumite probleme ale sistemului de operare nu au făcut decât să le confirme şi să întărească respingerea.
În principal, două sunt reproşurile aduse Vista: consumul exagerat de resur­se şi incompatibilitatea cu multe echipamente şi softuri, ceea ce a făcut ca în mediul enterprise rata de adopţie să fie redusă.
La nivel de companie, decizia de a schimba sistemul de operare este una dificilă deoarece implică cheltuieli suplimentare, dincolo de simplul cost al licenţei: training pentru angajaţi, upgrade hardware, modificare aplicaţii existente etc. Cu cât activitatea este mai complexă, cu atât decizia este mai greu de luat. În mediu Enterprise sunt aplicaţii care trebuie testate serios înainte de a se lua în considerare măcar varianta înlocuirii.
Vista a arătat serioase probleme de compatibilitate hardware, unele nerezolvate nici acum, aşa că lucrurile sunt îngreunate şi mai mult, în con­diţiile în care Windows XP este un sistem foarte bun.
O altă problemă arătată de Vista, semnalată de mulţi utilizatori, a fost că Microsoft a transferat o parte din managementul securităţii pe seama utilizatorului, care este sâcâit de tot felul de mesaje şi i se pun tot felul de piedici anulând tot efectul ideii de “user friendly”. Poate cea mai potrivită analogie ar fi cu un frigider, care nu te-ar lăsa să iei un ou decât până la ora 12:00, nu ţi-ar permite să pui un vin la rece fiindcă “alcoolul dăunează grav sănătăţii”, sau nu te-ar lăsa să mă­nânci o şunculiţă fiindcă are prea mult colesterol.
Să fim serioşi. Tehnologia devine din ce în ce în ce mai accesibilă, la fel şi sistemele de operare. În urmă cu 10 ani, cine ştia Office era deja un guru al calculatoarelor şi putea să-şi deschidă liniştit o firmă de consultanţă. Astăzi, Word-ul este utilizat de copiii de 6 ani pentru a-şi face temele, Excel-ul de pensionari pentru a-şi calcula între­ţinerea.
Sigur, securitatea este esenţială şi toată lumea trebuie să conştientizeze că un PC nu este chiar un frigider, însă, cumva, Vista aplică greşit ideea de securitate. Utilizatorul nu ar trebui deranjat dincolo de a-l obliga să instaleze un anti-virus şi un firewall.

Noutăţile Windows 7

Noul sistem de operare include funcţii precum multi-touch, o interfaţă pentru utilizator bazată pe gesticulare, în timp ce noua interfaţă de pro­gramare ar putea fi utilizată pentru a îmbunătăţi performanţa sau utilizarea aplicaţiilor de întreprindere.
Funcţiile multi-touch, care folosesc tehnologia touch-screen, permit utili­za­torilor să folo­seas­că funcţii drag and drop pe un touch-screen. Acesta vine cu o interfaţă de programare cu apli­caţii de recunoaştere a gesturilor (API) care permite apropiere, mă­rire şi rotire.
Windows 7 va fi mai rapid şi va permite lucrul cu aplicaţii complexe, fără a solicita prea mult sistemul. Micro­soft a descoperit un mod de a îmbunătăţi performanţa thin-client com­puting şi ar putea încuraja utili­za­torii să actualizeze Windows 7 prin teh­nologia Terminal Service, care le permite să ruleze centralizat apli­caţii Windows.
În prezent, grafica este gestionată pe server, însă în Windows 7 ar putea fi utilizat procesorul grafic de pe PC-ul thin-client. Acesta are capacitatea de a îmbunătăţi lăţimea de bandă a reţelei şi sporeşte viteza aplicaţiilor. Peste un an este preconizată lansarea pentru public a platformei Windows 7 şi, până atunci, producătorii de monitoare ar urma să pregătească ecrane cu suport de touch-screen pentru noul sistem Microsoft. Desigur, Windows 7 poate rula şi pe sisteme cu monitoare cla­si­ce, cu utilizare prin mouse şi tastatură, dar nu-i veţi cunoaşte toate perfor­manţele.
Cele mai importante noutăţi pe care Windows 7 le aduce pentru Desktop sunt legate de aranjarea ferestrelor şi au ca target userii începători. Sunt trei funcţii noi care vizează ferestrele:
l dacă tragi o fereastră spre una din margini (stânga, dreapta) aceasta va fi lipită de marginea respectivă şi va ocupa exact jumătate de ecran;
l dacă lipeşti o fereastră de partea superioară a ecranului, aceasta va fi automat maximizată. Pentru a reveni la dimensiunea iniţială este suficient să o tragi de acolo;
l când ai multe ferestre deschise şi vrei să le minimizezi pe toate, mai puţin cea în care lucrezi, poţi apela funcţia numită Shake Aero. Pur şi simplu scuturi fereastra prinzând-o de titlebar cu cursorul.
Temele din Windows 7 modifică 4 elemente: fundalul, culoarea feres­tre­lor, sunetele şi screen saver-ul. Prima noutate este că fiecare temă poate conţine mai multe imagini de fundal. A doua noutate constă în faptul că aceste imagini pot fi schimbate auto­mat la anumite intervale de timp (între 10 secunde şi o zi). Printr-un simplu drag & drop poţi să adaugi propriile tale imagini unei teme.
În rest, nu sunt prea multe noutăţi. Meniul contextual, cel care care apare când dai click dreapta pe desktop, are trei comenzi noi: Screen Resolution, Gadgets şi Next Desktop Background Picture. Aceasta din urmă funcţio­nea­ză doar dacă este activă o temă cu mai multe imagini de fundal.
Ca şi în cazul Taskbar-ului, nimic revoluţionar nici pe Desktop. Şi aici, pu­ţinele noutăţi sunt dedicate utili­zatorilor neexperimentaţi în domeniul calculatoarelor.

Ce urmează?

Oficialii Microsoft au confirmat că Windows 7 nu va mai avea încă un beta. Următoarea versiune va fi cea RC (Release Candi­date) care se pare că va fi şi versiunea cel mai probabil să fie lansată ca versiune finală.
Cei de la Microsoft au spus că plănuiesc să facă bine RC-ul încât acesta să fie o versiune cât mai apropiată de cea finală, însă vor mai accepta feedback, dar se vor axa doar pe problemele strict importante, pentru versiunea de lansare. Probabil pe restul le vor lăsa pentru un viitor Service Pack.
Până acum nu se ştie când se va lansa RC-ul şi dacă acesta va fi public sau privat. În plus, fiind întrebaţi încă o dată de lansarea finală, răspunsul oficial a fost că aceasta va avea loc, cum au spus şi până acum, la 3 ani după lansarea Vista – adică 30 ianuarie 2007. Ceea ce ar însemna că abia în 2010 vom avea Windows 7.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 63
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress