Home » Interviu » „PSD a susţinut din 2005 proiectul de vot uninominal”

„PSD a susţinut din 2005 proiectul de vot uninominal”

În data de 20 octombrie s-a anunţat constituirea în cadrul PSD a Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi. Preşedinte al noii organizaţii a fost ales Robert Negoiţă, vicepreşedinte al TSD, prosper om de afaceri, proprietar al celui mai mare hotel din Europa, recent deschis în cartierul Vitan. Robert Negoiţă ne-a acordat un interviu în care vorbeşte despre obiectivele sale ca om politic tânăr, despre relaţiile dintre zona economică şi cea politică dar şi despre subiectele la zi aflate în dezbatere publică.

De ce un alt om de afaceri în politică? Cum vedeţi dumneavostră îmbinarea dintre cele două zone?
Eram sigur că îmi veţi pune această întrebare. Este interesant că niciodată ea nu pare să primească un răspuns satisfăcător din moment ce persistă. Haideţi să nu privim problema din perspectiva „de ce un alt om de afaceri politică?”. Nu cred că a fi sau a nu fi om de afaceri este relevant pentru implicarea în politică. Cred că a-ţi fixa obiective legitime, care pot fi atinse prin intrarea în politică, reprezintă o decizie de viaţă corectă, indiferent de zona din care provii. Există la noi, mai ales în ultimii ani, o adevărată manie a condamnării relaţiilor dintre politică şi zona economică. Este o atitudine păguboasă pentru că induce o percepţie greşită în societate prin calificarea negativă a relaţiilor dintre zona economică şi cea politică doar prin prisma unor apropieri între persoane sau interese ce nu au legătură cu ansamblul legăturilor reale dintre cele două medii.

Nu este un pic neobişnuit ca un om de afaceri de succes să intre în politică pe zona social-democraţiei?
Nu, nu este. Uitaţi, pentru mine, Bill Gates este o personalitate cu convingeri de stânga din multe puncte de vedere, chiar dacă nu este implicat politic. A fi în afaceri nu te împiedică să ai o viziune asupra relaţiilor din societate. A fi om de afaceri nu te împiedică să fi înţelegător faţă de problemele oamenilor care au mai puţin decât tine. Fireşte, dacă eşti un om de afaceri caruia i-au picat banii din cer, ca să fiu mai direct, dacă ai dat tunuri din care trăieşti toată viaţa şi nu ai avut conştiinţa lucrului făcut prin muncă, s-ar putea să nici nu te intereseze de ceilalţi oameni. Însă, atunci când ştii cât de greu este să ajungi sus, ai toate premisele de a-i înţelege pe ceilalţi şi de a dori să îi ajuţi, de a dori ca ei să nu mai se confrunte cu acelaşi sistem care ţi-a făcut viaţa grea. A fi om de afaceri nu te împiedică deci să îţi doreşti normalitate şi prosperitate socială. Este felul meu de a fi, iar faptul că am reuşit în viaţă mă obligă, în viziunea mea, să dau dovadă de responsabilitate socială.

Am văzut în urmă cu puţin timp, pe site-ul de internet al Ligii Tinerilor Întreprinzători, un comunicat prin care atrăgeaţi atenţia asupra necesităţii adoptării votului uninominal. Cum vedeţi schimbarea sistemului electoral şi mai ales cum o vedeţi din prisma unui partid care s-a răzgândit, trecând de la un proiect la altul?
Aş începe cu partea a doua a întrebării dumnevoastră. PSD nu s-a răzgândit. PSD a susţinut din 2005 proiectul de vot uninominal şi necesitatea reformării nu doar a clasei politice, dar şi a sistemului politic românesc. Am avut şi noi disputele noastre interne, dar ca partid nu ne-am abătut niciodată de la principiu. Pentru PSD, proiectul Pro Democraţia a fost unul de compromis, un compromis însă lăudabil în condiţiile date. M-am amuzat auzindu-l pe domnul Boc, în ultimele zile, vorbind despre faptul că ei făcut un compromis acceptând proiectul Pro Democraţia, de parcă PD ar fi susţinut zece ani un proiect de uninominal radical. Acum un an PD nici nu dorea să discute despre un astfel de scrutin. E normal ca atunci când poporul este chemat să se exprime să îţi susţii ideea. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe. Eu cred că votul uninominal – indiferent de varianta de adoptare – este un pas înainte pentru România. Cred că votul uninominal va fi în primul rând un instrument de promovare a unor oameni performanţi. Să nu ne iluzionăm, nu va fi perfect. Am auzit temeri legate de faptul că nu va mai intra un partid sau altul în Parlament. Păi poate asta e un semn că oamenii s-au săturat de un partid sau altul, de o parte a acestei clase politice. Până la urmă noi, politicienii, ar trebui să fim preocupaţi de interesul general al electoratului şi nu de interesele unui politician sau altul care nu vor mai intra în Parlament. Dacă există un partid care nu are de ce să se teama de aşa ceva, acela este PSD. Oricând putem propune oameni de calitate.

Ce reprezintă Liga Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi?Aţi lansat acest proiect de curând. Nu este foarte cunoscut.  Este ea doar o asociaţie a oamenilor de afaceri tineri cu vederi social-democrate?
În primul rând, nu este doar o „asociaţie a oamenilor de afaceri”, ci o organizaţie a cărui obiectiv principal este sprijinirea societăţii active, a tinerilor aflaţi în câmpul muncii sau în cel al afacerilor şi politicii. Oamenii performanţi trebuie susţinuţi, iar noi – Liga Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi – vom fi o adevărată voce pentru aceştia. În acelaşi timp, noi vrem să coagulăm acei oameni de afaceri tineri – nu puţini – care vor să aducă un sprijin societăţii, dar nu o pot face pentru că sunt blocaţi de mentalităţile dominante în instituţiile statului. Am lansat această idee. În curând, Liga se va organiza şi va funcţiona cu toate structurile sale, pe un program bine stabilit. Vă asigur că veţi avea surprize plăcute.

Vedeţi Liga drept un vehicul de lansare în politică?
Văd Liga drept un instrument pentru realizarea unor lucruri utile societăţii şi mai ales tinerilor. Un vehicul de lansare în politică? Ar putea fi, dar nu acesta este obiectivul meu. Ar fi fost mai simplu să îmi gândesc o carieră personală, un traseu individual. Am ales calea unei organizaţii, fiindcă eu cred mult în succesul muncii în echipă. Dacă vom reuşi cu LTISD să facem ceea ce ne-am propus, atunci putem spune că acest lucru va contribui şi la afirmarea în politică. Sincer. Mi-ar plăcea să ating, şi am să o fac, obiectivele pe care mi le-am fixat cu Liga pentru a obţine încrederea electoratului. Pot fi perceput, în prezent, drept un om de afaceri de succes. Sunt însă realist, acest lucru nu însemnă automat că pot fi şi un bun politician. Eu spun că pot şi o voi dovedi !

Acum intraţi în categoria politicienilor tineri. Unde vă vedeţi peste 10 ani?
Nu vreau să fiu înţeles greşit. Eu nu-mi câştig şi nu-mi voi câştiga existenţa din politică. Dacă aş fi plecat la drum cu astfel de intenţii cred că mai bine nu m-aş fi apucat de politică. Poate că sună a clişeu, dar pentru mine politica reprezintă o provocare. Nu vreau să fiu o speranţă a politicii. Vreau să fiu o certitudine care a demonstrat prin ceea ce a făcut. Şi mai vreau ca, peste 10 ani, când mă voi uita în urmă, să fiu mândru de tot ce am făcut.

Publicat în : Interviu  de la numărul 52
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress