Din perspectiva lui Hu Jintao, Partidul Comunist Chinez trebuie să se adapteze pentru a-şi putea păstra monopolul asupra unei societăţi mai pluraliste şi mai agitate. Trebuie să-şi dezvolte capacitatea administrativă şi managerială pentru a putea gestiona multiplele probleme sociale, de la degradarea mediului până la iritarea crescândă a populaţiei provocată de corupţia generalizată. Iar partidul trebuie să rezolve aceste probleme interne şi în acelaşi timp să continue să sporească influenţa şi puterea internaţională ale Chinei.
După revoltele din Piaţa Tiananmen în 1989, numeroşi analişti occidentali au crezut că Partidul Comunist va fi aruncat la lada de gunoi a istoriei, ca şi atâtea alte partide asemănătoare din Europa de Est. Însă, spre deosebire de acestea, Partidul Comunist Chinez a dovedit o capacitate de adaptare remarcabilă.
Partidul Comunist distruge orice fel de opoziţie organizată
Printr-o strategie cu două direcţii, de cooptare a elitelor politice şi economice, pe de o parte, şi măsuri coercitive împotriva celor nemulţumiţi de regimul autocratic, pe de altă parte, Partidul Comunist Chinez este încă foarte activ. Are susţinători puternici în rândul armatei, al comunităţii de afaceri şi chiar al elitei intelectuale, a cărei bunăstare depinde de menţinerea partidului la putere.
Rebelii şi nemulţumiţii se confruntă cu un sistem represiv de stat sofisticat. Peste 30.000 de cadre monitorizează internetul. Serviciile de securitate internă au crescut ca număr de personal şi în profesionalism, şi caută să stingă protestele fără să recurgă la vărsări de sânge. Activiştii şi avocaţii care îi apără pe cei mai puţin norocoşi sunt închişi şi hărţuiţi. Partidul Comunist a reuşit să distrugă orice fel de opoziţie organizată.
Discursurile partidului despre democraţie sunt doar pentru partid. E vorba despre democraţia partidului, creată de partid pentru partid. Reforma internă este menită să organizeze mai bine succesiunea la putere şi selecţia de cadre. Oamenii încă nu au un cuvânt de spus în alegerea conducătorilor.
Atunci când autorităţile americane au acceptat aderarea Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului, marea speranţă a fost că integrarea Chinei în economia mondială va conduce inevitabil ţara pe calea reformelor politice şi a liberalizării. Însă Beijingul a devenit mai bogat şi mai puternic fără a fi mai puţin autoritarist. Nemaifiind condusă de ideologia revoluţionară şi izolată de lume, Republica Populară Chineză este o autocraţie flexibilă care a reuşit să-şi sporească puterea militară şi influenţa economică şi a dovedit o agilitate diplomatică remarcabilă.
Încercând să evite o confruntare directă cu mai puternica SUA, Beijingul caută să-şi extindă influenţa internaţională în detrimentul Washingtonului. Dominaţia SUA nu este o situaţie favorabilă pentru nici un regim autoritarist – şi cu atât mai puţin pentru China, care se consideră victima unor nedreptăţi istorice. Washingtonul protejează Taiwanul şi, în ochii chinezilor, caută să refuze Beijingului locul pe care acesta îl merită pe scena internaţională.
China îşi curtează cu grijă propriii aliaţi şi încearcă să construiască instituţii regionale pe care să le domine. În problemele în care Washingtonul îi cere ajutorul, exemple Burma, Coreea de Nord sau Iran, China face minimul posibil pentru a scăpa de presiuni – şi de obicei în schimbul unor concesii americane pe alte fronturi, fie economice, diplomatice sau în chestiunea Taiwanului.
Washingtonul şi Beijingul au viziuni diferite asupra ordinii mondiale
SUA sunt revoltate de atrocităţile din Burma şi cere Chinei să facă presiuni pentru schimbarea situaţiei. Dar într-o ţară ea însăşi atât de speriată de protestele studenţilor sau de practicarea budismului în Tibet, cui îi pasă de studenţii şi călugării din Burma?
Contrar teoriilor occidentale conform cărora comerţul duce la democraţie, istoria abundă de exemple de autocraţii bogate şi stabile care luptă pentru influenţă cu principala putere a lumii. Germania Kaiserului avea relaţii comerciale cu Anglia imperialistă chiar în timp ce luptau pentru influenţă diplomatică şi militară. Japonia imperială făcea comerţ cu Marea Britanie şi SUA. China democratică este o iluzie pentru cine ar fi dispus să creadă aşa ceva. China poate fi privită doar ca un competitor, pe termen lung, pentru putere şi influenţă, în primul rând pentru SUA, chiar dacă relaţiile comerciale dintre cele două ţări se dezvoltă.
Taiwanul şi-a creat o identitate de stat independent de facto, iar atitudinea dură a Beijingului în această problemă este incompatibilă cu un Taiwan independent. Pe termen mai lung, poziţia Washingtonului în Asia şi capacitatea sa de a-şi îndeplini obiectivele de politică externă, cum ar fi dezarmarea Iranului, vor fi complicate de influenţa crescândă a Chinei.
Partidul Comunist Chinez nu va rămâne la putere pentru totdeauna. Mulţi cetăţeni chinezi consideră partidul corupt şi nedrept, şi vor aceeaşi libertate şi justiţie pe care le văd în ţările democratice. Dar putem fi siguri că un partid care are de partea sa serviciile militare şi de informaţii, sprijinit de o elită avantajată de creşterea economică inegală şi tot mai sofisticat în arta represiunii va şti să se menţină la putere încă multă vreme.