Home » Interviu » Mirel TALOŞ

Mirel TALOŞ

Mirel Taloş: “Pentru acest an deviza Cabinetului Tăriceanu este integrarea în Uniunea Europeană şi investiţiile”

Domnule secretar de stat Mirel Taloş, prin funcţia pe care o deţineţi în cadrul Cabinetului Tăriceanu vă ocupaţi de un domeniu foarte important şi sensibil deopotrivă, analiza şi planificarea politică. Care sunt principalele domenii de acţiune?

Departamentul pe care îl conduc realizează analize politice şi face recomandări în principalele domenii de acţiune guvernamentală, elaborează rapoarte, sinteze şi prognoze cu privire la contextul social şi politic. De asemenea Departamentul de Analiză şi Planificare Politicăelaborează studii de oportunitate şi recomandări privind politicile guvernamentale, identifică şi se consultă cu actorii instituţionali şi sociali în vederea completării agendei guvernamentale, asigură transparenţa măsurilor guvernamentale,monitorizează ştirile de presă şi identifică principalele subiecte de pe agenda media. După cum vedeţi, desfăşurăm o activitate complexă. Prin studiile, evaluările şi analizele realizate oferim primului ministru şi miniştrilor informaţii care stau la baza acţiunilor lor politice din perspectivă publică.

Tocmai se încheie un an de când vă aflaţi la guvernare. Un an foarte dificil, care s-a finalizat cu calificativul “cel mai bun guvern din ultimii 15 ani”. Care sunt activităţile Cabinetului pe parcursul anului 2005, care au condus la acest calificativ?

Prioritatea zero pe agenda Cabinetului Tăriceanu, în anul 2005, care este şi prioritatea zero a interesului naţional, a avut în vedere integrarea României în Uniunea Europeană. Guvernul, prin eforturile depuse şi prin măsurile luate, a reuşit să recupereze cea mai mare parte a restanţelor din capitolele care puteau întârzia integrarea noastră în UE, iar rezultatul activităţii a generat cel mai pozitiv raport de ţară pe care l-a avut România şi care ne-a spus că integrarea în 2007 este pe deplin realizabilă.

Alte realizări care au adus executivului calificativul de “cel mai bun guvern din ultimii 15 ani” sunt cota unică, recalcularea pensiilor, asigurarea transparenţei cheltuirii banului public, restituirea proprietăţilor sau despăgubiri echitabile, investiţii de 4 miliarde euro, privatizarea BCR, reforma justiţiei. În ceea ce priveşte cota unică, aceasta a adus mai mulţi bani românilor, mai mulţi bani la firme pentru investiţii, mai mulţi bani la bugetul de stat. În noiembrie 2005, încasările la bugetul de stat erau cu20% maimari decât în noiembrie 2004.

Anul 2006, în care tocmai am intrat, va aduce la finele lui mult-dorita integrare, dacă actuala putere îşi va face bine temele date de către Uniunea Europeană. Practic, guvernul va trebui să lucreze contra-cronometru. Care este agenda Cabinetului şi a dumneavoastră pentru acest an?

Agenda Cabinetului Tăriceanu pentru acest an are ca teme principale: integrarea europeană, combaterea corupţiei, dezvoltarea infrastructurii, agricultura, educaţia şi sănătatea. Principala prioritate a guvernului rămâne, în continuare, aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Dar, pentru ca aderarea să poată deveni efectivă, trebuie să continuăm lupta împotriva corupţiei. Trebuie să avem o creştere economică sustenabilă şi susţinută. În perspectivă, avem nevoie de crearea unei reţele de transport la nivel european, modernizarea serviciilor de sănătate, ridicarea învăţământului şia activităţii de cercetare la nivelul pe care statele europene l-au stabilit, în aşa fel încât să ne permitem asigurarea viitorului României, ca ţară cu drepturi depline, dar şi cu beneficii egale cu celelalte ţări europene. O altă preocupare priveşte protecţia mediului. Pe lângă atingerea obiectivelor propuse pentru anul 2006, Executivul are în vedere pregătirea României pentru perioada post-aderare. Astfel, a început pregătirea pentru a mări capacitatea de absorbţie a fondurilor comunitare. Europenii ne dau bani, dar noi trebuie să ştim să-i gestionăm. De aceea, la nivelul ministerelor, accentul va fi pus în perioada următoare pe pregătirea proiectelor care să poată să absoarbă fondurile comunitare începând din 2007.

Din punct de vedere politic coaliţiile de guvernare nu sunt cea mai fericită soluţie, datorită deselor “discuţii” din interiorul lor, şi aici ne aducem foarte bine aminte de guvernarea 1996-2000. Coaliţia aflată la guvernare a funcţionat destul de bine, până acum nu a existat nici o criză, ceea ce e un lucru lăudabil. Cum aţi califica relaţiile dintre partidele din interiorul Coaliţiei?

Relaţiile în cadrul Coaliţiei sunt bune şi asta s-a putut vedea pe parcursul anului 2005. Puncte de vedere diferite nu înseamnă în mod necesar conflict, sunt normale într-o cultură politică de tip democratic. Nu ne dorim unitate de monolit pentru că asta ar însemna altceva decât democraţie. Vorbitul pe o singură voce şi unitatea de monolit caracterizează “partidul unic”, “partidul-stat”. În democraţie soluţiile cele mai bune la problemele guvernării rezultă din dezbateri.

În final am două întrebări scurte. Prima, care va fi deviza Cabinetului Tăriceanu pentru anul 2006, şi a doua, ce aşteptări profesionale aveţi în acest an?

Anul trecut guvernul s-a concentrat pe restanţe – şi a reuşit să recupereze în mare parte măsurile restante la integrare -şi pe curăţenia necesară după guvernarea PSD – plata tuturor datoriilor acumulate în sănătate, transporturi şi salarii. Pentru acest an deviza Cabinetului Tăriceanu este INVESTIŢII. Profesional? Îmi doresc ca actuala guvernare să fie un succes şi să ne integrăm în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

Interviu realizat de Virginia MIRCEA

Publicat în : Interviu  de la numărul 32
© 2010 REVISTA CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress