Dolarul încearcă să reintre pe un trend ascendent, după ce încrederea în sectorul bancar s-a îmbunătăţit şi după ce rezultatele celor mai recente statistici au depăşit estimările şi au semnalat că economia Statelor Unite ar putea fi într-o stare mai bună decât se temea majoritatea.
Acţiunile s-au apreciat după ce încrederea investitorilor în sectorul financiar a fost susţinută de Lehman Brothers Holdings, care a majorat recent capitalul cu 4 miliarde dolari, punând capăt speculaţiilor potrivit cărora banca de investiţii se confruntă cu probleme.
Alte bănci continuă să aibă dificultăţi, UBS şi Deutsche Bank înregistrând împreună o pierdere de 23 miliarde dolari din activele riscante, însă unii investitori consideră situaţia un semn că cea mai grea perioadă pentru marile bănci a trecut.
„Băncile sunt capabile să strângă fonduri, diminuând posibilitatea unui deznodământ foarte grav pentru sectorul financiar, ceea ce susţine accentuarea dolarului în faţa yenului“, a declarat un strateg valutar din cadrul Barclays Capital, Adarsh Sinha.
Yenul tinde să se deprecieze când apetitul pentru risc creşte şi investitorii se implică în tranzacţii speculative de tip carry trade, în cadrul cărora folosesc împrumuturi în monede cu randamente mici pentru a finanţa investiţii în active cu profitabilitate mai mare.
Dolarul a fost susţinut, de asemenea, de statisticile producţiei din Statele Unite în luna martie, ce au depăşit estimările şi au redus previziunile legate de gradul în care banca centrală americană, Federal Reserve, va coborî dobânda de politică monetară.
„Datele economice pozitive din Statele Unite au redus estimările că Federal Reserve va coborî dobânda cu 0,5 puncte procentuale şi piaţa mizează mai mult pe o coborâre de 0,25 puncte procentuale“, a mai declarat analistul din cadrul Barclays Capital.
Economia SUA ar putea înregistra o contracţie în prima jumătate a anului, după care ar trebui să recupereze, deoarece scăderile agresive ale dobânzii de politică monetară stimulează creşterea, a declarat preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, citat de Reuters. Calmarea îngrijorărilor pentru situaţia de pe piaţa imobiliară şi de pe cea financiară va contribui, de asemenea, la reluarea creşterii economice în Statele Unite, a menţionat şeful băncii centrale americane.
„Produsul intern brut (PIB) din Statele Unite nu va creşte mult în termeni reali, dacă va creşte, în prima jumătate a anului 2008 şi ar putea chiar să scadă uşor“, a estimat Bernanke, într-un discurs pregătit pentru comisia economică reunită a Congresului american. „Ne aşteptăm ca activitatea economică să se consolideze în a doua jumătate a anului, parţial ca urmare a politicilor monetare şi fiscale stimulative, iar creşterea se va menţine la – sau puţin sub – ritmul sustenabil în 2009“, a adăugat Ben Bernanke.
Aurul, la un minim record
Preţul aurului a scăzut pe 1 aprilie la un minim al ultimelor două luni, semnificativ sub pragul de 900 dolari/uncie, pe măsură ce deprecierea dolarului faţă de euro a redus atractivitatea metalului galben ca investiţie alternativă şi a generat vânzarea de lingouri.
Preţul în scădere al petrolului a adus, de asemenea, presiuni asupra aurului, care în mod obişnuit este văzut ca un mijloc de protecţie împotriva inflaţiei. Alte metale s-au ieftinit de asemenea, preţul argintului coborând cu 5% până la un nivel minim al ultimelor două luni. Platina s-a ieftinit cu 6%.
Preţul aurului a atins un minim de 872,90 dolari/uncie şi a fost cotat la 877,80/878,70 dolari/uncie, comparativ cu 916,20/917,00 dolari/uncie la sfârşitul lui martie pe piaţa din New York. Preţul metalului galben a pierdut aproximativ 15% după ce a atins nivelul maxim istoric de 1.030,80 dolari/uncie cu două săptămâni în urmă.
„Dat fiind nivelul ridicat de interes speculativ, nu excludem o accentuare a corecţiei actuale a preţurilor“, a spus un analist în pietre preţioase de la Barclays Capital, Suki Cooper. „Totuşi, mediul rămâne pe ansamblu unul pozitiv pentru aur în lunile care urmează“, a adăugat Cooper, care a menţionat că nu se aşteaptă la o revenire semnificativă a dolarului faţă de euro în viitorul apropiat.
Preţul platinei a coborât la un nivel minim al ultimei săptămâni, de 1.888 dolari/uncie, iar ultima cotaţie înregistrată luni la New York a fost de 1.895/1.905 dolari/uncie. Platina a pierdut peste 17% după ce a atins nivelul record de 2.290 dolari/uncie pe 4 martie, ca urmare a unei crize energetice care a afectat producţia din Africa de Sud.
Argintul s-a ieftinit la 16,32 dolari/uncie, iar ultima cotaţie înregistrată a fost de 16,54/16,59 dolari/uncie, cel mai mic preţ de la începutul lui februarie.
Euro menţine avantajul faţă de moneda americană
Euro şi-a menţinut şi la sfârşitul lui martie avantajul în faţa dolarului, după ce statisticile preţurilor din zona euro au depăşit estimările şi au întărit aşteptările că Banca Centrală Europeană (BCE), concentrată pe inflaţie, nu va reduce dobânda de politică monetară în viitorul apropiat.
Situaţia este opusă faţă de cea din Statele Unite, unde banca centrală Federal Reserve, mai îngrijorată de încetinirea economiei, a coborât dobânda cheie cu 3 puncte procentuale din septembrie şi se estimează că va reduce din nou nivelul luna viitoare.
Contrastul dintre nivelul dobânzilor şi creşterea economică a apreciat euro cu 8% în faţa dolarului de la începutul acestui an, cea mai mare creştere trimestrială din 2004.
Inflaţia anuală din zona euro s-a accentuat la un nivel record de 3,5% în martie, depăşind estimarea de 3,3%.
„Nivelul este mai mare decât se estima şi nu va reuşi să calmeze îngrijorările BCE, prin urmare, până când nu vom avea dovada că mult-temutele efecte secundare nu vor avea loc, BCE nu va relaxa politica monetară“, a declarat şeful departamentului de strategie valutară din cadrul RBC Capital Markets, Adam Cole. „Cred că euro va continua să se aprecieze, aproape de valoarea istorică, şi cred că va atinge în curând 1,60 dolari/euro“, a adăugat acesta.
Pe 31 martie, euro a urcat la 1,5834 dolari, aproape de valorea record stabilită cu două săptămâni înainte.
Moneda europeană a avansat la un nivel maxim în faţa lirei sterline, de 79,67 pence, în timp ce moneda britanică s-a depreciat în urma publicării statisticilor slabe în sectorul ipotecar şi al serviciilor.
Inflaţia, problema zonei euro
Cu puţin timp înainte de publicarea statisticilor zonei euro, un membru al consiliului de guvernare al BCE, Erkki Liikanen, a spus că există riscul de accentuare a inflaţiei în zona euro, ipoteză susţinută şi de alţi colegi din consiliul BCE. Unul dintre membrii Consiliului Guvernatorilor BCE, Axel Weber, a spus că presiunile preţurilor sunt alarmant de mari, într-o declaraţie făcută după ce statisticile publicate pentru patru landuri germane au indicat o accentuare a inflaţiei în cea mai mare economie a zonei euro şi astfel în întreaga regiune.
Accentul pe care îl pun pe inflaţie bancherii central-europeni i-a făcut mai toleranţi la aprecierea euro şi contrastează foarte puternic cu poziţia bancherilor din sistemul american de bănci centrale, Federal Reserve, care au coborât cu 3% dobânda de politică monetară în ultimele şapte luni, ca să susţină creşterea economică.
Politica monetară diferită şi semnalele că zona euro, cel puţin în prezent, se dovedeşte rezistentă la o încetinire a creşterii economice din Statele Unite ale Americii au determinat o apreciere a monedei unice europene până la niveluri record, de peste 1,59 dolari/euro.
În contextul în care a avut câştiguri de cel puţin 8% de la începutul anului şi până în prezent, moneda unică europeană este pe cale de a înregistra cea mai bună evoluţie trimestrială de la sfârşitul lui 2004 încoace, iar analiştii spun că euro ar putea depăşi chiar nivelul de 1,6 dolari/euro.
„Am asistat la declaraţiile lui Weber şi la publicarea unor statistici ce au arătat o accentuare a inflaţiei, aşa că probabil dolarul va tinde să se deprecieze în următoarele câteva zile“, a spus un strateg pentru pieţe valutare de la banca elveţiană Credit Suisse, Marcus Hettinger. „Statisticile mai degrabă solide pentru economia zonei euro de săptămâna aceasta susţin o poziţie mai degrabă solidă a BCE, în timp ce statisticile americane sunt foarte slabe şi indică o nouă scădere a dobânzii de politică monetară din SUA“, a adăugat Hettinger.