Alegerile parţiale din Neamţ şi Maramureş au fost mai mult decât un duş rece pentru USL. Semieşecul lor este o gură de aer pentru propaganda PD care a început deja să cânte prohodul alianţei deşi nici victoria PD nu este tocmai un succes de necontestat, fiind obţinută în circumstanţe speciale nu tocmai uşor de repetat peste tot. Democraţii au speculat foarte bine momentul, intevenţiile lui Traian Băsescu, Sebastian Lăzăroiu şi Ion Oltean fiind bine dozate tactic.
Erorile USL
Erorile USL au o explicaţie simplă. Liderii acesteia nu au luat deloc în considerare caracterul simbolic al acestora şi impactul pe care îl pot avea asupra alegerilor din 2012. Pe de altă parte, însă, nici nu trebuie exagerat acest efect. Mai este un an până atunci, iar PD şi Traian Băsescu suferă în continuare erodarea unei guvernări haotice şi incompetente.
- Alegerea neinspirată a candidaţilor. În ambele colegii, USL a prezentat candidaţi contestabili, cu probleme juridice. Dacă la Maramureş, unde au şi câştigat, a fost măcar un candidat local, la Neamţ a fost cineva impus de la Bucureşti, fără vreo mare relevanţă locală.
- Neimplicarea liderilor centrali. Tocmai pentru valoarea simbolică a acestor alegeri, Crin Antonescu şi Victor Ponta ar fi trebuit să se implice mai mult în teritoriu, să fie prezenţi în colegiile în chestiune. Da, la alegerile locale şi generale nu pot acoperi toată ţara, dar acum era vorba de doar două colegii în care puteau veni 2-3 zile să discute cu oamenii. Mai mult chiar, ambii lideri s-au aflat o parte din campanie în concediu.
- Neînţelegerile din teritoriu. Conflictele locale au împietat serios aspra rezultatelor. Conflictele sunt un lucru normal însă, ţinând cont de caracterul special al acestor alegeri, ar fi fost nevoie de mai multă atenţie.
Problemele PD
PD a pierdut alegerile de la Baia Mare, deşi USL a avut un candidat slab iar local era divizată. Şi ei au prezentat un candidat la fel de neinteresant, ceea ce, coroborat cu rezultatul de la Neamţ, unde a fost vitală prestaţia baronului local, arată că democraţii sunt slabi în afara “ariei de acoperire”. Chiar şi la Neamţ, USL a obţinut în jur de 40%, un procent bun, ţinând cont de teritoriu unde a fost obţinut. De asemenea, rezultatul de la Neamţ este unul mai degrabă excepţional, ca urmare a eforturilor lui Gheorghe Ştefan în condiţiile în care a fost un singur colegiu. Când atenţia baronilor trebuie distribuită între mai multe colegii este suficient loc de surprize.
Concluzii
Aceste alegeri parţiale ne arată partide foarte slăbite, dependente de baronii locali şi de toanele acestora. Ce se întâmplă la Bucureşti nu are deloc legătură cu ce este în teritoriu, iar strădaniile liderilor centrali sunt nule în absenţa prezenţei personale în teritoriu. De asemenea, arată influenţa din ce în ce mai redusă a mass-mediei. Depinde acum de Victor Ponta şi Crin Antonescu să limiteze debusolarea trupelor proprii şi efectele propagandei democraţilor.